Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 06

Mitingo organizatoriai: neduš nė vienas langas

Kovo 10 dieną netoli Seimo rengiamo mitingo organizatoriai tikisi, kad akademinės bendruomenės mitingas vyks taikiai ir jie bus išgirsti.
Vakar prie prezidentūros Vilniuje susirinko tūkstantinė studentų minia, kurie nuolat skandavo „Nemokėsiu“.
Studentų protestas / J.Kalinsko nuotr.

Prieš vykdomą aukštojo mokslo reformą protestuoti susirinks dėstytojai, studentai, mokytojai, moksleiviai bei jų tėvai.

„Vyriausybės sumanyta aukštojo mokslo reforma yra iš principo ydinga, socialiai neteisinga ir net pragaištinga visai tautai ir valstybei. Negalima tiesiog pasyviai stebėti iš šalies ir laukti, kol ši visuomenės palaikymo neturinti „reforma“ bus buldozerio principu pradėta vykdyti. Negalima susitaikyti su demokratijos ribojimu ir atviru piliečių nuomonės bei valios ignoravimu. Protesto akcija nepaisant visų savo piliečių paniškai bijančios valdžios daromų kliūčių ir trukdymų turi įvykti“, – teigia mitingo organizatoriai Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) nariai.

Universitetai neteks autonomijos

LAMPSS tarybos narė Virginija Apanavičienė teigė, kad pagrindiniai reformos trūkumai yra universiteto valdymo perdavimas tarybai, studento krepšelio įvedimas, didelė studijų kaina, universitetų statuso pakeitimas į viešąsias įstaigas. „Jei tarybos valdys universitetus, jie praras autonomiją. Dalis tarybos narių yra skiriami ministerijos, taigi politikai kišis į universtetų valdymą. Universitetus perregistruojant kaip viešąsias įstaigas, reikės keisti štampus, iškabas, atleisti ir vėl tą pačia dieną priimti darbuotojus. Bus didelė maišatis“, – kalbėjo V.Apanavičienė.

Iškart atsiribojam nuo radikalių veiksmų ir dėsim visas pastangas, kad taip neįvyktų, – tikino V.Apanavičienė.Pasak jos, ši reforma visus padarys bankų įkaitais – studentai, pasiėmę tūkstantines paskolas už mokslą, jas paskui visą gyvenimą turės grąžinti iš mažo lietuviško atlyginimo. Be kitų reikalavimų, bus prašoma iš švietimo ministro pareigų atleisti Gintarą Steponavičių.

Sieks užtikrinti tvarką

Mitingo organizatoriai teigia, kad viešoji tvarka bus užtikrinta. „Akademinės bendruomenės reiškiamas protestas yra šiek tiek kitokia elgesio kultūra ir požiūris į langų daužymą, kuris vyko Seime. Iškart atsiribojam nuo radikalių veiksmų ir dėsim visas pastangas, kad taip neįvyktų. Bet nesame priežiūros institucija ir tvarką turėtų užtikrinti valstybės institucijos“, – kalbėjo V.Apanavičienė. Savų tvarkdarių, apmokytų policijos, turės ir organizatoriai.

Pasak organizatorių, planuojama sulaukti kelių tūkstančių žmonių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius