-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30

Moksleivių balsas: prezidente norėjo matyti Ingridą Šimonytę

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parengtos edukacinės programos „Mano klasė renka Lietuvos prezidentą“ duomenys rodo, kad tarp moksleivių populiariausia kandidatė į prezidentus buvo Ingrida Šimonytė, surinkusi 38 proc. balsų. Išrinktasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda liko antras – 21,5 proc. balsų. Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Edukacinės programos autorius politologas, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyr. metodininkas-tyrėjas Matas Baltrukevičius pasakojo, kad programos idėja kilo po apsilankymo Vilniaus Sofijos Kovalevskajos gimnazijoje: „Mokykloje dėstomoji kalba yra rusų. Nepaisant visų stereotipų apie tautinių mažumų mokyklas, mokytojai labai myli Lietuvą ir stengiasi tai perteikti savo mokiniams. Kilo mintis, kad reikėtų mokinius supažindinti su prezidento rinkimais, – šiemet itin didelis skaičius žmonių pirmą kartą galėjo pasinaudoti savo balso teise.“

Kad programos vykdymas būtų etiškas, rengėjai konsultavosi su Lietuvos Respublikos vyriausiąja rinkimų komisija (VRK). Programos medžiagoje moksleiviai galėjo rasti daug naudingos informacijos: kas gali pretenduoti tapti šalies vadovu, kokius prezidento įgaliojimus numato Lietuvos Respublikos Konstitucija, kaip vyksta rinkimų procesas, kur galima rasti daugiau informacijos apie rinkimus. Į visus šiuos klausimus buvo atsakyta.

LNB nuotr./Edukacinė programa „Mano klasė renka Lietuvos prezidentą“
LNB nuotr./Edukacinė programa „Mano klasė renka Lietuvos prezidentą“

Bene atsakingiausia programos dalis – kandidatų pristatymas. Mokiniai galėjo susipažinti su kandidatų išsilavinimu, pagrindiniais karjeros pasiekimais ir siūlomomis idėjomis. Visi kandidatai buvo informuoti apie programos vykdymą ir patys galėjo atsiųsti savo pristatymus. Tie, kurie to nepadarė, buvo pristatyti pagal specialiai šiam tikslui surinktos grupės medžiagą, kuri atrinkta pagal kandidatų programas ir viešus pasisakymus, atsižvelgiant ir į prezidento įgaliojimus.

Visą pristatymą vainikuodavo rinkimų simuliacija – mokiniai galėdavo atiduoti balsą už didžiausią įspūdį jiems palikusį kandidatą. Programa pradėta vykdyti dar iki parašų rinkimo pabaigos, tad bent kurį laiką biuleteniuose pabuvojo 15 kandidatų pavardės.

Edukacinėje programoje dalyvavo 468 moksleiviai, įvyko 21 pamoka Nacionalinėje moksleivių akademijoje, Vilniaus Užupio, Sofijos Kovalevskajos, Salomėjos Nėries, Fabijoniškių gimnazijose, Vilniaus automechanikos ir verslo mokykloje, Alytaus šv. Benedikto ir Putinų gimnazijose, Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje ir Elektrėnų profesinio mokymo centre. Paskutinė edukacinė programa vyko itin išskirtinėmis sąlygomis – skautų „Skaisčio renesanso“ stovykloje po atviru dangumi, viduryje miško.

Bent vienoje grupėje populiariausi buvo penki kandidatai: I.Šimonytė, G.Nausėda, Saulius Skvernelis, Valentinas Mazuronis ir Valdemaras Tomaševskis.

Kaip ir tikruose rinkimuose, dalis balsų buvo pripažinti negaliojančiais – 9 kartus balsadėžėse rasti tušti arba sugadinti biuleteniai.

Daugiausia balsų surinko I.Šimonytė – 178 (38 proc.), antras liko Gitanas Nausėda su 101 balsu (21,5 proc.). Daugiau negu 5 proc. balsų gavo trys kandidatai: Valdemaras Tomaševskis, Vytenis Andriukaitis (abu po 31 balsą arba 6,6 proc.) ir Mindaugas Puidokas (24 balsai, 5,1 proc.). Premjeras Saulius Skvernelis liko septintas – 18 balsų (3,9 proc.).

Kaip ir tikruose rinkimuose, dalis balsų buvo pripažinti negaliojančiais – 9 kartus balsadėžėse rasti tušti arba sugadinti biuleteniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius