2017 09 13

Miškuose galima rasti ne tik grybų, bet ir šalmą ar NT agento telefono numerį

Pasivaikščiojimas miškuose netoli Dvarčionių keliems vilniečiams gerokai apkarto, kai jie pamatė vidury miškų paliktą krūvą šiukšlių. Kažkas remontavo namus, o kas liko – išvežė toliau nuo namų. Net ir nekilnojamojo turto agento reklaminės lentelės nepasikuklino išmesti ten pat.
Šiukšlės Dvarčionių miške
Šiukšlės Dvarčionių miške / 15min skaitytojos Erikos nuotr.
Temos: 2 Šiukšlės Miškas

Statybinės atliekos miške

Erika Kvietkauskaitė, praėjusią savaitę vaikščiodama po miškus netoli Dvarčionių ir Vilniaus universiteto Botanikos sodo, užtiko dvi krūvas šiukšlių. Jas skyrė apie 100 metrų. Mergina pasakojo sutikusi kitą praeivį Darių, kuris patikino apie sąvartyną miško glūdumoje jau pranešęs aplinkosaugininkams. O šiukšles jis užtiko rugsėjo 4-ąją, tad tikėtina, kad jos čia buvo atvežtos savaitgalį arba pirmadienį, darbo metu.

„Šiukšlių krūvoje matosi įvairios statybinės atliekos, tušti dažų kibirai, putplastis, metaliniai strypai, statybiniai šalmai ir NT agentūros „Capital“ reklaminė iškaba su visais kontaktais – agento vardu ir pavarde, telefono numeriu, elektroninio pašto adresu“, – pasakojo Erika.

Pirmasis šiukšles miške užtikęs Darius patikslino vietą – tai Aukštagirio – Kairėnės g. miškai, ir patikina, kad pėdsakai veda į statybas Gvazdikų ir Gvazdikų Sodų gatvių sankryžoje.

Tvarko miškininkai

Apie tai, kad šiose sodų bendrijose pastaruoju metu vienas po kito dygsta nauji namai, 15min patvirtino ir Liepynės girininkijos girininkas Jonas Kuklys. Jo teigimu, vos gavę skundą dėl šiukšlių miškininkai nuskubėjo patikrinti vietos, tačiau šiukšlių su nuoroda į nekilnojamojo turto agentūros kontaktus jau neaptiko.

„Radom tik statybinių atliekų – kibirų su dažų likučiais ir pan. Viską susiplanavom, gavom mašiną ir dabar ten tvarkomės. Miškuose yra dar keturios krūvos, sutvarkysime viską. Bet tos krūvos, kur buvo su reklaminėmis lentelėmis, jau nėra“, – užtikrino girininkas.

Pagauti šiukšlintojus už rankos, anot miškininko, nėra lengva. Tačiau šiemet vienas toks atvejis Liepynės girininkijoje užfiksuotas – anot girininko, mišką teršęs žmogus buvo nustatytas ir nubaustas. „Reikia rasti įkalčių, o teršėjai gudrūs, verčia tik tai, ko negali nustatyti, kam priklausė. Dažniausiai būna putplastis, gipso kartonas, dažai, plytelės. Vieną prigriebėm, sumokėjo 3 tūkst. eurų“, – teigė J.Kuklys.

Kalta ir valstybė?

Vis dėlto kaltinti vien žmonių J.Kuklys neskuba. Esą problema yra ir ta, kad išvežti po remonto likusias statybines medžiagas, dažų likučius ir t.t. galima tik į mokamas aikšteles. Girininkas svarsto, kad galbūt valstybė galėtų tuo pasirūpinti, esą jei mokėti nereikėtų, gal ir pagunda teršti miškus būtų mažesnė.

Net miškus tvarkantiems miškininkams tai galioja, tenka ne tik surinkti kitų paliktas atliekas, bet ir sumokėti už jų pridavimą specialiose aikštelėse. Kiekvieną mėnesį vien Liepynės girininkijoje tokių šiukšlių prirenkama po kelis sunkvežimius. „Neskaitant padangų“, – priduria J.Kuklys.

15min skaitytojos Erikos nuotr./Šiukšlės Dvarčionių miške
15min skaitytojos Erikos nuotr./Šiukšlės Dvarčionių miške

Nekilnojamojo turto agentas, kurio vardas puikavosi ant miške išmesto reklaminio skydo, į kalbas apie tai, kas ir kodėl galėjo čia viską palikti, per daug nesileido. Jo elektroniniai laiškai buvo itin lakoniški. „Nu, aš tai tikrai nešiukšlinu, ne mano būdas, o už murzius aš neatsakau. Jau rašiau pirmininkui, kad vyksta tyrimas“, – parašė Linas G., kiek vėliau patikslinęs, kad pirmininkas yra sodininkų bendrijos „Pušynas“, kurios teritorijoje esą ir išpiltos šiukšlės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius