Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 25

Moksleiviai vejami iš mokyklų

Trečdaliu sumažinus papildomo moksleivių ugdymo finansavimą Panevėžio moksleiviai stumiami į gatvę.
Mokiniai
Mokiniai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Panevėžio dailės, muzikos, gamtos mokyklos ir Moksleivių namai dar nesibaigus mokslo metams turi atsisakyti šimtų moksleivių ugdymo po pamokų. Šios įstaigos priverstos tai daryti dėl miesto vadovų nurodymų nuo gegužės jų biudžetą sumažinti 30 procentų.

„Žmonės dar gali išgyventi, bet kaip paaiškinsime gyvūnams, kad nebeturime kuo jų šerti?“ – liūdnai juokavo gamtos mokyklos direktorė Regina Kliminskienė.

„Vyriausybė nė nemėgino su mumis tartis, kai šių metų Panevėžio biudžetą sumažino 14 mln. litų. Dabar esame priversti ieškoti būdų kuo neskausmingiau tai išgyventi“, – LŽ aiškino Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė. Pasak jos, taip bus padaryta mažiausiai žalos moksleiviams ir jų mokytojams bei sutaupyta pinigų.

Tačiau minėtų įstaigų vadovai mano kitaip. „Mūsų mokyklą lanko 520 moksleivių. Dabar galėsime mokyti tik pusę jų“, – apgailestavo dailės mokyklos direktorius Vytautas Tallat-Kelpša. Anot jo, visi taupymo būdai jau išbandyti, belieka mažinti pedagogų darbo krūvį. Nebeturėdama tiek darbo valandų, kiek anksčiau, mokykla bus priversta neformuoti naujų klasių. „Išmesti dabartinių moksleivių lyg ir nederėtų, tad nebegalėsime priimti naujų, o tai jau tolygu mokyklos naikinimui“, – sakė V.Tallat-Kelpša.

Tautvilis Kiznis, vadovaujantis 900 mokinių turinčiai muzikos mokyklai, taip pat neabejojo, kad biudžeto mažinimas beveik trečdaliu reiškia tai, jog mokykla sunyks arba geriausiu atveju virs muzikinių būrelių įstaiga. „Manoma, kad esame mažiausiai pažeidžiama sritis, nes mūsų pedagogai turi kitų darbų ir papildomų pajamų. Iš tiesų tik 9 mokytojams muzikos mokykla nėra pagrindinė darbovietė, o 76 ji - vienintelė darbo įstaiga“, – teigė T.Kiznis.

Į meninius, techninius ir sporto būrelius 1000 vaikų buriančių Moksleivių namų direktoriaus pavaduotoja Dalia Šumskienė neslėpė, kad miesto vadovų sprendimas ilgainiui atsilieps didėsiančiu nusikalstamumu. Pasak jos, Moksleivių namų būrelius lanko nemažai socialinės rizikos grupei priklausančių vaikų. Pedagogai jais ypač rūpinasi. Netekę užimtumo moksleiviai neabejotinai liks gatvėse. „Miesto valdžia tikrai neturėtų taupyti vaikų laisvalaikio sąskaita“, – įsitikinusi Moksleivių namų direktoriaus pavaduotoja.

Gamtos mokyklos finansavimo mažinimas grėsmingas ne tik jos mokiniams, pedagogams, bet ir 50 rūšių mini zoologijos sode auginamų gyvūnų. „Žmonės dar gali išgyventi, bet kaip paaiškinsime gyvūnams, kad nebeturime kuo jų šerti?“ – liūdnai juokavo gamtos mokyklos direktorė Regina Kliminskienė. Įstaigos vadovė stebėjosi, kad tuo metu, kai pasaulis ypač daug dėmesio skiria gamtosaugai, Panevėžys, turintis vienintelę Lietuvoje gamtos mokyklą, nesistengia jos išsaugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius