Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 31

Ministro sprendimas skirti 56 mln. litų gydymo įstaigoms sukėlė Vyriausybės nepasitenkinimą

Vyriausybei planuojant pačiai reguliuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų naudojimą, premjerą ir kelis kitus ministrus papiktino sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio sprendimas nuostolingoms gydymo įstaigoms iš rezervo skirti 56 mln. litų.
Raimondas Šukys
Raimondas Šukys / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vyriausybė planavo, kad ministras neturėtų vienas skirstyti šio rezervo, o sprendimams, galintiems turėti įtakos fiskaliniam deficitui, jis turėtų gauti Vyriausybės pritarimą.

R.Šukys tvirtina, kad būtų sunku paaiškinti nuostolingoms gydymo įstaigoms, kodėl joms negalima skirti lėšų, gulinčių banke.

R.Šukio argumentai sukėlė finansų ministrės Ingridos Šimonytės pasipiktinimą.

„Šiaip būčiau patylėjusi, bet požiūris, kad banke stovi pinigai ir tai yra kažkas labai blogo, tai... Man atrodo, kad pati rezervo prigimtis yra tokia, kad jis turi būti laikomas iš tikrųjų sudėtingoms situacijoms, nes dabar mane beveik ima sąžinės graužimas, kad mano iždo pinigų banke stovi 3 milijardai. Tai gal paimkim juos dabar ir padalinkim?“, – Vyriausybės posėdyje sakė I.Šimonytė.

„Ministras priėmė sprendimą vienasmeniškai, pasirašė rezervo panaudojimo nutarimą. Teisiškai tokias galimybes turi, bet aš turiu fiksuoti savo nusivylimą, kad tam tikras susitarimas, kurį svarstėme pasitarime, nebuvo realizuotas“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį pareiškė premjeras Andrius Kubilius.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, R.Šukio sprendimas balansuoja ant teisėtumo ribos, nes rezervas gali būti naudojamas, tik esant nenumatytoms aplinkybėms.

„Aš tikrai nesu tikras, ar sveikatos ministras tikrai tokią teisę turėjo. Įstatymas leidžia skirstyti rezervą tada, kai dėl nenumatytų tam tikrų dalykų atsiranda poreikis. Dabar to nenumatyto pagrindimo aš, tiesą sakant, nemačiau, todėl mano supratimo, bent jau ant teisėtumo ribos šis sprendimas yra“, – sakė jis.

R.Šukys sutiko, kad jo sprendimas gali būti neteisėtas, tačiau, anot jo, rezervo lėšų panaudojimas buvo inicijuotas parlamentarų.

„Dėl teisėtumo, aišku, būtų galima diskutuoti, bet pačiame apraše yra numatyta galimybė kompensuoti balus (balais vertinamos teikiamos medicinos paslaugos – BNS) gydymo įstaigoms, esant blogai finansinei situacijai. Tada gali būti panaudojamas rezervas. Ir procedūra tų lėšų – tai yra apie 56 mln. litų, ji buvo pradėta Seimo komiteto iniciatyva“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras.

Anot jo, visi reikalingi sprendimai priimti prieš du mėnesius, bet buvo sutarta iki rinkimų jų nepatvirtinti: „Tačiau visai nepriimti sprendimų dėl tos sumos, paaiškinti įstaigoms, kodėl banke stovi pinigai, o 80 proc. įstaigų dirba nuostolingai, būtų labai sudėtinga“.

Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad sveikatos apsaugos ministras savo sprendimus dėl rezervo privalės derinti su ministrų kabinetu ne nuo kitų metų pradžios, o iš karto. Šis sprendimas įsigalios nuo jo paskelbimo „Valstybės žiniose“.

Šiuo metu Sveikatos draudimo įstatyme nėra nustatyta pareiga sveikatos apsaugos ministrui derinti sprendimus dėl PSDF biudžeto rezervo lėšų skyrimo su Vyriausybe.

Tikimasi, kad pakeitimai ir rezervo lėšų naudojimo sugriežtinimas padės užtikrinti viešųjų finansų stabilumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius