Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 23

Mobilizacinės sistemos pratybos rodo, kad karo medikų trūksta labiau nei karių

Šiauliuose, kaip ir Klaipėdoje, Marijampolėje bei Panevėžyje vyko mobilizacinės sistemos pratybos. Tai gerokai primiršta procedūra. Daugelis trisdešimtmečių ir vyresnių vyrukų tai jau patyrė savo kailiu, kai sulaukė pilnametystės – gavo šaukimą ir tikrino sveikatą. Istorija kartojasi, o padėtis visai kita.
Mobilizacijos pratybos Šiauliuose
Mobilizacijos pratybos Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kaip ir planuota, tūkstantis parengtojo rezervo karių iš Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės apskričių gavo šaukimus į nurodytus karinius punktus.

Šiauliuose pašauktieji rinkosi Krašto apsaugos savanorių pajėgų 6-osios rinktinės kieme. Šiam reikalui buvo pastatyta šildoma palapinė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose

Retas šauktinis buvo kalbus. Daugelis skubėjo – lėkė lyg akis išdegę. Kur? Atgal į savo įprastą gyvenimo ritmą.

Įstatymai darbdavius įpareigoja savo pavaldinius išleisti be jokių diskusijų.

Geriausias to liudininkas – nutįsusi šauktinių eilė dar iki 8 valandos ryto.

Visi skubėjo reikalus atlikti kuo greičiau, nors įstatymai darbdavius įpareigoja savo pavaldinius išleisti be jokių diskusijų.

KASP Prisikėlimo apygardos 6-oji rinktinė – atsakinga už šias pratybas. Su šauktiniais dirbantys kariai priminė, kad atvykti į vietą privalu 8-17 valandomis. Anksčiau atvykusieji tiesiog turėjo laukti proceso pradžios.

Vieni atrodo labai susidomėję, o kiti – nepatenkinti.

„Vieni atrodo labai susidomėję, o kiti – nepatenkinti, atitraukti nuo kasdienių darbų“, – pasakojo prie įėjimo budintys kariai.

Visi šių pratybų dalyviai – jau tarnavę asmenys. Kitaip tariant, susigaudantys, kas ir kodėl juos kviečia.

Vienas procedūras atlikęs vyras į klausimus atsakė griežtai: „O ar jūs pats tarnavote? Ne? Tai kokie čia klausimai? Jei tik reikia – einu.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose

Kodėl, pildant anketą, reikia nurodyti savo artimo asmens kontaktus?

Pratybų procedūros nesudėtingos, tačiau civiliams, jau pamiršusiems kario duoną, kyla daug klausimų. Vienas iš klausimų – kodėl, pildant anketą, reikia nurodyti savo artimo asmens kontaktus?

„Todėl, kad, reikalui esant, būtų lengviau tave rasti“, – atsako šią pratybų vietą prižiūrintis karys.

Kiekvienas šauktinis už praleistą darbo dieną gaus per 5 eurus maistpinigių, per 7 eurus dienpinigių. Atvykusiems iš toliau bus apmokėta kelionė – 0,6 eurocento už kilometrą. Pinigai bus pervesti į nurodytą asmens banko sąskaitą.

Po rimtosios dalies – linksmoji. Visi galėjo apžiūrėti šiuo metu ir anksčiau Lietuvos kariuomenėje naudotą ginkluotę. Nuo rusiško „kalašnikovo“ iki vokiško „G-36“. Taip pat čia tarnaujantys kariai pasakojo, kaip veikia priešlėktuviniai pabūklai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose

Kariai papasakojo ir apie vieną lengvesnių priešlėktuvinių pabūklų. Iššautos raketos kuras veikia 5-6 sekundes. Vėliau sklendžia iš inercijos. Raketa seka lazerio spindulį ir gali numušti lėktuvą, esantį už penkių kilometrų arba 3 kilometrų aukštyje. Po sprogimo pažyra smulkios volframo skeveldros, kurios lengvai pramuša lėktuvo korpusą.

Trūksta karo medikų

Pirmas žingsnis – patikslinti šauktinio asmens duomenis. Antras – patikrinti sveikatą. Šiauliuose retam šauktiniui teko išsinerti iš drabužių. Daugiau buvo dirbama kompiuteriu, nei medicinos aparatais.

Iki 14 valandos Šiauliuose reikiamu adresu prisistatė 103 šauktiniai iš 250 pašauktų. 4 iš jų pripažinti netinkami karo tarnybai. 13 turės apsilankyti pas savo šeimos gydytojus ir išsitirti sveikatą išsamiau. Tik tuomet bus nuspręsta, ar asmuo tinkamas karinei tarnybai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mobilizacijos pratybos Šiauliuose

Kapitonas ir bendrosios praktikos gydytojas Saulius Greviškis akcentavo, kad šauktinių sveikatą tikrina bendrosios praktikos šeimos gydytojai.

Karių medikai glaudžiai bendrauja su civiliais medikais – apsikeičia reikiama informacija. Dėl to yra mažesnė tikimybė, kad į karinę tarnybą pateks rimtų sveikatos problemų turintis asmuo.

Kapitonas S.Greviškis teigia, kad kariuomenėje gydytojų labai trūksta.

S.Greviškis teigia, kad kariuomenėje gydytojų labai trūksta: „Mes esame keturiese šioje zonoje. Darbuojamės Aviacijos bazėje. Vienas liko ten. Aš atvykau čia. Du iš mūsų paprastai būna kur nors išvykę arba atostogauja. Pamainos neturime.

Medikų trūksta labiau nei karių. Retas medicinos studentas pasuka karinės tarnybos keliu. Vienus pavilioja užsienis. Kiti vengia karinės medicinos. Mes turime būti ne tik medikais, bet ir atitikti fizinius normatyvus.“

Krašto apsaugos savanorių pajėgų 6-osios rinktinės štabo viršininkas, majoras Linas Idzelis džiaugiasi visų atvykusiųjų teigiamu nusistatymu.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Majoras Linas Idzelis. Mobilizacijos pratybos Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Majoras Linas Idzelis. Mobilizacijos pratybos Šiauliuose

„Visi pasakė aiškiai – jeigu reikia, mes ateisim. Kas daugiau už mus tai padarys? Ir aš labai džiaugiuosi tokiu nusistatymu. Tai juk Tėvynė brangi, o ne koks bordelis. Privalu ją apginti nuo priešo. Džiugu – visi iš rezervo pašaukti asmenys tam pasiryžę“, – sakė majoras L.Idzelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius