Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 09 /12:07

Mokesčių inspekcija: teismo sprendimas dėl Darbo partijos sukelia rizikas dėl senaties

Vilniaus apskrities mokesčių inspektoriai mano, kad Apeliacinio teismo nuosprendis nenagrinėti civilinio ieškinio Darbo partijos byloje sukelia rizikas, jog pinigai į biudžetą gali nepapulti dėl suėjusio senaties termino. Tai spaudos konferencijoje trečiadienį pareiškė Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Senaties terminas yra penkeri metai civiline tvarka išieškant mokesčius. Kol būtų surašytas ieškinys civiline tvarka ir pateiktas, paskirtas nagrinėjimas, galėjo sueiti senaties terminas. Mokesčiai apskaičiuojami už einamuosius ir penkerius praėjusius metus“, – žurnalistams sakė M.Žemgulis.

Jis sakė, kad Darbo partijos byloje yra suėjusi senatis dėl neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo, tačiau visi kaltinamieji pripažinti kaltais dėl melagingo apskaitos tvarkymo ir šiuo metu senaties terminas nėra suėjęs. Skunde minimą sumą prašoma priteisti iš visų trijų nuteistųjų – Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Marinos Liutkevičienės.

„Jeigu mes nebūtume pateikę kasacinio skundo, o ieškinį bandytume išsiieškoti civiline tvarka, yra rizika, kad sueis senaties terminas“, – sakė M.Žemgulis.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija trečiadienį pranešė, kad antradienį apskundė Aukščiausiajam Teismui nuosprendį Darbo partijos byloje, prašydama iš kaltų asmenų priteisti daugiau kaip 174 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių.

Mokesčių inspekcija prašo įvertinti, ar Lietuvos apeliacinis teismas pagrįstai paliko civilinį ieškinį nenagrinėtą.

Apeliacinis teismas vasario mėnesį Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą, parlamentarą V.Gapšį ir buvusią finansininkę M.Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisino dėl sukčiavimo.

Teismas nurodė, kad civilinius ieškinius dėl nesumokėtų mokesčių ir įmokų paliko nenagrinėtus, „kadangi nuteistieji išteisinti dalyje dėl mokestinių prievolių vengimo“.

Savo ruožtu inspekcija pranešime spaudai atkreipė dėmesį, kad teismas pripažino, jog apgaulingai tvarkant apskaitą siekta „išvengti mokėti privalomus mokesčius ir įmokas valstybei“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas

Bylos duomenimis, 2004–2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta 24 mln. 297 tūkst. 626,06 lito (7 mln. 37 078,91 euro) pajamų ir 14 mln. 727 tūkst. 63,21 lito (4 mln. 265 tūkst. 252,32 euro) išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo verdiktas Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje bus galutinis ir neskundžiamas.

M.Žemgulis teigė, kad mokesčių inspekcija dės visas pastangas, kad mokesčiai pakliūtų į biudžetą.

„Mokesčių inspekcija greičiausiai išnagrinėjo teismo nuosprendį ir teismo motyvus“, – sakė skyriaus vadovas.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas BNS sakė, kad skųs nuosprendį Darbo partijos byloje. Jis bus pateiktas balandžio pabaigoje. Skunde ketinama kelti klausimus dėl senaties taikymo, veikų kvalifikavimo. Prokuroras sakė pritariantis mokesčių inspekcijos skundo argumentams.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius