Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 15

Miške prasidėjo baltasis badas: gyvūnams į pagalbą suskubo medžiotojai

Šalta ir snieguota žiema šiemet kaip reikiant parodė savo nagus – sniego pridrėbta tiek, kad žvėrims ir paukščiams sunku susirasti maisto. Miške prasidėjo baltasis badas. Laukiniams gyvūnams ir paukščiams į pagalbą suskubo Kėdainių krašto medžiotojai.
Žiema pajūryje
Žiema / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Sniegas Žiema

Ruošiasi sezonui

„Kiekvienais metais mes ruošiamės žiemos sezonui, tad ne išimtis ir šie metai.

Šie metai tikrai išskirtiniai, mat žiema tikrai labai šalta, miške labai daug sniego ir kanopiniams žvėrims sunku natūraliai susirasti maisto.

Aplinkos ministerija yra uždraudusi laukinių gyvūnų šėrimą, tačiau medžiotojai jais tikrai rūpinasi. Į mišką vežami šiaudai. Kurapkoms statomi specialūs nameliai. Priemonių yra įvairių, tad situacija stebima ir kontroliuojama“, – paaiškino Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Kuo maitinasi?

Draugijos pirmininkas pasakojo, kad elniniai žvėrys daugiausia laiko praleidžia lapuočių miškuose. Jie minta įvairiomis miško ir lauko žolėmis, lapuočių medžių ir krūmų šakelėmis, žieve.

Žiemą didelę dalį jų raciono sudaro uogienojai, viržiai, samanos, kerpės, kuriuos atsikasa iš po sniego.

„Tačiau kai sniego daug, maisto šaltiniai žvėrims pasidaro sunkiai prieinami. Todėl jiems reikia medžiotojų pagalbos. Pabrėžiu, kad tik medžiotojų ir miškininkų pagalbos reikia, mat neišmanantys žmonės šėrimu gali labiau pakenkti žvėrims, šie nuo jų papilto maisto gali suviduriuoti, susirgti“, – dėsto medžiotojas.

Išplatino pranešimą

Sekmadienį į medžiotojų bendruomenę kreipėsi ir pranešimą socialiniuose tinkluose išplatino buvęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Sunkus metas laukiniams gyvūnams, silpniausios stirnos jau tampa lapių ir varninių paukščių maistu, o kurapkoms ir kitiems smulkiems paukščiams sniego sluoksnis tampa vis sunkiau įveikiamas.

Todėl labai svarbu ne tik papilti pašaro, bet ir atidengti žolės ar želmenų plotelius, kur gyvūnai galėtų pasimaitinti ir pailsėti“, – rašė buvęs aplinkos ministras K.Mažeika.

Neišmanantiems – nesikišti

Aplinkos ministerija primena, kad neišmanantiems geriau į gamtos procesus nesikišti. Miško žvėrių šėrimas pateisinamas tik tuo atveju, jeigu gamtoje matoma ekstremali situacija, pavyzdžiui, dėl atlydžio susiformavusi stora ir kieta ledo pluta trukdo kanopiniams gyvūnams migruoti ir ieškoti, kuo maitintis.

Paprastai kanopiniai gyvūnai maitinasi žole, sultingais šakniastiebiais, o atėjus šaltajam metų laikui pereina prie drebulių, karklų ir kitų skanių medžių bei krūmų žievės, briedžiai patraukia į jaunus pušynus.

Stirnos laikosi kur nors šlaituose, kur geras matomumas ir šlaite paprastai būna mažiau sniego. Jos tiesiog atsikasa iš po sniego žolės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius