Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 07

Miško paklotę bus galima deginti eksperimentinių tyrimų tikslais

Vyriausybei trečiadienį papildžius Miškų priešgaisrinės apsaugos taisykles leistas kontroliuojamas miško paklotės deginimas vykdant mokslinius eksperimentinius darbus.
Ugniagesiai gesina miško gaisrą
Ugniagesiai gesina miško gaisrą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 1 Miškas

Aplinkos ministerijos teigimu, tokie deginimai vykdomi Švedijoje, Suomijoje ir Latvijoje. Tai daroma tiriant, kokį poveikį turi kontroliuojami gaisrai miško ekosistemoms, medynų struktūrai, sveikatingumui ir atsikūrimui, atskiroms augalų ir gyvūnų bendrijoms.

„Šis deginimas vykdomas laikantis numatytų saugumo technologinių reikalavimų, turint teritorijoje, kurioje jis vykdomas, ugnies gesinimo priemonių ir užtikrinant, kad ugnis neišplistų į gretimas teritorijas“, – nurodė ministerija.

Taisyklės taip pat papildytos nuostatomis dėl miškų priežiūros, kai jie ribojasi su karinių poligonų teritorija ir kur vykdant karinę veiklą kyla miško gaisrų pavojus.

Poligonų naudotojai įpareigoti pasirūpinti miškų saugumu, tai yra įdiegti profilaktines miško priešgaisrinės apsaugos priemones – mineralizuotas juostas, kuriose pašalintos degiosios medžiagos, valyti šiukšles ir medienos kirtimo atliekas. Tuo rūpintis dabar turi šalia poligonų esančių miškų valdytojai.

Krašto apsaugos ministerija, kariuomenė, savivaldybės, saugomų teritorijų direkcijos ir kitos institucijos, valdančios valstybinės reikšmės miškus, įpareigotos rinkti ir teikti informaciją apie miško gaisrus valstybės įmonei Valstybinių miškų urėdijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius