Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 29 /19:45

Mirė žurnalistas ir rašytojas L.Tapinas

Šeštadienį eidamas 78-uosius metus mirė iškilus Lietuvos žurnalistas, rašytojas, vertėjas, kino istorikas ir kritikas Laimonas Tapinas.
Laimonas Tapinas
Laimonas Tapinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Laimonas Tapinas

Skaudžią žinią feisbuke pranešė jo sūnus žurnalistas Andrius Tapinas.

Jonas Laimonas Tapinas gimė 1944 m. birželio 6 d. Palangoje. Jo tėvas buvo kilęs iš Latvijos. Žurnalisto karjerą pradėjo 1964 m. „Sporto“ laikraštyje. Vėliau dirbo „Švyturio“ žurnalo korespondentu. 1970-aisiais Vilniaus universitete baigė žurnalistikos studijas. Nuo 1971 m. universitete dėstė partinės ir sovietinės spaudos istoriją, vėliau – žurnalistikos teoriją, kino teoriją ir istoriją, žurnalistikos etiką.

1978 m. tuometiniame Leningrado valstybiniame teatro, muzikos ir kinematografijos institute apgynė disertaciją apie kino publicistikos istoriją, tapo menotyros mokslų kandidatu. 1978–1979 m. stažavosi Paryžiuje Sorbonos universitete. Grįžęs į Lietuvą vėl dėstė Vilniaus universitete.

1990–1992 m. buvo Lietuvos radijo ir televizijos valdybos pirmininku, 1992–1995 m. generaliniu direktoriumi.

1991 m. inicijavo abiejų Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto žurnalistikos katedrų reorganizavimą į Žurnalistikos institutą, metus buvo jo direktoriumi, aktyviai dalyvavo steigiant Komunikacijos fakultetą.

Nuo 1994 m. buvo Lietuvos rašytojų sąjungos nariu. 1995 m. įkūrė Lietuvos žurnalistikos centrą, buvo jo direktoriumi. 1996–1998 m. Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas.

1998 m. ištiko insultas, tačiau valios pastangomis grįžo prie kūrybinės veiklos.

Per savo kūrybinės karjeros metus parašė ir išleido keliolika knygų, tarp kurių išsiskiria kruopščiai parašytos ir įspūdingos Broniaus Babkausko, Oskaro Milašiaus, Jurgio Baltrušaičio, Vytauto Žalakevičiaus biografijos.

L.Tapinas buvo apdovanotas ne viena premija, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi ir ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.

Šalies vadovai sekmadienį išreiškė užuojautą dėl L.Tapino mirties.

„Išėjo išskirtinės šviesos žmogus, nepaprastai daug prisidėjęs kuriant nepriklausomos Lietuvos žurnalistiką, ugdant naujosios kartos žurnalistus“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Jo profesinė ir visuomeninė veikla, asmeninė pozicija ir atsakomybė įkvėpė daugelį pozityviai veiklai, o žodžio meistrystė – nuolat vertė žavėtis jo talentu. Reiškiu nuoširdžią užuojautą L.Tapino artimiesiems, bendražygiams, visai žurnalistų bendruomenei“, – teigė jis.

Išskirtinius nuopelnus žurnalistikai pabrėžė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Ryškių talentų asmenybė, mylimas dėstytojas ir savosios srities profesionalas L.Tapinas didžiulę gyvenimo dalį paskyrė žurnalistikai, prisidėjo prie jos tradicijos formavimo Lietuvoje ir ateities kartų ugdymo. Šis indėlis neliks pamirštas, kaip neliks pamirštas ir šviesus jo atminimas artimųjų, bičiulių, buvusių kolegų ir mokinių širdyse. Visiems jums šią netekties valandą reiškiu gilią užuojautą“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Užuojautą reiškia ir Seimo pirmininkė.

„Perfrazuojant rašytojo knygos pavadinimą, prarasto laiko nebūna. L.Tapino gyvenimo laikas buvo paskirtas šeimai, žurnalistikai, rašymui, kinui. Kad ir kokios veiklos ėmėsi, vis į gylį, vis į prasmę. Reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, mokiniams, skaitytojams ir buvusiems kolegoms“, – sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius