Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 07

Ministrų dilema: ką nuskriausti?

Vyriausybė, nusprendusi 4 proc. sumažinti valdymo išlaidas, paliko patiems ministrams nuspręsti, iš ko jie atims pinigus. Kol kas ne visi ministrai žino, kur sutaupyti.
Centai
Ministrai tikina, jog skaičiuos kiekvieną centą. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio patarėja Ramunė Hazir „15min“ sakė, kad Vidaus reikalų ministerijai ir jai pavaldžioms įstaigoms kitų metų biudžete buvo numatyta skirti 2 mlrd. 114 mln. Lt. Biudžeto išlaidas mažinant 4 proc., nuo šios sumos būtų nubraukti 67,4 mln. Lt.

Su R.Palaičiu vakar susisiekti nepavyko. Anksčiau jis sakė dar nežinantis, kaip biudžeto karpymas atsilieps pareigūnų darbo užmokesčio fondui, tačiau jo mažinti nebuvo linkęs. R.Palaičiui atrodė geriau sustabdyti visus naujus viešuosius pirkimus.

Jeigu bus nuspręsta lėšas karpyti proporcingai visoms institucijoms, dėl taupymo labiausiai nukentės Policijos departamentas, kuris ir taip atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje dėl nacionalizuotame banke „Snoras“ įšalusių 17 mln. Lt.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius sakė, kad ministerija ketina sutaupyti apie 11 mln. Lt kitąmet. Ministerijoje ir jai pavaldžiose institucijose dirbančių žmonių atlyginimai nemažės, tačiau bus atsisakyta mažiau reikalingų pirkimų ar investicijų.

Gresia atleidimai

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ketina proporcingai mažinti visų Susisiekimo ministerijai pavaldžių įstaigų biudžetus.

Ar biudžeto karpymai palies darbo užmokesčio fondą, pasak E.Masiulio, spręs ministerijai pavaldžių įstaigų vadovai. „Stengsimės, kad darbo užmokestis nemažėtų. Jeigu bus institucijų, kuriose neišsiversime be atleidimų, darysime tokius sprendimus“, – „15min“ sakė jis.

Stabdys statybas

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas „15min“ patikino, kad dėl biudžeto karpymų kultūros darbuotojų – bibliotekininkų, muziejininkų, kultūros centrų darbuotojų – algos nenukentės. Valstybės asignavimus šiai ministerijai siūloma mažinti 12,8 mln. Lt iki 267,5 mln. Lt.

„Didžiąją dalį sutaupysime apkarpę išlaidas statyboms. Nubrauksime apskritai nuo visų statomų ar planuojamų statyti kultūrinių objektų, – sakė A.Gelūnas. – Atlyginimų, institucijų veiklai, meno programoms skirtų lėšų net pirštu neprilietėme.“

Pasak ministro, mažinant išlaidas statyboms bus sutaupyta 12 mln. Lt. Jis pridūrė, kad nuo Valdovų rūmų statyboms planuotos sumos ketinama nubraukti 1 mln. Lt.

Karius parems žemės ūkis

Krašto apsaugos ministerija, nuolat besiskundusi, kad jai skiriama suma biudžete yra sunkiai įžiūrima, dėl kitų metų gali būti rami – išlaidos gynybai beveik nemažės.

Dalis ministerijai reikalingų lėšų bus padengiama iš Žemės ūkio ministerijos lėšų parduodant rezervinius miškus. Taip į Krašto apsaugos ministerijos biudžetą ketinama įlieti apie 32 mln. Lt. Žemės ūkio ministerijos biudžetas kitąmet mažės 90 mln. Lt iki 2,79 mlrd. Lt.

Alimentų nemokės

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ketina sutaupyti maždaug 176 mln. Lt. Didžiąją dalį sumos ketinta sutaupyti tik iš dalies atkuriant krizės metu sumažintas senatvės pensijas.

Ministerija siūlo atsisakyti arba laikinai sustabdyti vaiko išlaikymo fondo, arba vadinamojo alimentų fondo, veiklą. Nuo 2008 m. iki šių metų spalio išmokas iš fondo gaudavo apie 22 tūkst. vaikų, Fondo veiklos nutraukimas valstybei kitąmet padėtų sutaupyti apie 44 mln. Lt.

Be to, kitąmet ketinama atsisakyti motinystės  ir tėvystės išmokų „lubų“ didinimo. Jei, kaip planuota, būtų augusios draudžiamosios pajamos, tuomet maksimali motinystės ir tėvystės išmokos suma paaugtų daugiau kaip tūkstančiu litų – nuo 4680 iki 5952 litų.

Nerenovuos mokyklų

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus teigimu, jo valdoma ministerija išlaidas ketina susimažinti maždaug dešimtadaliu ir taip sutaupyti 146 mln. Lt. Mažinamas mokinio krepšelio fondas (nors pats mokinio krepšelio dydis – 3 310 Lt – nesikeis), šiek tiek mažinami aukštųjų mokyklų asignavimai. Bus peržiūrimi švietimo darbuotojų darbo užmokesčių fondai, kvalifikacijos kėlimui skirtos lėšos.
„Kitąmet nebus moksleivių dainų šventės, atidedame neformalaus popamokinės veiklos krepšelio įvedimą, bus renovuojama keliolika arba keliasdešimt mokyklų mažiau“, – sakė G.Steponavičius.

Panaudos rezervą

Sveikatos apsaugos ministerijos išlaidas kitąmet mažinti ketinama 50 mln. Lt. Ministras Raimondas Šukys sakė, kad dalį išlaidų pavyks padengti naudojant nemažą privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervą.

„PSDF yra sukaupęs daugiau kaip 10 proc. rezervą ir taip pavyks padengti lėšų trūkumą. Tačiau visą rezervą išnaudoti būtų neleistina“, – sakė R.Šukys, pažadėjęs, kad gydymo paslaugų prieinamumas ir kokybė dėl taupymo nenukentės.

Dar svarsto

„15min“ paklaustas, kaip suksis su mažesniu biudžetu, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas buvo nekalbus. „Rasime kam nubraukti. Dėl to tikrai nemirsime. Darbo užmokesčio neliesime – tik tiek. Mažinsime pinigus, skiriamus įvairioms programoms“, – sakė jis. Aplinkos ministerijos finansavimą siūloma mažinti 329 mln. Lt. iki 835,4 mln. Lt.

Ūkio ministerija dar nėra nusprendusi, kaip kitais metais sumažins savo išlaidas planuojamais 4 proc. Aišku tik tiek, kad ministerijos ir jai pavaldžių institucijų biudžetas kitąmet turėtų sumažėti  beveik 5 mln. Lt iki  123 mln. Lt.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra ne kartą pabrėžusi, kad Finansų ministerijos išlaidų mažinti negalima, nes jas sudaro skolos aptarnavimo išlaidos ir įmokos į Europos Sąjungos biudžetą. Asignavimus Finansų ministerijai kitąmet ketinama didinti 87 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius