Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 23

Mirė buvęs paskutinysis sovietmečio Vilniaus vadovas Algirdas Vileikis

Ketvirtadienio rytą mirė buvęs ilgametis Vilniaus vadovas, sostinę valdęs iki 1991 metų, Algirdas Vileikis. Skaudžia žinia apie tai pasidalijo knygos „Deja vu. Vilnius 1974 – 1990“ apie sovietmečio Vilnių pagal A.Vileikio pasakojimą autorė Inga Liutkevičienė.
Algirdas Vileikis
Algirdas Vileikis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Skaudančia širdimi atsisveikinu su savo knygos herojumi Algirdu Vileikiu. „Miestai gyvena ilgiau už santvarkas ir už mus, žmones“, – knygos įžangoje „Deja vu. Vilnius 1974 – 1990“ rašė šįryt miręs paskutinysis sovietmečio Vilniaus vadovas Algirdas Vileikis, gimęs 1933 m. sausio 29 d.“, – feisbuke rašė I.Liutkevičienė.

Iš Biržų kilęs A.Vileikis 1957 m. baigė Kauno politechnikos institutą. Treniravo moterų krepšinio komandas, dirbo Lietuvos SSR automobilių transporto ir plentų ministerijos skyriaus vyr. inžinieriumi, viršininku, valdybos viršininku. 1971–1974 m. Vilniaus miesto Vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas, I-asis pavaduotojas, 1974–1990 m. pirmininkas.

2012-ųjų spalį pristatant I.Liutkevičienės knygą A.Vileikis sakė, kad labiausiai Vilniuje jis pasigendąs kelių dalykų. Pirmiausia – dingusios Valakampių dvasios. „Tada ten už keturias kapeikas galėjo bet kas nuvažiuoti. Ten mokėmės susipažinti, plaukiojome, o kokios buvo futbolo aikštės! Kiek ten mes sužinodavome! Prie kortų, kuriomis žaidė jau kitokie žmonės, toliau atsistojęs galėdavai sužinoti, ką užsienio radijas skelbė“, – nostalgiškai knygos pristatyme Rotušėje kalbėjo A.Vileikis.

Taip pat paskutinysis sovietmečio Vilniaus vadovas visiems priminė dabartiniame Gedimino prospekte buvusią saldainių parduotuvę „Svajonė“. Dabar ten „McDonald's“ restoranas. Jis pats visą laiką Vilniuje gyveno Antakalnyje.

Interviu asociacijai „Metro sąjūdis“ 2015-ųjų rugsėjį A.Vileikis yra sakęs, kad Vilnius tebeturi transporto problemų: „Dar prieš 40 metų rašiau, kad transportas ir miesto išplanavimas yra du neatskiriami harmoningo miesto vystymo elementai. Jie turi būti koordinuojami. Nors nesakyčiau, kad nieko nedaroma, tačiau iš esmės transportas ir šiandien yra besivejančio vaidmenyje. Vien naujų magistralių, aplinkkelių, viadukų statyba ir senų gatvių rekonstrukcija neišsprendžia transporto problemų. Kaip ir daugybė organizacinių priemonių, kurių griebiasi miestas. Jau seniai pribrendo reikalas prisijaukinti ir naujas transporto priemones.“

Informaciją apie A.Vileikio laidotuves tikimės pranešti artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius