-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 12

Mirė signataras Juozas Karvelis

Mirė Aukščiausiosios Tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras Juozas Karvelis. Apie tai Seimo posėdžio metu ketvirtadienį pranešė Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė.
Sielų upė
Sielų upė / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.
Temos: 2 Signatarai Mirtis

Savo ir Seimo vardu užuojautą dėl netekties artimiesiems išreiškė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Kapitonas Juozas Karvelis reikšmingai prisidėjo prie nepriklausomos valstybės kūrimo, jis visada liks mūsų atmintyje“, – teigiama žiniasklaidai Seimo kanceliarijos išplatintame pranešime.

J.Karvelis gimė 1934-aisiais, baigė Murmansko jūreivystės mokyklą, ilgą laikotarpį dirbo Klaipėdos jūrų uoste.

1990–1992 metais J.Karvelis buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Jungtinės Sąjūdžio frakcijos pirmininkas, Mandatų ir etikos, Valstybės atkūrimo, Teisinės sistemos komisijų narys.

„Sąjūdžio sulaukiau dirbdamas Klaipėdos uoste. Į rinkimus ėjau su atvira ir bekompromisine nepriklausomos ir demokratiškos Lietuvos Respublikos atstatymo (ar, jei taip norit, sutvėrimo) programa, aiškindamas rinkėjams, jog tik šitokia valstybė gali užtikrinti jų (ir mano) grynai pragmatinius interesus: daugumai iš mūsų daugiau gal ir nereikia, bet su mažiau irgi neišsiversim.

Beje, net sapnuoti negalėjau (ir ne aš vienas), kad dar pagal sovietinį įstatymą išrinktas parlamentas bus kada nors pavadintas Atkuriamuoju Seimu: rodėsi savaime suprantama, jog formaliai atstačius nepriklausomybę reiks tuoj skelbti naujus rinkimus.

Užgriuvus neatidėliotiniems darbams, blokadoms, šaudymams, reikalas užsitęsė; galiausiai pamėginome jį realizuoti (taip, tai buvo mūsiškių iniciatyva) priešlaikiniais rinkimais. Į juos, suprantama, nebėjau, – savo biografijoje Seimo svetainėje rašo J.Karvelis.

– Visa tauta esame naujagimiai politikoje, todėl ir mūsų rytojus joje nenusakomas. Bet mano kartos ir vyresni žmonės nesuprantame daugelio mūsų bendraamžių niurzgėjimo, net verkšlenimo: argi nematėme blogesnių ir vargingesnių laikų? Ką gi – tai, matyt, masių psichologijos sritis.

Žinau viena: kas bus, kas nebus, o žemaitis nepražus. Padėsime, aiškus dalyks, ir lietuviams.“

Karstas su velionio palaikais bus pašarvotas laidojimo namuose „Amžiaus vartai“ (Priestočio g. 7, Klaipėda). Lankymas balandžio 13 d. 14.00–21.00 val., balandžio 14 d. 9.00–13.00 val. Karstas išnešamas balandžio 14 d. 13.00 val. Velionis bus palaidotas Jurgaičių kapinėse Šilutės rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius