-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 15

Mokslininkai tiria, kaip pasikeitė Naglių gamtos rezervato kopos

Jau savaitę Kuršių nerijoje geologai ir geografai tiria, kaip per dešimtmetį pasikeitė Naglių gamtos rezervato kopos, kurios driekiasi apie devynis kilometrus nuo Juodkrantės iki Pervalkos. Ši viena gražiausių Kuršių nerijos nacionalinio parko vietų susiformavo XVII-ajame amžiuje, kai iškirstus mišką iš pajūrio smėlis ėmė keliauti marių link.
Naglių gamtos rezervatas
Naglių gamtos rezervatas / Mindaugo Tamošausko nuotr.

Mokslininkų teigimu, gamta čia keičiasi labai greitai. Pavyzdžiui, nuo 1860 m. Grobšto ragas kasmet pailgėdadavo keturiais metrais, o praėjusio amžiaus pirmoje pusėje pastebėta, kad kopų slinkimas, dėl apželdinimo, yra gerokai sumažėjęs. Dabar aiškinamasi, kaip kopos, ypač Pilkosios arba dar vadinamos Mirusiomis, pasikeitė per pastarąjį dešimtmetį.

„Labai didelė formų kaita, nuogulų persislinkimo, apaugimo ir dykuminių reiškinių, nuoslinkių. Nuolatos matom ruzgas, kurios juda“, – sako Gamtos tyrimo centro Geologijos ir geografijos instituto mokslinė darbuotoja dr. Regina Morkūnaitė.

Mindaugo Tamošausko nuotr./Naglių gamtos rezervatas
Mindaugo Tamošausko nuotr./Naglių gamtos rezervatas

Ruzgos – tai smulkiausios smėlio bangelės, kurios kinta pagal vėjo greitį. Smėlį pusto ir šešių metrų per sekundę vėjas, o dabar, pasak mokslininkų, itin padažnėję stiprių, iki 15 metrų per sekundę, vėjų. Todėl stebima kopagūbrio kaita – rytinis jo šlaitas žemėja. Tam įtaką daro ir žmogus.

„Kiek mes dabar pamatavom, tai Naglis, kuris dabar ištisai trypiamas – galima sakyt, takas žmonių išmintas – tai iš akies 4 metrų aukščio kaip nebūta“, – teigia Vilniaus universiteto Kartografijos centro mokslinis darbuotojas dr. Artūras Bautrėnas.

Pokyčius mokslininkai stebi ne tik plynėse ar daubose, bet ir apžėlusiose kopose.Tik jose jie – daug lėtesni. Pakartotinius tyrimus atlikus ir rudenį, gauti rezultatai bus lyginami su prieš dešimtį metų atliktais tyrimais. Gauta informacija padės sprendžiant, kaip išsaugoti unikalų gamtos paveldą – smėlio kopas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius