-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 22

Mitingas Kaune: grasinimai savivaldybei ir planai vykti prie Seimo (nuotraukos, atnaujinta 17.03 val.)

Kaune kelis šimtus žmonių pritraukęs mitingas baigėsi be didesnių incidentų. Protesto akcijos metu Vytautas Šustauskas pareiškė, kad jei per mėnesį nebus įvykdyti reikalavimai, savivaldybės pastatas bus imamas šturmu. Jis taip pat žada vežti žmones prie Seimo.
Minia
Protesto akcija Kaune. / Tomo Grigalevičiaus/15min.lt nuotr.

Šio mitingo organizatorius Vytautas Šustauskas pareiškė, kad tai bus repeticija prieš planuojamas protetsto akcijas Vilniuje. Pasimokius iš protesto akcijos Vilniuje, kuri virto riaušėmis, šįkart nuspręsta griebtis papildomų priemonių – Kauno miesto savivaldybės, šalia kurios vyko protesto akcija, prieigos atitvertos apsauginėmis tvorelėmis, čia sutrauktos policijos pajėgos. Žmonėms negalima prieiti prie savivaldybės arčiau nei per 65 metrus.

Prie savivaldybės esančiose L.Sapiegos ir Vasario 16-osios gatvėse buvo ribojamas eismas, tikrinama, ar žmonės nesineša draudžiamų daiktų, statomos užkardos.

Prieš protesto akciją elgtis kultūringai, neniokoti turto paragino vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, nepasiduoti galimoms provokacijoms trečiadienį paragino ir Kauno meras Andrius Kupčinskas. Anksčiau ir pats V.Šustauskas sakė nežinantis, ar jo organizuojamame mitinge nebus riaušininkų. 

Papildyta 10.40 val. Prieš savivaldybę susirinko vos keliasdešimt žmonių, pareigūnų čia daugiau nei protestuotojų. Kadangi lyja, žmonės stengiasi slėptis po stogais, atmosfera kol kas rami.

Tuo tarpu savivaldybės tarybos salėje susirinkę tarybos nariai, kuriuos saugo „Ekskomisarų biuro“ apsaugos darbuotojai, kruopščiai tikrinami į pastatą įeinantys žmonės.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pasipiktinęs mitinguotojas
Pasipiktinęs mitinguotojas

Papildyta 11.08 val. Į mitingą susirinkę keli šimtai protestuotojų, daugiausia vyresnio amžiaus. Kol kas jie elgiasi ramiai, bendrauja tarpusavyje, su žurnalistais. Mitingo organizatorius V.Šustauskas yra paruošęs rezoliuciją, kurią ketina įteikti miesto tarybai, jis tvirtina, kad kitą rezoliuciją kitą savaitę įteiks ir Vyriausybei.

Kauno meras, vicemeras, keli tarybos nariai išėjo į lauką, jie ketina bendrauti su protestuotojais. Pranešama, kad tarybos posėdis vyko sklandžiai, be trukdymų.

Tuo tarpu pareigūnų pilna visose aplinkinėse gatvėse, sankryžose, kiemuose, akivaizdu, kad jų čia yra daugiau nei pačių protestuotojų.

Papildyta 11.30 val. Šiuo metu vyksta V.Šustausko ir Kauno mero diskusijos – Andrius Kupčinskas mėgina atremti jam metamus kaltinimus. Nors išėjus į lauką merui buvo pasigirdę švilpimų, panašu, kad žmonės nėra nusiteikę aršiai, negirdėti raginimų griebtis griežtesnių veiksmų. Tuo, kad į mitingą susirinko ne itin daug žmonių, akivaizdžiai buvo nusivylęs ir V.Šustauskas. Jis sakė tikėjęsis, kad ateis daugiau protestuotojų, ir teigė, jog „Kaunas dar nepabudo“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mindaugas Murza
Mindaugas Murza

Į protesto akciją atvyko ir Mindaugas Murza su keliais bendražygiais – jis sakė, kad stengiasi dalyvauti visose protesto akcijose, nes, jo nuomone, tai vienintelis būdas ką nors pasiekti.

Papildyta 11.49 val. Į protesto akciją renkasi vis daugiau žmonių. Prie mikrofono stojęs M.Murza sulaukė itin audringo palaikymo. Prieš jį kalbėjęs V.Šustauskas pareiškė, kad jei per mėnesį nebus įvykdyti įteiktoje rezoliucijoje išvardyti reikalavimai, savivaldybės pastatas bus imamas šturmu ir jokios užkardos nepadės. Protestuotojų minioje – ir Seimo narė Birutė Vėsaitė. Ji kalbėjo su smulkiaisiais verslininkais, skambino savo patarėjams į Vilnių, perdavė verslininkų klausimus.

Papildyta 12.15 val. Ir toliau mitingas vyksta ramiai, emocijų proveržius sukelia tik kalbėtojų mintys. Daugiausia kritikos strėlių lekia ne savivaldybės pusėn, nors V.Šustauskas sakė, kad protesto akcija nukreipta būtent prieš ją, o Vyriausybės link. Protestuotojai kritikuoja valdžią, oligarchus. Teigiama, kad mitinge gali būti susirinkę iki 400 žmonių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vytautas Šustauskas
Vytautas Šustauskas

Papildyta 12.42 val. V.Šustauskas toliau svaidosi pareiškimais. Jis paskelbė, kad, jo nuomone, šaudyti guminėmis kulkomis prie Seimo įsakė ministrė Rasa Juknevičienė. Mitingo metu buvo paskelbtos dvi rezoliucijos, vienos iš jų paskutinis punktas skelbia, kad premjeras Andrius Kubilius, Vyriausybė ir Seimas turėtų atsistatydinti. V.Šustauskas pareiškė, kad jei reikalavimai įvykdyti nebus, jis pats vasario 16 dieną surinks 30 autobusų, kuriais žmonės vyks į Vilnių prie Seimo. Čia jie neva apjuos rankomis Seimą ir taip stovės, kol jų reikalavimai bus išgirsti. Kalbama, kad prie tokios akcijos prisidėtų ir Algirdo Paleckio vadovaujamas „Frontas“. Jo atstovai taip pat kalbėjo mitinge.

Susirinkę žmonės naujienų portalo 15min.lt žurnalistui daugiausia skundėsi dėl naujų mokesčių. „Trūksta tik to, kad valdžia apmokestintų batus. Norėčiau, kad viskas, kas daroma, būtų daroma žmogiškai“, – sakė protestuotojas Kazimieras.

Papildyta 12.54 val. Protesto akcija baigėsi be incidentų, žmonės tyliai skirstosi. Prieš atsisveikindamas V.Šustauskas dar pareiškė žmonėms, kad „susitiksime Vilniuje“. Jis taip pat užsiminė, kad Seimui ruošiamas siurprizas.

Papildyta 13.25 val. Policija sulaikė du vyrus, teigiama, kad vienas jų yra neblaivus. Pas juos pareigūnai rado savadarbį dūminį užtaisą. Šiuo metu jie apklausiami Centro policijos komisariate.

Papildyta 14.26 val. Pareigūnai patikslino, kad sulaikytas 16-etis Kauno rajono moksleivis bandė įsinešti į protesto akcijos teritoriją tris savadarbius dūminimo gaminius ir dviejų litrų alaus butelį. Jis apklausiamas, ir sprendžiamas klausimas dėl jo patraukimo administracinėn atsakomybėn. Kitas sulaikytas žmogus – neblaivus vyras – su mitingu nesiejamas. Tačiau jis buvo netoli vietos, kur vyko protesto akcija, tad jį buvo nuspręsta sulaikyti, kad nekeltų neramumų.

Pranešama, kad mitingo metu budėjo 155 policijos pareigūnai, mobilus viešosios saugos tarnybos būrys, kinologai su šunimis.

Papildyta 17.03 val. Centro policijos nuovadoje apklaustam jaunuoliui buvo surašytas Administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl Susirinkimų įstatymo pažeidimo. Iš nuovados į tėvų rankas patekusiam paaugliui gresia bauda nuo penkių šimtų iki dviejų tūkstančių litų arba administracinis areštas iki trisdešimties parų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius