-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 30

Mirė Seimo narys Kęstutis Glaveckas

Mirė Seimo narys Kęstutis Glaveckas, liūdną žinią 15min patvirtino parlamentaras Jurgis Razma. Ketvirtadienį pranešta, kad mišriai Seimo narių grupei priklausęs K.Glaveckas yra ligoninėje, jo būklė buvo sunki. K.Glaveckas gimė 1949 metų balandžio 30-ąją – kaip tik šiandien jam suėjo 72 metai.

Kaip 15min sakė J.Razma, liūdną žinią parlamentarams pranešė K.Glavecko žmona.

„Seimo pirmininkė suformuos valstybinę komisiją, kaip daroma visada mirus signatarui. Šiuo metu daugiau nieko negaliu pasakyti, detalės bus derinamos su šeimos nariais. Sulaukėme žinios apie 7.45 val. penktadienio rytą“, – sakė J.Razma.

Signataras ir ilgametis parlamentaras

K.Glaveckas buvo vienas parlamento senbuvių: jau 1990–1992 metais buvo Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras. Vėliau, nuo 1996 metų, jis į Seimą išrinktas septynis kartus.

1996 metais į Seimą pateko su Lietuvos centro sąjunga, vėliau buvo šios partijos pirmininkas, 2002 metais nesėkmingai bandė jėgas prezidento rinkimuose.

2003 metais dalis Lietuvos centro sąjungos narių susijungė su liberalais ir moderniaisiais krikščionimis demokratais – taip gimė Liberalų ir centro sąjunga, vadovaujama Artūro Zuoko.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Vos po dvejų metų partijoje prasidėjus įtampoms dėl A.Zuoko reputacijos, K.Glaveckas buvo vienas iš kelių liberalcentristų, sustabdžiusių savo narystę partijoje, kol iš jos nepasitrauks tuomečio prezidento Valdo Adamkaus pasitikėjimą praradęs partijos lyderis A.Zuokas.

Po šių įvykių iš skilusios Liberalų ir centro sąjungos gimė Liberalų sąjūdis, K.Glaveckas tapo šios partijos nariu.

Su Liberalų sąjūdžiu jis liko ir po Eligijaus Masiulio politinės korupcijos skandalo, kai pasitraukus daliai partijos narių buvo įkurta Laisvės partija.

„Tikiu, kad žmoguje yra daugiau gero“

Beje, į viešumą ėmus kilti korupcijos bylos detalėms ėmė aiškėti, kad „MG Baltic“ atstovams K.Glaveckas su tvirta savo nuomone buvo tapęs kliuviniu.

„Daug kas aplink tave vyksta tau nekontroliuojama, nežinoma kryptimi (...) Aš nesijaučiu nei rakštimi, nei kuo nors kitu. Kaip gyvenau savo gyvenimą, taip gyvenu. Kaip turėjau savo pažiūras ir vertybes, taip ir turiu. Manęs tai neveikia“, – tuomet kalbėdamas su 15min, sakė politikas.

Tikiu, kad žmoguje yra daugiau gero nei piktumo.

„Tikiu, kad žmoguje yra daugiau gero nei piktumo“, – pabrėžė jis.

Tuomet K.Glaveckas pabrėžė liksiantis liberalas ir svarstė, kad jei Liberalų sąjūdis transformuosis į kokią kitą politinę jėgą, o tais laikais partijoje sklandė idėja viską pradėti nuo balto lapo, jis liks su ja.

Tačiau po 2020 Seimo rinkimų K.Glavecko ir bendražygių santykiai ėmė šalti.

Parašęs partijos kolegoms laišką, kuriame ragino Viktoriją Čmilytę netapti Seimo pirmininke, nes tuomet partija esą liks be vadovės, K.Glaveckas pasitraukė iš partijos frakcijos Seime, vėliau – ir iš partijos ir prisijungė prie Mišrios Seimo narių grupės parlamentarų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Apie 90 proc. ryžto

Prieš penkerius metus Kovo 11-osios proga K.Glaveckas, kalbėdamas su 15min, buvo atviras: jausmai tuomet buvę 10 proc. baimės ir 90 proc. ryžto padaryti tą dalyką iki galo nepaisant nieko.

O ryškiausias prisiminimas – pats balsavimas bei po jo įvykęs Sovietų Sąjungos vėliavos nuleidimas bei Lietuvos vėliavos pakėlimas: „Tai buvo įspūdinga ir labai visus paveikė. Atmosfera buvo jaudinanti, ore tvyrojo didelė įtampa, nes visi suprato, kad mes pradėjome griauti Sovietų Sąjungą.“

Reikia žinoti visą istoriją. Žinoti, kad Lietuva – tai ne tik Kovo 11-oji, bet ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, kad tai valstybė, kuria turime didžiuotis.

Kaip didžiausią Nepriklausomos Lietuvos pasiekimą jis įvardijo būtent tai, kad tapome nepriklausoma valstybe ir įstojome į Europos Sąjungą.

„Reikia žinoti visą istoriją. Žinoti, kad Lietuva – tai ne tik Kovo 11-oji, bet ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, kad tai valstybė, kuria turime didžiuotis“, – kalbėjo signataras.

Vienas turtingiausių Seimo narių

K.Glaveckas gimė 1949 metų balandžio 30-ąją – penktadienį jam suėjo 72 metai.

1967–1972 metais studijavo Vilniaus universiteto Pramonės ekonomikos fakultete. 1972–2000 dėstė VU Ekonomikos fakultete, 1975–1984 metais VU docentas, 1987 metais jam suteiktas suteiktas habilituoto ekonomikos mokslų daktaro laipsnis, 1989 metais – profesoriaus vardas.

K.Glaveckas buvo vienas Laisvosios rinkos instituto įkūrėjų.

Politikas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

Su žmona Rūta Rutkelyte K.Glaveckas buvo vienas turtingiausių Seimo narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius