-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 29

Mirštančiojo nebuvo kam gelbėti

Iš Klaipėdos į Švediją plaukiančiame bendrovės „DFDS Lisco“ kelte „Optima“ mirė įgulos narys. Jis nesulaukė profesionalios medicininės pagalbos, mat bendrovės savininkai taupydami lėšas dar prieš pusantrų metų iš jūrinių keltų atleido medikus.
Medikė
Medikė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 2 Švedija Jūra

Tragedija įvyko naktį iš sausio 26-osios. Nepatvirtintais duomenimis, kelte „Optima“ virėju dirbęs vyras kai kuriems bendradarbiams skundėsi prasta savijauta. Kritiniu atveju kelto kapitonas gali iškviesti sraigtasparnį su medikais. Tačiau virėjo negalavimas veikiausiai atrodė nesąs rimtas, juoba kad laivo įgula apmokyta teikti tik pirmąją medicinos pagalbą. Keltui dar nepasiekus Švedijos kranto virėjas mirė. Keleiviai apie tragišką įvykį nieko nesužinojo.

Įgulos nariai vakar su LŽ kalbėti atsisakė. Nors jūrininkai vengia atvirauti, jie jau seniai nepatenkinti esama tvarka. Dar 2007-ųjų gruodį darbdaviams buvo įteikti keltų įgulų narių reikalavimai. Jie prašė padidinti atlyginimus, pagerinti darbo sąlygas ir ragino neatleisti iš keltų medicinos personalo. Tačiau „DFDS Lisco“ pastarojo prašymo nepatenkino. Teigiama, kad medikų atleidimas iš įgulų – pasaulyje gana paplitusi praktika siekiant sutaupyti lėšų.

Įstatymų „DFDS Lisco“ nepažeidė. Saugios laivybos administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertinas Tarasevičius LŽ paaiškino, kad jūriniuose keltuose medikų gali ir nebūti. „Apie medikų problemą ne kartą diskutuota tarptautiniu lygiu, tačiau Europos Sąjungos direktyva numato tik bendrus reikalavimus, o juos konkretizuoti leidžia pačioms Bendrijos valstybėms. Daugelyje Europos šalių, jei laivo kelionė trunka neilgai ir įmanoma sulaukti pagalbos iš kranto, nedidelėse įgulose medikų gali nebūti“, – sakė jis.

„DFDS Lisco“ atstovas viešiesiems ryšiams Vaidas Klumbys teigė, kad Lietuvoje kas 12 mėnesių jūrininkams atliekamas kruopštus medicininis patikrinimas. Pasak jo, Europoje esama nedaug šalių, kuriose nustatyti tokie griežti reikalavimai.

Tačiau Klaipėdos miesto tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis LŽ pabrėžė, kad yra ne tik formalūs, bet ir žmogiškieji kriterijai. Keltu vienu metu gali plaukti iki 300 žmonių. Tarp jų esama nemažai vaikų, pagyvenusių asmenų. „Kaip galima žmones jūroje palikti be medicininės pagalbos. Šįkart mirė įgulos narys. Kas bus, jei kada nors mirs vaikas ar užsienio turistas? Tikrai nekaip pasirodytume prieš kitas šalis“, – piktinosi V.Plečkaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius