Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 02 /14:33

Vyriausybė pritarė „Moderna“ vakcinos įsigijimui, A.Verygos teigimu, pirmųjų vakcinų galime tikėtis gruodžio pabaigoje

Lietuva per šiandien Europos Komisijai (EK) turi atsakyti, ar sudarys išankstinę sutartį su bendrove „Moderna“ dėl beveik pusės milijono koronaviruso vakcinos dozių. Trečiadienį Ministrų kabinetas sutarė, kad būtų sudaroma išankstinė sutartis beveik dėl pusės milijono dozių. Anot laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, pirmosios koronaviruso vakcinos ES bus registruojamos gruodžio viduryje, o Lietuvą jos pasieks tuo pat metu kaip ir kitas ES valstybes.
„Moderna“ vakcina
„Moderna“ vakcina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį informavo, kad yra patvirtintas imunoprofilaktikos priemonių planas, kuriame numatyta, ką kiekviena institucija turi padaryti rengiantis masiniam skiepijimui nuo koronaviruso. Taip pat jame numatomas vakcinai būtinų šaldytuvų įsigijimas.

Anot A.Verygos, jei medikams skiepyti skirtos vakcinos dozės atkeliautų greičiau, jas ir dabar turėtume kur laikyti.

Laikinasis ministras pabrėžė, kad derinamas sprendimas dėl tikslinių grupių skiepijimo tvarkos – ji jau beveik parengta.

„Ten ir grupės yra išvardintos, koks prioritetas, kiek vakcinų gavus kas kaip būtų skiepijamas“, – pasakojo A.Veryga.

Laikinasis premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad Jungtinė Karalystė jau pasirengusi pradėti vakcinaciją. Europos Sąjungoje, anot jo, visos šalys vakciną galės gauti vienu metu.

„Informaciją, kurią turime iš Europos Sąjungos, kad Europos vaistų agentūra galės bent dvi vakcinas registruoti, duoti leidimus gruodžio pabaigoje“, – jam atsakė A.Veryga.

Jis pabrėžė, kad tarp atskirų šalių prioritetų nėra – Lietuva vakciną gaus tuo pat metu, kaip ir kitos šalys narės.

Gausime beveik pusę milijono dozių

Kaip teigiama Vyriausybei teikiamuose dokumentuose, trečiadienis yra paskutinė diena, kai Lietuva EK turi atsakyti, ar pritaria 496 tūkst. vakcinos nuo COVID-19 ligos dozių, tenkančių Lietuvai pagal pro rata kriterijų, įsigijimui iš farmacijos kompanijos „Moderna“ pagal išankstinę pirkimo sutartį.

Taip pat trečiadienį Lietuva turi pasakyti, ar reikia papildomo kiekio vakcinų, kurių kiekis toks pat, kaip ir pagrindinio pirkimo – 496 tūkst.

SAM atkreipia dėmesį, kad papildomo įsigijimo dozių kaina valstybėms narėms yra didesnė, nes už jas nedengiamas įnašas iš Europos struktūrinio ir investicinio (ESI) fondo, taip pat šių dozių preliminarus pateikimo Lietuvai laikas yra vėlesnis nei pagrindinių dozių.

SAM teikime Vyriausybei nurodomi „Moderna“ vakcinos pliusai bei minusai.

Vakcinos pliusai

  • Vakcinos specifinis komponentas yra informacinė RNR (mRNR), koduojanti SARSCoV-2 antigeną (S baltymą). Kai mRNR patenka į ląsteles, jose pradedamas sintetinti SARS-CoV-2 antigenas, kuris sukelia imuninį atsaką. Kad nesuirtų ir geriau patektų į ląsteles, mRNR yra supakuota į lipidinę „kapsulę“. Tai – ta pati platforma, kaip „Pfizer & BioNTech“ ir „CureVac“ vakcinų.
  • Vakcinos III fazės klinikiniai tyrimai ir jau paskelbti jų tarpiniai rezultatai, kurie parodė 94,5 proc. vakcinos efektyvumą. Duomenys gauti, kai iš 30 000 paskiepytų savanorių 95 susirgo COVID-19 liga: iš jų 90 buvo placebo grupėje. Placebo grupėje taip pat buvo užfiksuota 11 sunkios COVID-19 ligos atvejų. Tokių atvejų nebuvo vakciną gavusių savanorių grupėje.
  • Skiepijimui reikalingos 2 vakcinos dozės, antroji dozė suleidžiama po 4 savaičių.
  • Gamintojo teigimu, vakcina nesukelia rimtų pašalinių reiškinių, išskyrus skausmą injekcijos vietoje, galvos skausmą, trumpalaikį nuovargio jausmą.
  • Vakcina prie -15 °C–-25 °C gali būti saugoma iki 6 mėn., o prie 2–8 °C – iki 30 dienų. Tuo ji pranašesnė už „Pfizer & BioNTech“ vakciną, kurią reikia saugoti žemesnėje temperatūroje.
  • Artimiausiu metu vakciną planuojama teikti registracijai JAV Maisto ir vaistų administracijai (FDA) ir Europos vaistų agentūrai (EMA).

Vakcinos minusai

  • Prie pagrindinių vakcinos trūkumų minima tai, kad esama mažai duomenų apie vakcinos efektyvumą vyresnio amžiaus asmenims.
  • ES šalims šios vakcinos bus skirta palyginti nedidelis kiekis, kurio neužtektų masiniam skiepijimui.
  • Lyginant su kitais COVID-19 (koronaviruso infekcijos) vakcinų gamintojais, „Moderna“ yra neseniai įkurta įmonė (2010 m.), neturinti reikšmingų pasiekimų vakcinų kūrimo srityje.
  • Kaip ir kitos mRNR vakcinos, tai naujo tipo vakcina, iki šiol nenaudota nei medicinoje, nei veterinarijoje.
  • Kaip ir kitų mRNR vakcinų, nežinomas galimas ilgalaikis mRNR poveikis uždegiminiams, autoimuniniams procesams.
  • Kaip ir kitų šiuo metu kuriamų vakcinų, vakcinos efektyvumas gali sumažėti dėl SARSCoV-2 mutacijų.
  • Taip pat nežinoma, kiek ilgai trunka apsauginis imuninis atsakas.

SAM Vyriausybei teikiamuose dokumentuose nurodoma, dėl kokių vakcinų ministrų kabinetas yra apsisprendęs.

Bus įsigyjamos šios vakcinos:

1. „AstraZeneca“ – 1,86 mln. dozių (vakcinos platforma – adenoviruso);

2. „Janssen Pharmaceutica NV“ – vakcinų kiekį, pakankamą vakcinuoti 1,24 mln. gyventojų, nebent būtų galima mažinti įsigyjamos vakcinos kiekį iki skaičiaus, pakankamo vakcinuoti 700 tūkst. Lietuvos gyventojų (vakcinos platforma – adenoviruso);

3. „Sanofi Pasteur & GSK“ – 1,5 mln. dozių (vakcinos platforma – adjuvantinė);

4. „BioNTech & Pfizer“ – 1,24 mln. dozių (vakcinos platforma – mRnR); 5. „CureVac“ – 1,4 mln. dozių (vakcinos platforma – mRnR).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius