-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 28

Miškų savininkai atsodins 1000 hektarų miško

Savavališkai miške kirviu mosikuojantis ir medžius kertantis asmuo yra visiška atsakingo miškininko priešingybė. Kaip ir kiekvienais metais, šį pavasarį miško savininkai atsodins miškus.
Lietuvos grožis iš paukščio skrydžio
Lietuvos grožis iš paukščio skrydžio / Alfredo Pliadžio nuotr.

Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) duomenimis, šiemet asociacijos nariai atsodins apie 1000 hektarų miško. Skaičiuojama, kad atsodinti tokiam miško plotui reikės maždaug 3 mln. medelynuose užaugintų sodinukų, miškų savininkams tai kainuos apie 1 mln. litų.

„Miškininkai ir miško savininkai turi tvirtas etines ir moralines nuostatas, o taip pat laikosi įstatymų, kurie įpareigoja atsodinti iškirstus miškus. Tęsdami atsakingo ūkininkavimo tradicijas miško savininkai atstatys iškirstus miško plotus“, – teigia PMSA valdybos pirmininkas Gintautas Kovalčikas.

Skaičiuojama, kad atsodinti tokiam miško plotui reikės maždaug 3 mln. medelynuose užaugintų sodinukų, miškų savininkams tai kainuos apie 1 mln. litų

Sausesnėse nederlingose miško dirvose bus sodinami pušies sėjinukai, derlingesnėse – eglės sodinukai, šlapesnėse – beržo, juodalksnio sėjinukai bei sodinukai. Miškų savininkai stengsis miškus atkurti mišrinant lapuočius medelius su spygliuočiais, nes tokie miškai yra atsparesni vėjui, įvairioms ligoms.

Tai pat papildomai bus atsodinamos tos vietos, kuriose ankstesnių metų želdiniai blogiau prigijo ar nepakankamai gerai vyko savaiminis miško žėlimas.

Miško savininkas Vytautas Varanka šiemet planuoja sodinti apie 6,5 hektaro miško: bus atsodinama 2,5 hektaro iškirsto miško ir įveista 4 hektarai naujo miško.

„Ši žiema nebuvo palanki kirtimams – įšalas laikėsi vos dvi savaites ir tik tiek laiko turėjome išvežti rastus iš miško. Taigi šiemet kirtome mažiau miško, todėl ir atsodinti planuojamo miško plotas šiemet mažesnis“, – teigia miško savininkas, Asociacijos narys Vytautas Varanka.

V. Varanka pastebi, kad šiemet susiduriama ir su sodinukų trūkumu. Geidžiamiausių, keturių metų sodinukų šiemet gauti sunku – didelius jų kiekius perka ir išsiveža miško savininkai iš užsienio šalių. Tuo tarpu mažesni Lietuvos miško savininkai nėra pajėgūs konkuruoti su užsienio kapitalo bendrovėmis, todėl yra priversti tenkintis dvimečiais daigais, kuriuos gerokai sunkiau išauginti.

Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./Miškas
Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./Miškas

Tiesa, miško savininkų dalia ir palengvėjo – liberalizavus darbo santykius daug paprasčiau įdarbinti pagalbininkus. Atsodinant miškus ypač praverčia paslaugų kvitai, nes sunkiai besiverčiantys, tačiau darbštūs rajonų gyventojai nebebijo prarasti socialinių pašalpų ir noriai ateina miško savininkams į pagalbą. Tai naudinga ir miško savininkui, ir darbininkui, ir visuomenei, kuri po kelių dišimtmečių galės naudotis atsodintu mišku. 

Asociacijos teigimu, be kasmetinių miškų atkūrimo darbų, šiemet pasinaudojant Europos Sąjungos parama, bus įveista apie 4000 ha naujų miškų vietose, kur jis prieš tai niekada neaugo. Iš viso šiais metais privačiuose miškuose Lietuvoje bus atkurta apie 3000 ha kirtaviečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius