-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 08

„Misijos Sibiras‘09“ dalyviai išlydėti į ekspediciją (nuotraukos)

Pirmoji „Misija Sibiras‘09“ komanda trečiadienio popietę buvo išlydėta į Kazachstaną. Vilniaus geležinkelio stotyje patriotiškai nusiteikusius jaunuolius išlydėjo jų šeimos, artimieji bei projekto organizatoriai ir globėjai.
Pirmoji „Misija Sibiras‘09“ komanda trečiadienio popietę buvo išlydėta į Kazachstaną.
Pirmoji „Misija Sibiras‘09“ komanda trečiadienio popietę buvo išlydėta į Kazachstaną. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Projekto „Misija Sibiras‘09“ dalyviai beveik trims savaitėms palieka Lietuvą ir traukiniu Vilnius – Maskva iškeliauja į Rusiją. Ekspedicijos vadovas Algis Vyšniūnas pasakojo, kad dalyviai iš Maskvos lėktuvu pasieks Almatą, o iš ten vyks į Bakašą, į Karagandą. Vadovas minėjo, kad atstumai tarp miestų netrumpi – siekia po penkis šimtus kilometrų, o tarp jų nieko nėra, jokios civilizacijos, tad dalyviai „komforto nepatirs“. „Ekspedicijos tikslai edukaciniai, bet prireiks ir fizinio darbo“, – sakė A.Vyšniūnas. Jo tvirtinimu, vėliau dalyviai vyks į Astaną. Ekspedicijos vadovas tikino, kad visa sunkioji kelionė užtruks apie dvi savaites, o į Vilnių ekspedicijos dalyviai grįš liepos 25 d.

Šiemet į Kazachstaną išvyko ir grupės „G&G Sindikatas“ lyderis Gabrielius Liaudanskas–Svaras. Organizatorių pakviestas daininkas sako net nežinantis, ko tikėtis kelionėje. „Dar neišvykau, tad nežinau nei ko bijoti, nei ko tikėtis“, – sakė Svaras. Jis atskleidė, kad į apie dvidešimt kilogramų sveriančią kuprinę, be drabužių, įsidėjo ir dvi savo mėgstamas knygas.

Ketvirtąją vasarą iš eilės rengiamas projektas, pasak organizatorių, pasiteisino. „Vien tai, kiek daug visuomenės palaikymo ir supratimo sulaukiame, rodo, kad projektas yra geras“, – įsitikinęs Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas Šarūnas Frolenko. Projekto metu jaunuoliai skatinami domėtis šalies istorija, puoselėti tautos atmintį. Sibire jaunimas tvarko lietuvių kapavietes, paminklus, susitinka su ten gyvenančiomis lietuvių bendruomenėmis, pasakoja apie dabartinę Lietuvą, o grįžę savo kelionės įspūdžiais dalinasi keliaudami po šalies mokyklas bei kultūros centrus. Sugrįžus iš kelionės apie ekspediciją bus sukurtas ir dokumentinis filmas.

„Norime parodyti, kad patriotiškumas gali būti suderinamas su ėjimu koja kojon su mada, geros muzikos klausymu ir panašiai“, – sakė Š.Frolenko.

Išlydėjo ir A.Brazauskas

Ekspedicijos dalyvius išlydėjo ir projekto globėjas Algirdas Mykolas Brazauskas. „Džiugu, kad LiJOT sugeba organizuoti kasmet tokį renginį, kiekvienais metais plečia nežmoniškai plačią geografiją“, –sakė A.M.Brazauskas.

„Jaunimui tai darbas, veikla. Bet tai prasminga ne tik jaunimui, o ir kitiems. Neabejoju, kad jūs išlaikysit, linkiu stiprių kojų, geros nuotaikos ir, kad grįžtumėte pilni įspūdžių ir juos parodytumėte kitiems“, – sakė A.M.Brazauskas.

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas dalyviams perdavė linkėjimus nuo Andriaus Kubiliaus. V.Ušackas prisipažino, kad prieš ketvertius metus jam pačiam teko dalyvauti šiame projekte. „Ši idėja dabar jau tapo kūnu, ji yra svarbi ir prasminga, – sakė ministras. – Linkiu gero kelio, turėti geras kojines, kurios kartais ir ant laužo sudega, kai sušlampa. Būkite komanda, paremkite vienas kitą, padėkite vienas kitam nešti konservus.“

Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkas Stasys Kuliavas prieš ekspedicijos dalyviams įsėdant į traukinį sakė, kad ir užsienio lietuvių jaunimas pritaria šiai idėjai. „Jaunimas – Lietuvos tautos ateitis ir jūs esate puikūs pavyzdžiai. Perduokit jaunajai kartai ir vyresniems savo patirtį“, – sakė S.Kuliavas.

Paskutinį žodį tarė prelatas Algimantas Butrimas, sukalbėjęs maldą.

Vyksta dvi ekspedicijos

Šiemet aplankyti lietuvių trėmimo ir įkalinimo vietų vyksta dvi ekspedicijos. Pirmieji dešimt dalyvių jau iškeliavo, o antroji tokio pat dydžio grupė Lietuvą paliks rugpjūčio pirmąją ir vyks į Buriatiją Rusijoje.

Anot Š.Frolenko, vienam žmogui vien kelionė atsiena apie 5 tūkst. Lt. Iš viso šiemet projektas kainuoja keletą šimtų tūkstančių litų. „Teko kai ko atsisakyti, pavyzdžiui, trečiosios ekspedicijos“, – teigė Š.Frolenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius