-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 24

Mokinių patyčias patyrusiam mokytojui – teisėsaugos akibrokštas

Per rudens atostogas mokinių patyčias patyręs Klaipėdos gimnazijos mokytojas N.D. pasijuto bejėgis. Jo vardu, pavarde bei nuotrauka socialiniame tinklapyje buvo sukurta anketa, iš kurios jo vardu buvo siuntinėjamos įvairios žinutės kitiems asmenims. Prokuratūra pranešė nutraukianti ikiteisminį tyrimą. Įžeistas N.D. teisybės teismuose gali ieškoti nebent savo valia.
Interneto pavojai / 123rf nuotr.
Interneto pavojai / 123rf nuotr.

„Be abejonės, pats faktas, jog N.D. vardu buvo sukurta anketa iš kurios buvo siuntinėjamos įvairios įžeidžiančio, žeminančio pobūdžio žinutės kitiems asmenims, taip pat buvo rašomi įžeidžiantys komentarai po jo vaizdo įrašais, patalpintais tinklapyje ,,Yuotube„ yra laikomas neteisėtu ir moralės požiūriu netoleruotinu elgesiu, žeminančiu N.D. ir kaip mokytoją, ir kaip žmogų. Tačiau, kaip jau minėta, tokie veiksmai – įžeidimas, nebėra baudžiamosios atsakomybės dalykas ir dabar šis klausimas reguliuojamas civilinės teisės ir atsakomybės normomis“, – rašoma prokuratūros sprendime.

Jame pabrėžiama, jog galiojančiame Baudžiamajame kodekse įžeidimo, kaip nusikalstamos veikos, nebėra, kadangi anksčiau buvusi nusikalstama veika ,,Įžeidimas“ prieš kelerius metus buvo dekriminalizuota ir nuo to laiko baudžiamoji atsakomybė už asmens įžeidimą netaikoma. Asmuo, manydamas, jog buvo viešai įžeistas, buvo pažeminta jo garbė ir orumas, savo interesus gali ginti civilinio proceso tvarka kreipdamasis į teismą dėl žalos atlyginimo.

Vienas iš mokytojui pakenkusių asmenų nustatytas, tai gimnazijos, kurioje jis dirbo, vienuoliktokas. Jis teisėsaugai teigė tik papokštavęs ir negalvojo, kad bus tokios rimtos pasekmės, o dėl savo polegio gailisi.

„Manau, kad šiuo atveju nereikėtų akcentuoti, kad tai mokytojas. Nesvarbu, ar tai mokytojas, ar pardavėjas, ar ministras, tai tiesiog žmogus. Suprantu tą mokytoją. Niekas neginčija fakto, kad nepilnametis pasielgė negražiai, bet, deja, įstatymas nenumato baudžiamosios atsakomybės už tokią veiką“, – 15min sakė prokurorė Viktorija Žemaitaitienė.

Sprendime prokuratūra taip pat akcentuoja, jog mokytojas nėra viešojo administravimo funkcijas teikiantis asmuo, taip anksčiau vienoje iš bylų pasisakė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Dėl šių priežasčių prokuratūra neturi galimybės imtis šio tyrimo.

„Yra kaip yra, kaip bebūtų gaila“, – teigė prokurorė.

Tuo metu N.D. neketina nuleisti rankų, šį sprendimą ketina skųsti.

Nuo rudens atostogų mokytojas gimnazijoje nebedirba, kurį laiką dėl išgyvenimų turėjo nedarbingumą, o šiuo metu yra bedarbis, lankosi Užimtumo tarnyboje.

„Ieškausi darbo ne švietimo srityje. Mokytojo darbo atsisakiau ne tik dėl patyčių, bet daugiau dėl gimnazijos administracijos neveiksnumo ir švietimo įstatymų netobulumo, kurie gintų mokytoją panašiose situacijose“, – sako N.D.

Prokuratūros nustatytas vienas iš mokinių iki šiol mokytojo neatsiprašė.

Plačiau apie N.D. istoriją skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius