Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 10

Mįslinga nurašytų treniruoklių istorija Lietuvos kariuomenėje: kad piktnaudžiavimų nebuvo, įsitikinta be išsamaus tyrimo

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Generalinė inspekcija gavo anoniminės informacijos, kad Lietuvos kariuomenės Depų tarnyboje vyksta keisti dalykai: esą įsigyjamas sporto inventorius palyginti greitai nurašomas ir dingsta. Kariuomenės atstovai tikina, kad nieko panašaus nebuvo. Tačiau aiškėja, kad tuo įsitikinta be išsamaus tyrimo. Maža to, viską išsiaiškinti KAM Generalinė inspekcija pavedė kariuomenės padaliniui, kurios vienu vadovų tapo anoniminėje informacijoje minėtas karys.
Svarmenys
Svarmenys / Flickr.com

Apie Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos pirkimus anonimas KAM pasitikėjimo elektroniniu paštu pranešė dar praėjusių metų gruodį.

Jam buvo padėkota už informaciją bei patikinta, kad surinkti duomenys pateikti Logistikos valdybos, kuriai priklauso Depų tarnyba, vadui.

Po maždaug pusantro mėnesio pranešėjas pasiteiravo, kaip sekasi vykdyti tyrimą, kuris tuo metu jau turėjo būti baigtas, tačiau atsakymo laukė veltui.

Apie tai, ar buvo pradėtas tyrimas ir kokia jo eiga, pranešėjas jokios informacijos nesulaukė iki šiol.

Nurodė, kad inventorių naudojo kaip savo

Pateiktoje informacijoje, kurią matė 15min, teigiama, jog Depų tarnybos vado pareigas pradėjus eiti Remigijui Mikai buvo įsigyjamas sporto inventorius „crossfit“ sporto kryptimi: irklavimo, elipsiniai treniruokliai, TRX diržai, treniruokliai sportiniams dviračiams, nors Depų tarnyba dviračių neturi, kita įranga.

Anonimas pastebėjo, kad Depų tarnyboje nėra sporto salės, nei patalpų, skirtų ugdyti karių fizinį pasirengimą.

Anot skundo, neva buvo stengiamasi, kad treniruokliai būtų mažai kam prieinami, apie juos būtų mažai žinoma, kad atėjus laikui jie būtų nurašyti.

Jis pateikė informaciją, esą dalis inventoriaus nėra laisvai prieinama kitiems darbuotojams, nes jis laikomas dalinio Kaune pagalbinėse patalpose, kuriose esą sportuoja vienas žmogus – kapitonas Deividas Neniškis.

„Treniruokliai įsigyti sąmoningai juos išskaidant į sudedamąsias dalis, tam, kad turtas neatitiktų ilgalaikio turto kriterijų – suma neviršytų 500 eurų. Dėl to paprastesne tampa jo nurašymo procedūra“, – paaiškino pranešėjas.

Flickr.com/Treniruokliai
Flickr.com/Treniruokliai

Jo duomenimis, turtas buvo nurašytas nesant realaus pagrindo – kai kurie TRX diržai esą net nebuvo išpakuoti. Esą jie tokie diržai buvo nurašyti po metų nuo įsigijimo, nors gamintojas suteikė garantiją dvejiems metams.

Dalis sporto inventoriaus, anot pranešėjo, naudojama už Depų tarnybos teritorijos ribų. Jis nurodė, kad buvo pirkti „Garmin Fenix“ sportiniai laikrodžiai-pulsometrai, kuriuos kasdien kaip savus neva nešiojo Depų tarnybos vadovybė bei jau minėtas D.Neniškis.

„Sportinis inventorius nurašomas su tikslu, kad atitektų privačion nuosavybėn“, – teigė pranešėjas.

Sportinis inventorius nurašomas su tikslu, kad atitektų privačion nuosavybėn.

Anonimas paprašė įvertinti, ar nebuvo pažeista turto įsigijimo krašto apsaugos sistemoje tvarka, ar minėti kariai neveikė vedami savanaudiškų paskatų, ar buvo pagrįsti motyvai įsigyti šį sporto inventorių.

Pranešėjas prašė patikrinti, ar nurašytas inventorius neatiteko sporto klubui „Amber Crossfit“ arba sveikos gyvensenos klubui METT.

Jau minėtas R.Mika, Registrų centro duomenimis, yra vienas iš įmonės, valdančios „Amber Crossfit“, akcininkų. O D.Neniškis yra sveikos gyvensenos klubo METT prezidentas.

Nieko neleistino nenustatė

Lietuvos kariuomenės atstovas Gintautas Ciunis 15min patvirtino, kad toks pranešimas pernai gruodį buvo gautas.

Jis buvo persiųstas Logistikos valdybos vadui, o valdyba, atlikusi pirminį aplinkybių vertinimą, Generalinei inspekcijai pranešė, jog nenustatė Depų tarnybos 2017–2019 metais įsigytų sportinio pobūdžio prekių netinkamo apskaitymo ar utilizavimo faktų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas

Jis taip pat teigė, kad Logistikos valdyba savo iniciatyva atliko tarnybinį patikrinimą dėl D.Neniškio dalyvavimo Sveikos gyvensenos klubo METT veikloje, bet drausmės pažeidimo nenustatė.

Pasak G.Ciunio, irklavimo, elipsiniai treniruokliai, TRX diržai, treniruokliai sportiniams dviračiams naudojami karių fizinio parengtumo gerinimui pagal patvirtintus tvarkaraščius. Įranga, anot jo, naudojama Vilniuje ir Kaune esančiose karinėse teritorijoje esančiose sporto salėse, kur kariai fizinės saviruošos metu naudoja įrenginius ir treniruoklius sportiniams dviračiams su asmeniniais dviračiais.

„Fizinio rengimo užsiėmimai ir fizinė saviruoša vyksta patalpose, kurios yra pritaikytos sportinei veiklai. Naudojimasis ta įranga yra galimas visiems dirbantiems tose teritorijose kariams ir darbuotojams“, – teigė jis.

Anot kariuomenės atstovo, laikrodžiai-pulsometrai įsigyti stebėti karių fizinę būklę pratybų metu: „Vadovybė jų nedėvi, laikrodžiai išduodami kariams kurie neišlaiko fizinio rengimo normatyvų bei tiems, kas ruošiasi ir dalyvauja sporto varžybose, kad galėtų sekti širdies ritmą ir koreguoti treniruočių planus. Tai daroma siekiant išvengti galimų traumų ar dėl persitreniravimo.“

Visas sportinis inventorius ir įranga naudojama pagal paskirtį karinėse teritorijose Vilniuje bei Kaune.

Netiesa, anot jo, ir tai, kad iki nurašymo TRX diržai nebuvo išpakuoti – jie buvo naudojami kasdienių fizinio rengimo užsiėmimų metu, taip pat ir per fizines saviruošas.

„Buvo organizuojamos grupinės treniruotės, kurių metu kariai atlikdavo įvairius pratimus su diržais“, – pabrėžė jis.

G.Ciunis neigė ir tai, kad dalis inventoriaus galėjo būti laikoma už tarnybos ribų: „Visas sportinis inventorius ir įranga naudojama pagal paskirtį karinėse teritorijose Vilniuje bei Kaune, sportui pritaikytose ir atitinkančiose saugumo reikalavimus patalpose.“

Kiek ir kokios sportinės įrangos pirko – neaišku

15min gavo dokumentą, kuriuo pernai vasarį buvo nurašyti pasunkinti kamuoliai, multifunkcinis diržų treniruoklis, elastinės pasipriešinimo juostos, šiaurietiško ėjimo lazdos, minkšta platforma.

Jį atsiuntęs asmuo 15min teigė, kad tokių nurašymo aktų buvęs ne vienas.

Pasak G.Ciunio, akte minima sportinė įranga buvo įsigyta 2017 metais pagal karių ir darbuotojų nurodytą poreikį ir siekiant tobulinti karių fizinį pasirengimą. 2019 metais ji nurašyta kaip fiziškai nusidėvėjusi.

Tačiau 15min centriniame viešųjų pirkimų portale nepavyko rasti sutarčių, kuriomis ši treniruočių įranga buvo pirkta.

Kodėl nėra sutarčių?

Kariuomenės atstovas nurodė, kad pirkimas buvo vykdomas kaip mažos vertės ir neskelbiamos apklausos būdu. Tokiu atveju esą sutarčių skelbti nereikia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

15min nurodžius, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) labai konkrečiai paaiškina, kada nereikia viešinti mažos vertės neskelbiamų pirkimų ir Depų tarnybos pirkimas šių kriterijų, regis, neatitinka, D.Ciunis 15min teigė pasitikslinsiantis su Logistikos valdyba.

Po kurio laiko kariuomenės atstovas spaudai patikslino, kad sutartys buvo sudarytos žodžiu, todėl viešinti jų nebuvo privaloma.

Tai reiškia, kad dabar nebeįmanoma patikrinti, kiek iš viso sportinės įrangos įsigijo Depų tarnyba ir kiek jos buvo nurašyta.

„Tarnybinį patikrinimą atliko nepavaldus karininkas“

Anoniminį raštą Generalinė inspekcija gavo pernai gruodžio 4 dieną.

Po penkių dienų, gruodžio 9-ąją, kariuomenės puslapyje buvo pranešta naujiena: dvejus metus Depų tarnybos vadovo pareigas ėjęs R.Mika pradeda eiti Logistikos valdybos štabo viršininko pareigas – tos pačios Logistikos valdybos, kurios vadui persiųstas anoniminis skundas ir kuriai patikėta išsiaiškinti, ar R.Mika nedarė anoniminiame skunde išdėstytų piktnaudžiavimų.

Tarnybinį patikrinimą atliko karininkas, pavaldumo grandinėje nesusijęs su R.Mika.

Tai reiškia, kad tuo metu, kai buvo aiškinamasi situacija dėl sportinio inventoriaus, R.Mika buvo vienas iš situaciją besiaiškinusios Logistikos valdybos vadovų.

15min kariuomenės teiravosi, ar reikėtų suprasti, jog R.Mikos galimų pažeidimų tyrimą vykdė jam pavaldūs žmonės?

Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vadovybės viešųjų ryšių specialistė Erika Rimkevičienė 15min teigė, kad tarnybinį patikrinimą atliko karininkas, pavaldumo grandinėje nesusijęs su R.Mika. Anot jos, pagal esamą tvarką tokie dalykai nebūtų įmanomi.

Ji pabrėžė, kad Depų tarnybos vadas yra tiesiogiai pavaldus Logistikos valdybos vadui, o Logistikos valdybos štabo viršininkas, kuris irgi yra tiesiogiai pavaldus Logistikos valdybos vadui, vadovauja tik Logistikos valdybos štabui.

„Jūsų klausiamu atveju įsakymus davė Logistikos valdybos vadas, o ne štabo viršininkas“, – pabrėžė E.Rimkevičienė.

Tačiau 15min toliau užduodant klausimus paaiškėjo, kad tarnybinis patikrinimas R.Mikos atžvilgiu apskritai nebuvo atliekamas.

Nebuvo ir jokio rimto tyrimo dėl anonimo pateiktos informacijos.

E.Rimkevičienės minimas tarnybinis patikrinimas buvo atliekamas ne dėl R.Mikos, bet dėl D.Neniškio dalyvavimo klubo METT veikloje – jis baigėsi nenustačius pažeidimų.

Informacija nepasitvirtino, todėl tyrimo nebuvo

Tuo metu dėl sportinės įrangos, remiantis E.Rimkevičienės pateiktais duomenimis, Logistikos vado nurodymu buvo surinkta visa informacija apie 2017 -2019 metais atliktus sportinio inventoriaus pirkimus Depų tarnyboje, tam, kad būtų galima įvertinti, kokie buvo atlikti pirkimai, kokia sportinė įranga nurašyta, kokia sportinė įranga vis dar naudojama ir kaip naudojama.

„Pagal surinktus ir Logistikos valdybos vadui pateiktus duomenis, anoniminiame skunde pateikta informacija nepasitvirtino, todėl tarnybinis patikrinimas buvo neatliekamas“, – atsakyme teigė ji.

Anot Logistikos valdybos vadovybės atstovės, iš 2017 – 2019 m. pirktos sporto įrangos, tik dalis 2017 m. pirktos įrangos nurašyta ir priduota utilizavimui, visa kita įranga naudojama Logistikos valdybos vienetuose.

Pasak jos, nurašytas sporto inventorius buvo perduotos į įmonės „Toksika“ konteinerines talpas ir kartu su kitomis išrūšiuotomis atliekomis perduotos išvežimui į utilizavimo įmonę.

R.Mika: kariuomenėje visada aiškinasi tiesioginis viršininkas

Buvęs Depų tarnybos vadas, dabar – Logistikos valdybos štabo viršininkas R.Mika 15min atsiųstuose atsakymuose teigė, kad jo vadovavimo Depų tarnybai metu 2018 metais buvo nupirkti irklavimo, elipsinis ir dviračio mynimo treniruokliai, kurie iki šiol yra naudojami karių ir darbuotojų, Vilniuje ir Kaune, esančiose patalpose.

„Į patalpas patenka bet kuris norintis sportuoti darbuotojas. Apie tai, kad kažkam nebūtų leista naudotis treniruokliais ar kitu inventoriumi, pirmą kartą išgirdau, kai buvo gautas anoniminis skundas. Tokie klausimai visada sprendžiami per tiesioginius vadus ir viršininkus, bet jokių nusiskundimų mano vadovavimo metu nebuvo“, – rašė jis.

Paklaustas, kodėl kai kurios sutartys dėl įrangos buvo žodinės, R.Mika teigė, jog visi pirkimai kariuomenėje vykdomi vadovaujantis ministro ir kariuomenės vado teisės aktais, visi pirkimai yra forminami dokumentais, o procedūros vykdomos pagal nustatytas tvarkas, tvirtinamos, registruojamos ir pan., kaip ir numatyta KAM tvarkose.

Paprašytas įvertinti tai, kad išsiaiškinti situaciją pavesta Logistikos valdybai, kurios vienas vadovų jis yra, ir paklaustas, ar nebūtų buvę geriau, jei tai būtų daręs kuris nors kitas su juo nesusijęs padalinys, R.Mika teigė, kad kariuomenėje padarius arba įtarus padarius pažeidimą, visada duodama įvertinti ir išsiaiškinti tiesioginiams viršininkams pagal nustatytą hierarchinę sistemą.

„Šiuo atveju tiesioginis viršininkas buvo Logistikos valdybos vadas, kuris organizavo skunde pateiktos informacijos vertinimą, tarnybinį patikrinimą“, – teigė jis.

Paklaustas, jei anonimo pateikta informacija neteisinga, ko jis galėjo siekti ją pranešdamas, R.Mika tikino, jog motyvų gali būti įvairių.

„Todėl susilaikyčiau nuo platesnių komentavimų. Informacijos vertinimas ir tarnybinis patikrinimas parodė faktus, kad pažeidimų nepadaryta“, – sakė jis.

Priminsime, kad, anot Logistikos valdybos vadovybės atstovės E.Rimkevičienės, buvo atliktas tik aplinkybių vertinimas, o tarnybinio patikrinimo nebuvo.

D.Neniškis 15min nurodė pats asmeniškai nieko nekomentuosiantis, nes tokia tvarka – siūlė kreiptis į vadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius