Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 19

Misiją Malyje pradėję Lietuvos kariai atsidūrė pavojingiausioje šalies vietoje

Lietuva didina pajėgumus Jungtinių Tautų taikdarių misijoje Malyje, kur prancūzų vadovaujama tarptautinė bendruomenė siekia pažaboti islamistų kovotojus. Čia tarnybą pradeda būrys Lietuvos karių, kurie prisijungs prie dar kelių šioje Vakarų Afrikos valstybėje jau tarnaujančių mūsų šalies karininkų. Nuo šiol beveik 40 Lietuvos sausumos pajėgų karių vykdys tarptautinių pajėgų apsaugos funkcijas, jie koviniuose veiksmuose nedalyvaus.
Įkaitų drama Malyje
Malis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmoji diena ir pirmasis išbandymas. Lietuvos karius, vos nusileidusius Malio sostinėje Bamake, pasitiko daugiau nei 40-ies laipsnių karštis. Tačiau tikrieji išbandymai dar prieš akis.

Lietuvos karius, vos nusileidusius Malio sostinėje Bamake, pasitiko daugiau nei 40-ies laipsnių karštis.

34-iems Jungtinių Tautų vadovaujamoje situacijos stabilizavimo misijoje Malyje „Minusma“ tarnybą pradedančių karių laukia skrydis į dislokavimo vietą – Gao regioną, kur įsikūrusi Vokietijos pajėgų stovykla. Būtent ją keturis mėnesius saugos pirmoji lietuviška Pajėgų apsaugos vieneto pamaina, sudaryta iš savanorių pajėgų, kuriose yra ir profesinės karo tarnybos karių, ir vos keli yra anksčiau dalyvavę tarptautinėse misijose.

Planuojama, kad Lietuvos kariai koviniuose veiksmuose nedalyvaus ir už stovyklos ribų kovinių užduočių nevykdys. Tačiau jų misija taip pat pavojinga – Vokietijos bazę džihadistai jau yra apšaudę iš artilerijos pabūklų. Būtent Malio šiaurėje, kur ir tarnaus mūsų kariai, saugumo situacija – sudėtingiausia.

Lietuvos karių siuntimas į Malį nėra pirmas kartas, kai lietuviai prancūzų prašymų dalyvauja operacijoje Afrikoje. 2014 metais 10 Lietuvos karių su transporto lėktuvu C-27J „Spartan“ teikė paramą Prancūzijos operacijai Centrinės Afrikos Respublikoje. Prancūzija kitąmet ketina atsiųsti kelis šimtus karių su tankais į Lietuvą sustiprinti Vokietijos vadovaujamą NATO batalioną.

Daugiau – Giedriaus Vitkausko reportaže.

Peržiūrėti turinį naujame lange

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius