-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 08

Mirusiojo valia Olando Kepurėje išbarstyti jo pelenai artimiesiems gresia bauda

„Kai aš numirsiu, mano pelenus išbarstykite pajūryje“, – jei esate girdėję tokį artimojo prašymą, tai turėtumėte žinoti, jog pagal šiuo metu galiojančius įstatymus artimojo valios išpildymas jums gresia bauda. Barstyti pelenų pajūry neleidžia laidojimą reglamentuojantys įstatymai. Jame nurodoma, jog pelenai gali būti išbarstyti tam skirtose kapinių vietose, tačiau kol kas Lietuvoje vargu ar tokių rastumėte.
Olando kepurėje aptikti išbarstyti pelenai, o šalia ženkliukas su užrašu Kėdainiai.
Olando kepurėje aptikti išbarstyti pelenai, o šalia ženkliukas su užrašu Kėdainiai. / Pajūrio regioninio parko nuotr.

„Nieko džiugaus šiandien. Prie Olando kepurės žmonės barsto pelenus iš urnų. Tiesa sakant, tai ne pirmas kartas, teko rasti ir ne vieną išmestą tuščia kapsulę. Paliktas net žetonas. Pranešėme policijai, nes tai įstatymo pažeidimas“, – socialiniame tinkle paskelbė Pajūrio regioninis parkas.

Jame dirbantis ekologas Erlandas Paplauskis 15min pasakojo, jog ant rasto ženkliuko galima perskaityti miestą – Kėdainiai. Panašu, kad būtent Kėdainių krematoriume buvo sudeginti tokią valią išreiškusio žmogaus palaikai, galiausiai jie atsidūrė pajūry.

„Jei pasitvirtintų faktas, kad kremuoti palaikai išpilti pajūry, tuomet tai laidojimo įstatymo pažeidimas. Kadangi įstatymai nenumato galimybės bet kur išpilti pelenus, priklausytų administracinė bauda asmeniui.

Viešiname šitą dalyką, kad žmonės pagalvotų, ką daro, pagalvotų apie kitus. Kas nori ateiti į paplūdimį, parką ar gražią vietą kaip kad Olando Kepurė, kuri yra viena lankomiausių vietų, ir vaikštinėti tarp išpiltų palaikų. Žmonės į kapus neina poilsiauti ir praleisti laiko, tai etiniai, subtilūs, psichologiniai, dvasiniai dalykai. Įvairūs žmonės turi įvairiausius jausmus, pojūčius. Tai nesuteikia šarmo tai teritorijai“, – sakė ekologas.

Kas nori ateiti į paplūdimį, parką ar gražią vietą kaip kad Olando Kepurė, kuri yra viena lankomiausių vietų, ir vaikštinėti tarp išpiltų palaikų, – klausė E.Paplauskis.

Šiukšliadėžėse aptiko kapsules

Anot jo, tai ne pirmas kartas, kai pelenai aptinkami pajūryje. Dažniausiai, manoma, jie išpilami jūroje. Parko darbuotojams šiukšliadėžėse teko aptikti palaikams laikyti skirtas kapsules.

„Parko lankytojai taip pat yra pasakoję, kad matė į konteinerius išmestas kapsules“, – pasakojo E.Paplauskis.

Vertinama ir kita palaikų laidojimo pajūry pusė. Anot ekologo, nors pelenuose sunkiųjų metalų yra mikrokiekiai ir katastrofos tai nesukels, tačiau nerimą kelia, kad toks laidojimas nepaplistų.

„Įsivaizduokime, kad kiltų mada ir visi šitokiu būdu pultų atsikratyti giminaičiais, artimaisiais, jei būtų daug tokių atvejų, sunkieji metalai patektų į ekosistemą, veiktų gyvuosius organizmus“, – kalbėjo žinovas.

Klausimas dėl palaikų laidojimo už kapinių ribų keliamas jau seniai. Artimieji, žinoję tokią mirusiojo valią, sąmoningai pažeidžia įstatymus ir iškrato pelenus pageidautoje vietoje.

„Iš esmės, viena išeičių būtų, kad krematoriume būtų deginami palaikai ir būtų dokumentas, kuriame būtų patvirtinta laidojimo vieta. Būtų logiškiau“, – sako ekologas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Olando Kepurė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Olando Kepurė

Gresia bauda

Pelenus pajūry išbarsčiusiems artimiesiems gresia bauda. Kaip sakė Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė, toks pranešimas buvo gautas ir dabar tikslinama informacija.

Pagal dabar turimus duomenis, greičiausiai už žmonių palaikų laidojimo taisyklių pažeidimą bus surašytas protokolas, už tai gresia bauda nuo 14 iki 60 eurų.

Barstyti pelenų bet kur negalima

Kaip 15min sakė Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zita Stankienė, šiuo metu įstatymai, reglamentuojantys laidojimą, numato, jog kremuoti pelenai gali būti laidojami šeimos kapavietėje, kolumbariume arba išbarstyti pelenų barstymo lauke.

„Tai turi būti speciali vieta, ji įvardijama pelenų barstymo lauku. Kadangi kapinės Klaipėdoje seniai suprojektuotos, pelenų barstymo lauko neturime. Galbūt planuojant naujas kapines tai galėtų atsirasti. Laukai gali būti tik aptvertoje kapinių teritorijoje. Net neįsivaizduoju, ar Lietuvoje kažkur yra padaryta“, – svarstė vedėja. Moteris teigia, jog kol kas nemanyta, jog šiai paslaugai esama poreikio, nes niekas nėra teiravęsis apie tokią galimybę.

„Žmonės daug ką daro, gal iš nežinojimo, – svarstė Z.Stankienė, išgirdusi apie nutikimą Olando Kepurėje. – Nėra oficialiai pelenų laukų, bet jei bus toks poreikis, bus įrengta.“

Olandų Kepurė yra Klaipėdos rajono savivaldybės ribose. Pasiteiravus apie pelenų barstymo vietą, rajono savivaldybė 15min patvirtino, jog tokių vietų numatyta taip pat nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius