-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 08

Miškininkai nemokamai dalys eglučių šakas

Šiais metais miškininkai pasiruošę parduoti apie 30 tūkstančių kalėdinių eglučių ir beveik 5 tūkstančius šakų.
Eglutės
Eglutės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiais metais pirmą kartą visoje Lietuvoje bus vykdoma kalėdinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, – sakė generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas. – Akcijos metu miškininkai nemokamai dalins šakas visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Tokiu būdu raginsime prisidėti prie gamtos išsaugojimo. Planuojama išdalinti apie 40 tūkst. šakų.“

Gerbti medį – senas žmonijos paprotys, teigia B.Sakalauskas. Protėviai gerbė medžius dėl jų grožio ir didybės, dėl jų teikiamo pavėsio ir užuovėjos. Medis lietuvių mitologijoje simbolizuoja gyvybės pradžią, augimą ir dažnai tampa svarbiu akcentu, švenčiant įvairias šventes.

Generalinės miškų urėdijos duomenimis, kasmet Lietuvoje Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms iškertamas didžiulis kiekis eglučių. Miškininkai apgailestauja, kad daug jų iškertama savavališkai, padaroma žala miškui. Dailiai nuaugusios 10–15 metų eglutės jaunuolynuose traukia pasipelnyti siekiančius perpardavinėtojus. Kartais jie bando prisidengti miško nuosavybės dokumentais.

2008 m. valstybės įmonės miškų urėdijos pardavė per 30 tūkst. Kalėdinių eglučių. Beveik tūkstantis iš jų buvo augančios vazonuose, o kitos – kirstos. Per 3,5 tūkst. parduota spygliuočių šakų. Daugiausia eglučių pernai pardavė Dubravos eksperimentinė miškų urėdija – 6 tūkst. augančių vazonuose ir tiek pat kirstų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius