-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 25 /11:11

Ministrų algos pernai šiek tiek išaugo dėl padidėjusio stažo

Daugelis Vyriausybės narių pernai uždirbo vidutiniškai daugiau nei 2010 metais. Teigiama, kad algos išaugo dėl padidėjusio darbo stažo valstybės tarnyboje.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Praėjusiais metais padidėjo premjero Andriaus Kubiliaus ir aštuonių ministrų darbo užmokesčiai, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Daugiausia išaugo užsienio reikalų ministro atlyginimas – 682 litais nuo 8 tūkst. 818 litų (neatskaičius mokesčių) 2010-aisiais iki 9 tūkst. 500 litų pernai. Pasak Užsienio reikalų ministerijos Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Mindaugo Lašo, ministro atlyginimas keitėsi dėl priedo už darbo stažą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko vidutinis atlygis per metus išaugo 316 litų, energetikos ministro Arvydo Sekmoko – 253 litais, ūkio ministro Rimanto Žyliaus – 202 litais.

Premjero Andriaus Kubiliaus alga ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį siekė 11 tūkst. 125 litus „popieriuje“. Vidutinis jo darbo užmokestis pernai buvo 10 tūkst. 987 litai, o 2010 metais – 10 tūkst. 850 litų.

Nuo kelių iki kelių šimtų litų padidėjusias vadovų algas ministerijos aiškina perskaičiuotu stažu valstybės tarnyboje.

Per praėjusius metus trys Vyriausybės nariai uždirbo tiek pat, kiek ir 2010-aisiais, trijų ministrų algos simboliškai susitraukė.

Atnaujinta: Ministro pirmininko tarnyba išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog ministrų alga didėjo tik dėl stažo.

2009 metų pradžioje daugiau nei trečdaliu sumažintų ministrų ir premjero atlygių skaičiavimo tvarka nesikeitė.

Ministrų ir premjero atlyginimai nežymiai keitėsi ir keičiasi nuolat tik dėl kas trejus metus perskaičiuojamo darbo stažo tarnyboje ir su tuo susijusio priedo, kaip tai reglamentuoja veikiantis Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymas.

Premjeras Andrius Kubilius yra ne kartą pabrėžęs, kad jam nėra priimtinas mechaniškas atlyginimo valstybės tarnyboje keitimas priklausomai nuo stažo. Šiandien atlygio skaičiavimą reglamentuoja Valstybės tarnybos įstatymas, ir kol jis nebus pakeistas, tol galios dabartinė tvarka. Vyriausybė yra pateikusi Seimui naujas Valstybės tarnybos gaires, kuriomis siekiama nustatyti skaidrią atlyginimų sistemą, atsisakant priedų už stažą, kvalifikacinių klasių, priemokų, o atlygį susiejant su darbo rezultatais.

Primename, kad 2008 metais ministras gaudavo vidutiniškai 14 600 litų atlyginimą neatskaičius mokesčių. Į šią sumą įeidavo ir ministrui skiriamas keturių vidutinių darbo užmokesčių dydžio reprezentacinių lėšų fondas, už kurį nereikėdavo atsiskaityti. A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė pakeitė reprezentacinių išlaidų fondo tvarką – sumažino jį iki vieno vidutinio atlygio, už kurį reikia griežtai atsiskaityti, ir sumažino ministrų atlygius. Dabartinio premjero atlygis, lyginant su prieš tai Ministrų kabinetui vadovavusio G. Kirkilo, sumažintas 33 proc., toks jis išlieka iki šios dienos ir jo didinti nesirengiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius