-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10 /23:24

R.Požėla: pradėtas tyrimas dėl riaušių organizavimo, vienas pareigūnas sužeistas

Mitinguotojams apgulus Seimą, parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kabinete antradienio vakarą vyksta pasitarimas, kuriame dalyvauja ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Jo teigimu, sužeistas vienas pareigūnas, pradėtas tyrimas dėl riaušių organizavimo, o mitingo organizatoriai turės už visa tai, kas vyksta Seimo prieigose, atsakyti.

„Pradėjome ikiteisminį tyrimą dėl riaušių organizavimo prie Seimo“, – antradienio vakarą žurnalistams Seime paskelbė generalinis komisaras.

Jis nenorėjo atskleisti, kokių dar policija žada imtis veiksmų bandant pažaboti riaušes.

R.Požėla prieš 22 valandą Seime žurnalistams sakė, kad vyksta aktyvioji operacijos prie parlamento fazė.

„Šiandien visą dieną mūsų pareigūnai dirbo renginyje, kuris turėjo baigtis 17 valandą, tačiau, kaip matome, prieš 17 valandą dalis žmonių neišsiskirstė, o patraukė prie tam tikrų Seimo pastato vietų, ėmėsi aktyvių veiksmų siekiant užblokuoti judėjimą – tiek transporto, tiek asmenų, todėl buvo priimtas sprendimas, matant, kad situacija eskaluojasi, o ne deeskaluojasi, parengti policijos operaciją, tai šiek tiek užtruko, nes reikėjo mobilizuoti pareigūnus, surinkti į vieną vietą“, – kalbėjo generalinis komisaras.

Policijos reagavimas, anot jo, užtruko ir dėl to, kad reikėjo pravesti instruktažą, sudėlioti veiksmus.

R.Požėlos teigimu, organizatoriai sulauks „vienokios ar kitokios“ atsakomybės.

VIDEO: Policijos generalinis komisaras R.Požėla: „Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių organizavimo“

Leidimą šiam mitingui gavo skandalingai pagarsėjusi pedagogė Astra Genovaitė Astrauskaitė.

Policijos vadovo teigimu, pareigūnai stengiasi užtikrinti, kad mitinguotojai nepriartėtų prie Seimo per 75 metrus – toks reikalavimas yra numatytas Susirinkimų įstatyme.

„Policijos operacijos tolimesni etapai vystysis pagal esamą situaciją“, – sakė jis.

Sužalojo pareigūno akį

Anot R.Požėlos, pareigūnams teko imtis prievartos veiksmų ir specialiųjų priemonių.

„Deja, operacijos metu, vienas pareigūnas yra sužeistas, pirminėmis žiniomis pažeista akis yra“, – sakė jis. Komisaras neatmetė, kad bus pradėtas tyrimas ir dėl pareigūno sužalojimo.

Kiek prie Seimo yra pareigūnų, jis neatskleidė, nes tai – tarnybos paslaptis.

„Mes įsivertinome situaciją kiek yra žmonių, kokie tai žmonės, kokios galimos grėsmės, surinkome tiek pajėgumų, kad įvykdytume operacijai keliamus tikslus“, – sakė jis.

Komisaro teigimu, tai, kas vyko prie Seimo, buvo fiksuojama nuo ryto, tad jau trečiadienį bus pradėta aiškintis, kokie pažeidimai padaryti ir kas juos padarė.

Neabejoju, kad gausime ir pareiškimų, nes žinome, kad buvo, švelniai tariant, apstumdyti Seimo nariai, žurnalistai

„Neabejoju, kad gausime ir pareiškimų, nes žinome, kad buvo, švelniai tariant, apstumdyti Seimo nariai, žurnalistai. Teks padirbėti“, – sakė jis.

R.Požėla nenorėjo, jo žodžiais, tiesmukai, pripažinti, kad reaguoti policija vėlavo.

„Šis renginys skirstytinas į dvi dalis. Pirmosios dalies metu, kai vyko legalus renginys, vertinome grėsmes, dirbo tiek pareigūnų, kiek matėme reikalinga, prasidėjus kitai stadijai įsivertinome situaciją, kad tiek pareigūnų, kiek dirbo, yra nepakankama“, – kalbėjo jis.

Antradienį prie Seimo vykstantis mitingas į vakarą virto bauginančiu renginiu. Nors didžioji dalis dalyvių išsiskirstė, aršiausi liko.

Po 18 valandos baigėsi Seimo sesija, tačiau į darbą mašinomis atvykę parlamentarai negalėjo vykti namo, nes prie vartų jų laukė minia.

Apie 9 valandą prie Seimo atvyko riaušių policija, panaudotos dujos.

L.Kasčiūnas grįžo į Seimo rūmus: mūsų neįbaugins

Po darbo išėjęs pro Seimo rūmų duris su mitinguotojais nemalonų susirėmimą turėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Tačiau po kurio laiko jis grįžo į parlamentą ir nuėjo į Seimo pirmininkės kabinetą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Pabuvęs pasitarime L.Kasčiūnas žurnalistams sakė negalintis komentuoti policijos planų ir veiksmų – apie tai gali kalbėti tik komisaras.

Visiems turbūt būtų lengviausia palikti Seimą – to nebus

„Manau, daug kas norėjo, kad mes iš čia neišeitume, mes išėjome, teko kai kuriems pabendraut – pabendravome. Tai yra simboliška ir niekas čia mūsų labai neįbaugins. Seimo pirmininkė irgi čia, nepalieka Seimo, visiems turbūt būtų lengviausia palikti Seimą – to nebus, mes būsim čia, kol situacija aprims “, – apie vienuoliktą valandą vakaro žurnalistams kalbėjo jis.

V.Čmilytė-Nielsen: būsiu kiek reikės

Seimo pirmininkė žurnalistams po 19 valandos sakė, kad yra tariamasi, kaip elgtis šioje situacijoje ir kaip užtikrinti, kad ateityje nesikartotų tokios situacijos, kai mėginama paralyžiuoti Seimo darbą.

VIDEO: V.Čminytės-Nielsen komentaras apie mitingą prie Seimo

Paklausta, kaip generalinis komisaras aiškina tai, jog negalima atblokuoti Seimo, parlamento vadovė sakė mananti, kad šiuos klausimus turėtų komentuoti pats vadovas.

Anot V.Čmilytės-Nielsen didelė dalis parlamentarų po posėdžio išvyko pėsčiomis, Seime liko tie, kurie atvažiavo automobiliais.

„Yra užblokuota automobilių stovėjimo aikštelė ir šiuo metu yra svarstomos įvairios galimybės – daugiau informacijos dabar negaliu atskleisti“, – kalbėjo ji.

Seimo pirmininkė teigia kol kas namo nevyksianti: „Neskubu važiuoti namo, dabar yra tokia situacija, kai ketinu būti Seimo rūmuose tiek, kiek to reikės. Manau, kad nakvoti neteks, bet artimiausiomis valandomis būsiu Seimo rūmuose“.

A.Sysas: Vilniuje buvo mažos policijos pajėgos

Susitikime pas Seimo pirmininkę dalyvavęs socialdemokratas A.Sysas sakė 2009 metais matęs dūžtančius langus, bet dar nebuvo taip, kad Seimo nariai negalėtų išvažiuoti.

„Buvo liejamas įniršis kitais būdais, dabar gi paprasčiausiai blokuojami išėjimai, priėjimas prie mašinų ir prieš kai kuriuos seimo narius, girdžiu, yra naudojamas tiesioginis smurtas, manau, kad šiuo atveju, kas gali paneigti, kad yra tam tikros provokacijos, nes suprantama, kad didžioji dalis policijos saugo nelegalius migrantus, yra atitraukti iš Vilniaus miesto“, – žurnalistams sakė jis dar prieš tai, kai prie Seimo buvo sukviestos pastiprintos policijos pajėgos.

VIDEO: Algirdo Syso komentaras apie mitingą prie Seimo

A.Syso teigimu, policija negali užtikrinti 75 metrų atstumo nuo Seimo rūmų perimetro, nors to reikalauja įstatymas.

„Lauksime, galbūt atvyks daugiau policijos ir bus išvalytos aikštelės, kad kolegos, kurie gyvena toliau, galėtų išvažiuoti“, – sakė jis.

Anot parlamentaro, tie, kas planavo šią akciją, labai gerai supranta, jog nėra Vilniuje šiandien tiek pareigūnų ir esą galima daryti ką nori.

„Nusistebėjau, kodėl nebuvo paimtas už parankių tas, kuris metė tą vėliavą (į Seimo narį S.Jovaišą – aut.), nes tai buvo grubus chuliganiškas veiksmas, bet paprasčiausiai jie (policija – aut.) dabar filmuoja, nenori audrinti minios“, – teigė A.Sysas.

Parlamentaras sakė minios nebijantis, bet minia nesiklauso – nesvarbu, kas išeina iš Seimo rūmų, visi yra blogi, visus reikia pakarti ir su visais susidoroti.

„Smurtas prieš bet kurį Seimo narį yra netoleruotinas“, – pabrėžė jis.

TS-LKD frakcijos seniūnė: agresija – netoleruotina

Konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė feisbuke rašė, kad šiandien Seime priimta keletas svarbių įstatymų, susijusių su tvoros statymu Baltarusijos pasienyje bei kariuomenės funkcijų patikslinimų dėl situacijos pasienyje. Taip pat šiandien prie Seimo buvo keli tūkstančiai žmonių, nusiteikusių prieš skiepus, kai kurie iš jų nusiteikę tiesiog prieš dalį Seimo.

„Buvo klausiančių: tai kodėl nėjot pasikalbėt, buvo šaukiančių nedraugišku tonu – “išeikit, reikia pasikalbėti„. Kalbėtis mėgstu, bet agresijos kalba kalbėti nemoku. Nežinau kaip kalbėtis su tais, kurie rodo gerklę smaugiamuosius ženklus, pastato Seimo nariams kartuves, išeinančius iš darbo vietos kitaip galvojančius apstumdo, pakišinėja kojas, ar užblokuoja automobiliuose ir laido į veidą ir/ar pavymui necenzūrinius žodžius“, – rašė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Parlamentarė pridūrė, kad turbūt naivus jos noras, bet norėtų, kad tie žmonės suprastų, kad čia nėra priešų, kad visų pastangos dėl sveikos, saugios, su COVIDu susidorojusios visuomenės.

„Man sunku suprast, kuo grįstos vakcinų ir testavimosi baimės. Ar tiems, kurios šios priemonės atrodo drakoniškos nepriimtinos odontologų paslaugos, rentgenas ar gyvybę gelbstintys širdies vožtuvų pakaitalai (kad ir kiaulės kilmės)? Ar kraujo davimas irgi kelia nepasitikėjimą? Nėra PRIEVARTINIO skiepijimosi. Bet yra pasirinkimas ir apsisprendimas, ar dėl savo nuomonės norime labiau rizikuoti, ne tik savo, bet ir kitų sveikata. Jei toks noras vis tik stipresnis, tada neišeina visai visuomenei žaisti pagal bendras taisykles“, – teigė ji.

Šiandien prie Seimo, anot parlamentarės, buvo, matyt, visokių žmonių.

„Bet tie, kurie skleidė agresiją nėra priimtina. Pasibaigus mitingo laikui (bet nedingus renginio organizatoriams) prasidėjo neteisėti veiksmai, kurie negali ir neturi būti toleruojami. Girdėjau šaukiant – tai kur demokratija? Demokratija yra nuomonių įvairovė, o ne kvietimas susidorot su kitaip manančiu, demokratija yra gebėjimas susitarti dėl taisyklių ir jų laikytis. Šiandieninė agresija yra tiesiog netoleruotina agresija“, – rašė konservatorė.

Puldinėjo Seimo narius

Kolegos iš Seimo prieigų pranešė, kad į parlamentarą, konservatorių Sergejų Jovaišą buvo mesta vėliava, o konservatorius Laurynas Kasčiūnas buvo užsipultas ir aprėktas prie trečiųjų Seimo rūmų.

Lauke esantys žurnalistai praneša, kad mitinguotojai kažkuo apipylė S.Jovaišos automobilį.

BNS teigimu, protestuotojai blokavo išėjimus tiek iš trečiųjų, tiek antrųjų Seimo rūmų. Pirmieji parlamentarai, palikę patalpas vos pasibaigus neeiliniam Seimo posėdžiui, išėjo iš pastato. Kita dalis politikų liko viduje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius