-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 23

Mirties zona – Laisvės alėja

Tamsiu paros metu Laisvės alėją geriau aplenkti iš tolo. Tokia išvada peršasi po jau trečios žmogžudystės, centrinėje miesto gatvėje įvykdytos per pastaruosius metus.
Per pastaruosius metus Laisvės alėjoje užgesus jau trečiai gyvybei, ši Kauną garsinanti gatvė tampa viena pavojingiausių miesto vietų.
Per pastaruosius metus Laisvės alėjoje užgesus jau trečiai gyvybei, ši Kauną garsinanti gatvė tampa viena pavojingiausių miesto vietų. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Praėjusį savaitgalį Laisvės alėjos grindinys buvo aplaistytas 19 metų jaunuolio krauju. Naktį iš penktadienio į šeštadienį, praėjus maždaug pusvalandžiui po vidurnakčio, praeiviai ties 67 numeriu pažymėtu namu išvydo ant žemės gulintį jaunuolį, kuris nerodė jokių gyvybės ženklų. Į nelaimės vietą nedelsiant atvyko policijos pareigūnai bei medikai, kuriems teliko konstatuoti vaikino mirtį. Neabejojama, jog 19-metis mirė nuo sužalojimų, padarytų peiliu – jo kūne rastos keturios durtinės žaizdos.

Užsienyje jau senokai gyvenęs ir į Lietuvą tik trumpam grįžęs 48 metų vyras buvo nudurtas peiliu į krūtinę, galvoje matėsi ir smūgių rankomis žymės.

„Eidamas pro šalį, pamačiau grupelę stovinčių žmonių ir policijos pareigūnus. Priėjęs arčiau išvydau kraujo klane gulintį kūną, – „15 min“ pasakojo Kaune dirbantis švedas Casparas. – Man buvo labai keista, jog policija nebuvo aptvėrusi nusikaltimo vietos. Kas norėjo, galėjo laisvai prieiti prie kūno“.

Kauno policija pradėjo tyrimą dėl tyčinio nužudymo. Neoficialiais duomenimis, vaikinas bei kartu buvęs jo draugas lemtingąją naktį įsivėlė į konfliktą su kitais dviem jaunuoliais, kurių vienas išsitraukė peilį ir kelis kartus juo smogė savo aukai.

Nusikaltimą tiriantys pareigūnai nuo platesnių komentarų susilaikė. Sekmadienį vakare įtariamieji dar nebuvo sulaikyti. Ar nusikaltimas arba bent jau iš įvykio vietos sprunkantys nusikaltėliai buvo užfiksuoti miesto centre įrengtomis vaizdo stebėjimo kameromis, paaiškės vėliau.

Per pastaruosius metus tai jau trečia žmogžudystė, įvykdyta centrinėje miesto gatvėje.

Pirmosiomis šių metų dienomis uždarame Laisvės alėjoje esančio namo kieme buvo rastas nužudytas vyriškis. Užsienyje jau senokai gyvenęs ir į Lietuvą tik trumpam grįžęs 48 metų vyras buvo nudurtas peiliu į krūtinę, galvoje matėsi ir smūgių rankomis žymės. Spėjama, jog vyras buvo nužudytas siekiant jį apiplėšti. Beveik du mėnesius vykstantis policijos tyrimas kol kas į priekį nepasistūmėjo.

Laukia nuosprendžio

Kitas žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas 2007 metų pabaigoje, kai po kelių dūrių peiliu užgeso 23 metų jaunuolio gyvybė. Tąkart du iš Balbieriškio į laikinąją sostinę atvykę jaunuoliai naktiniame klube „Siena“ susikivirčijo su dviem neblaiviais panašaus amžiaus vaikinais. Dėl menkniekio kilęs konfliktas netrukus persikėlė į lauką. Agresyviai nusiteikę kauniečiai savo aukas puolė mušti ir badyti peiliu. 23 metų jaunuolis mirė vietoje, o jo bičiulis gyvas liko tik per atsitiktinumą – užpuoliko rankose laikyto peilio ašmenys buvo įsmigę vos per kelis centimetrus nuo širdies. Tąkart policija netruko surasti ir suimti įtariamuosius. Jau daugiau nei metus nelaisvėje esantys kauniečiai vis dar laukia bylą nagrinėjančio Kauno apygardos teismo teisėjo nuosprendžio. Abiem įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.

„Aš nesuvokiu vieno dalyko – kodėl antro pagal dydį Lietuvos miesto centras yra toks nesaugus. Juk kaip tik ši vieta turėtų būti pati saugiausia mieste“, – svarstė informacinių technologijų specialistu Kaune dirbantis Casparas.

Kaltina ir alkoholį

„Aš nesuvokiu vieno dalyko – kodėl antro pagal dydį Lietuvos miesto centras yra toks nesaugus. Juk kaip tik ši vieta turėtų būti pati saugiausia mieste“, – svarstė informacinių technologijų specialistu Kaune dirbantis Casparas.

Šis taiklus atvykėlio iš Skandinavijos pastebėjimas turėtų neduoti ramybės aukščiausiems Kauno policijos pareigūnams bei pastaraisiais metais žmones į merdėjančią Laisvės alėją bandantiems sugrąžinti miesto politikams. Centro policijos komisariato viršininko pavaduotojas Danas Česnauskas nusikaltimų skaičių, įvykdytų centrinėje miesto dalyje, siejo su alkoholio vartojimu.

„Centre yra didžiausia alkoholio vartojimo vietų koncentracija visame mieste. Vien „Akropolyje“ yra daugiau nei 20 restoranų. Senamiestyje – 20 – 30 alkoholio vartojimo vietų. Be to, Laisvės alėjoje yra įsikūrę ir pagrindiniai naktiniai klubai. Tad, be jokių abejonių, dėl šios situacijos iš dalies kaltas ir alkoholio vartojimas“, – aiškino pareigūnas.

Centre – vienas pareigūnų ekipažas

Naktimis visame Kaune patruliuoja 5-7 pareigūnų ekipažai. Kaip pastebėjo D.Česnauskas, policininkai visų pirma skuba į eismo įvykius bei reaguoja į iškvietimus, o prevenciniam darbui dėmesio gali skirti tik tada, kai būna neužsiėmę.

„Kai iš pažįstamo būsimojo policininko sužinojau, jog naktimis Kauno centre patruliuoja tik vienas ekipažas, buvau šokiruotas“, – neslėpdamas emocijų kalbėjo švedas Casparas, prisipažinęs, jog nuo šiol tamsiu paros metu į Laisvės alėją žengs tik tuomet, kai tai bus būtina.
Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko nuomone, savivaldybė siekiant užtikrinti saugumą miesto centre padarė viską, kas nuo jos priklauso. „Man tokia situacija atrodo nenormali. Kameros lieka kameromis, o aš pasigendu gyvos kontrolės miesto centre. Kas priklauso nuo savivaldybės, tą mes padarome – įrengiame kameras, geriname apšvietimą. Su policijos atstovais susitinkame pakankamai dažnai ir jie mus yra ne kartą užtikrinę, jog kontrolė centre yra pakankama ir visapusė“, – kalbėjo miesto vadovas.

Policijos pareigūnai prašo atsiliepti asmenis, mačiusius šį šeštadienio nakties incidentą ar turinčius kitos vertingos informacijos apie nusikaltimą, ir paskambinti į Kauno policiją tel.  8-37 303 440 , 303 375, 22 37 26 arba 02 (visą parą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius