Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 06

Mokslo kodas: pseudomokslo apžavėti

Atrodo, XXI amžiuje neberastum civilizuotos valstybės, kurioje žmonės vis dar tikėtų raganomis, ateiviais ar kitais teletabiais. Deja deja: kuo didesnis technologijų ir mokslo progresas, tuo labiau žmonės linkę pasinerti į mistiką.
Mistika
Mistika / „15 min“ nuotr.
Temos: 1 Ateivis

Žvaigždžių karai

Psichologai sutinka: kai informacijos be galo daug ir ji yra lengvai prieinama, žinios įsisavinamos paviršutiniškai. Ypač – mokslo.

Galva iš tiesų gali apsisukti, skaitant apie naujausius nanotechnologijų pasiekimus, genų inžineriją, klonus, telepatijos prietaisus ir nematomus apsiaustus, tad gal ir nenuostabu, kad daugelis žmonių iš ryto kur kas labiau pasitiki horoskopais nei orų prognozėmis ar sparnuotomis Valinsko frazėmis.

Pasak mokslininkų, astrologija iš tiesų turi racionalų pagrindą: žvaigždės mus veikia. Artimojo kosmoso ritmai nori nenori turi įtakos mūsų gyvenimui. Tik tokia smulkmenėlė: tas poveikis nėra esminis. Tad jei jūsų horoskopas sako, kad šiandien jums gresia bankrotas, atviras kaulo lūžis ir automobilio avarija, veikiausiai tai reiškia tik tiek, kad galite pamesti du litus, užsigauti mažąjį kojos pirštelį ir netyčiom nulaužti mašinos stiklo valytuvą.

Dangus griūva

Dar viena populiari pseudomokslo tendencija – pasaulio pabaigos pranašavimas. Paradoksalu, bet viduramžių pranašu Nostradamusu žmonija vis dar pasitiki labiau, nei mokslininkais. Netgi išsilavinusiam šiuolaikiniam žmogui kartais sunku atskirti mokslo faktą ar mokslinę teoriją nuo pseudomokslo. Juoba, kad mokslas visų pirma abejoja – o tai neretai laikoma silpnumo ženklu.
Tuo tarpu įvairaus plauko pranašai visuomet teigia žiną Tikrąją Tiesą – kitaip nei mokslininkai, kurie paprastai tik droviai miksi, kad gal saulė užges, bet gal ir nelabai, be to, gal po kelių milijardų metų, o gal ryt, pažiūrėsim.

Šiaip ar taip, prieš puolant kaupti konservus ir jodą bei kasti bunkerius, vertėtų geriau pasigilinti į tokių pranašautojų skelbiamas pasaulio pabaigas: nors iš pradžių tokios teorijos atrodo bauginančiai realistiškos, geriau pasigilinus tampa akivaizdu – žmogelis tiesiog serga didybės manija. Prisimenat paranoją prieš 2000 – uosius? Taigi. Juokiasi tas, kas pateikia daugiau faktų. Ir dar siūlyčiau prisiminti tokią nuostabią žmogaus savybę kaip sveikas protas, sugebantis atsirinkti, kas tikra, o kas – pramanyta. Rekomenduoju. Veikia!

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius