-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 06 30

Mokestis už studijas gena lietuvius į užsienį

Studijų kainos baugina studentus, kuriems gresia negauti valstybės finansuojamų vietų. Tuo tarpu studijos užsienyje lietuviams kainuoja kur kas pigiau, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Studentai.
Studentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Mokesčiai

Dienraštis cituoja savaitinį žurnalą „Ekstra“, kuris kalbino dvidešimtmetę, – ji, baigusi  mokyklą, iškart išvyko gyventi ir mokytis į Didžiosios Britanijos sostinę Londoną.

Savaitiniam žurnalui „Ekstra“ ji pasakojo, kad studentui ten galima rasti darbą ir jį įmanoma suderinti su mokslais. Mat daugumai studentų universitete privaloma lankytis ne kasdien. 2009–2010 mokslo metų kaina Didžiojoje Britanijoje sieks 3225 svarus sterlingų (beveik 13 tūkst. Lt). Studijų kaina svyruoja priklausomai nuo universiteto, bet ši pinigų suma yra maksimali. Studentui gauti paskolą nesunku. Taip pat galima gauti papildomą paskolą pragyventi.

Paskolą reikia pradėti grąžinti, jeigu pabaigęs mokslus lieki Anglijoje ir pajamos per metus pradeda siekti 15 000 svarų sterlingų (60 450 Lt). Taip pat paskolą reikia atiduoti, jeigu grįžus į gimtąją šalį metų pajamos ima viršyti 5000 svarų sterlingų (20 150 Lt). Tačiau jeigu per 25 metus nuo paskolos davimo gaunamos pajamos nepasiekia minėtos pinigų sumos, paskola anuliuojama – šios sąlygos galioja Europos Sąjungos nariams.

Studentui rasti darbą Londone nėra lengva, bet jeigu jau susirandi – pragyventi įmanoma neprašant tėvų paramos. Populiariausi darbai yra aptarnavimo srityje – parduotuvėse, restoranuose. Dirbdama visu etatu mergina užsidirba mažiausiai 800 svarų sterlingų (3230 Lt) per mėnesį.

Apie tai, kad studijos užsienyje įkandamos lietuviams ir dažnai net patrauklesnės nei mūsų šalyje, pasakojo ir kiti kalbinti lietuviai.

Tuo tarpu Lietuvos aukštosiose mokyklose nuo šių metų rugsėjo įdiegiamas naujas studentų finansavimo modelis. Sėkmingai įstojusieji į universitetus ir kolegijas pelnys studento krepšelį – lėšų iš valstybės biudžeto. Tiems, kuriems laimė mokytis nemokamai nenusišypsos, teks mokėti iš savo ar tėvų kišenės. Už bakalauro studijų metus teks sumokėti nuo 3361 iki 18 854 litų priklausomai nuo specialybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius