Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 08

Mirė 97 metų visuomenės veikėjas, 1941 m. sukilimo dalyvis J.A.Antanaitis

Eidamas 98-uosius metus rugsėjo 7 d. mirė Lietuvos pasipriešinimo bolševikų okupacijai dalyvis, 1941 m. birželio 23 d. sukilimo dalyvis, inžinierius, visuomenės veikėjas, sąjūdininkas Jonas Algirdas Antanaitis, praneša Vilniaus Sąjūdžio taryba.
Jonas Algirdas Antanaitis
Jonas Algirdas Antanaitis / Vikipedija nuotr.

J.A.Antanaitis gimė 1921 m. rugpjūčio 19 d. Pakruojo rajone. Tėvas ūkininkas daugelį metų buvo Pašvitinio valsčiaus viršaitis.

J.A.Antanaitis baigė Joniškio gimnaziją, 1939 m. įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto Inžinerijos fakultetą, kurį 1944 m. baigė ir įgijo inžinieriaus statybininko specialybę.

1944 m. universitete pradėjo dėstyti statybos darbų organizavimą. Dar studijuodamas dalyvavo ateitininkų veikloje. Jis yra 1941 m. birželio 23 d. sukilimo dalyvis, o nuo 1942 m. dalyvavo pogrindinėje Lietuvių fronto veikloje.

1945 m. vasarą jį suėmė sovietinis saugumas ir nuteisė už politinę veiklą. Iki 1954 m. jis kalėjo šiaurėje, daugiausia Vorkutos specialaus režimo lageryje. 1957 m. sugrįžęs į Lietuvą, dirbo projektuotoju.

Kaip teigia jo bendražygiai, J.A.Antanaitis ypatingą dėmesį skyrė iškovotai Nepriklausomybei ginti, žmonių susiklausymui, demokratinėms ir tautinėms vertybėms, 1941 m. sukilimui įprasminti ir įteisinti. Tuo tikslu 2013 m. kartu su Sukilimo dalyviais ir Laisvės kovotojais susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite, Seimo pirmininku Vydu Gedvilu ir ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi, kad būtų įteisinta įstatymu 1941 m. birželio 23 d. sukilimo deklaracija.

J.A.Antanaitis buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordinu, Kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu, Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, garbės ženklais ir padėkos raštais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius