Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2020 01 07

Mokykloje ant suaugusiems skirtų treniruoklių susižalojusio vaiko tėtis: buvo beveik amputuotas pirštas

Į 15min kreipėsi tėtis, kurio antrokas sūnus per kūno kultūros pamoką ant suaugusiems skirtų treniruoklių smarkiai susižalojo pirštą. Šie įrenginiai, anot jo, neturėjo būti pradinės mokyklos sporto salėje, nes nepriklauso mokyklai ir nėra skirti septynerių metų vaikui. Mokyklos, kurioje atsitiko nelaimė, direktorius aiškino labai apgailestaujantis dėl incidento ir patikino, kad treniruokliai vaikams nebeprieinami. Policija atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.
Klasė
Klasė / 123rf.com nuotr.

15min redakcijai laišką parašęs tėtis, nenorėjęs skelbti savo pavardės, pasakojo, kad nelaimė gruodžio pradžioje atsitiko Rukainių pradinės mokyklos sporto salėje.

Jis pasakojo, esą Vilniaus rajone esančios Rukainių gimnazijos direktorius Olegas Nikončikas išnuomojo privačiai įmonei patalpas gimnazijos rūsyje, kuriame ši privati įmonė patalpino savo treniruoklius, skirtus suaugusiesiems.

123rf.com nuotr./Sporto salė
123rf.com nuotr./Sporto salė

Anot vyro, vykdant Rukainių gimnazijos remontą šie privačios įmonės treniruokliai buvo pernešti į pradinės mokyklos sporto salę.

„Su vienu iš šių treniruoklių 2019-12-05 Rukainių pradinės mokyklos sporto salėje mano 7 metų sūnus susižeidė – buvo beveik amputuotas pirštas. Jis patyrė operaciją su pilna nejautra. Gal sulaužytas kaulas ir nutrauktos sausgyslės sugis. Dar neaišku, – rašė mažamečio tėtis. – Direktorius savo kaltę permeta mokytojai ir mano 7 metų sūnui. Šie įrenginiai neturėjo būti pradinės mokyklos sporto salėje, nes jie nepriklauso mokyklai ir nėra skirti septynerių metų vaikui.“

Mokykloje buvo sudaryta komisija atvejui ištirti.

Antroko tėtis kreipėsi į policiją. Ji priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Neturėjo leisti naudotis vaikams

Susisiekus su susižalojusio berniuko tėvu telefonu, jis pasakojo, kad per kūno kultūros pamoką mokytoja leido vaikams išmėginti suaugusiems skirtus treniruoklius.

Augusto Didžgalvio nuotr./Treniruokliai
Augusto Didžgalvio nuotr./Treniruokliai

„Buvo perkelti treniruokliai iš rūsio ir mokytoja leido vaikams pasibandyti. Sakė: „Tik nieko nesugadinkite“, kaip man sakė septynerių metų sūnus. O apie saugumą nieko nebuvo kalbama, tik kad nesugadintų. Ir jis kažkaip sugebėjo nusispausti pirštą su tais treniruokliais.

Paskui, kai aš su direktoriumi bandžiau elektroniniu paštu bendrauti, jis man skambino ir telefonu sakė, kad tikrai treniruokliai neskirti vaikams, yra iš rūsio. Kažkokia įmonė išsinuomojusi tą rūsį ir laikė treniruoklius, o jis juos laikinai perkėlė“, – kalbėjo tėtis.

Sakė: „Tik nieko nesugadinkite“, kaip man sakė septynerių metų sūnus. O apie saugumą nieko nebuvo kalbama.

Jis piktinosi, kad mokyklos vadovas nepasirūpino pranešti mokytojai, kad treniruokliai nesaugūs mažamečiams, ir jais jie negali naudotis.

„Net pati mokytoja, kaip aš suprantu, nežinojo principo, kaip veikia tie treniruokliai“, – teigė vyras.

Pasakodamas apie įvykusią nelaimę, tėtis aiškino, kad sūnus su treniruokliu prisispaudė pirštą.

„Jis ten kažką norėjo sulaikyti, ten kažkas judėjo, kaip jis aiškina, ir tada prisispaudė pirštą. Ir tada pats dar turėjo atspausti jį. Ten kaulas jau matėsi suskilęs, nutrauktos sausgyslės. Viską susiuvo, patyrė nejautrą. Lyg ir gerai viskas gyja. Bet gijimo procesas dar nesibaigia. Dar mes nežinome, kaip ten viskas bus – lankstysis pirštas, nesilankstys“, – sakė vyras.

„Fotolia“ nuotr./Mokyklos klasė
„Fotolia“ nuotr./Mokyklos klasė

Berniuko tėtis pabrėžė, kad nelaimingų atsitikimų gali atsitikti bet kam. Tačiau jis akcentavo, kad treniruoklių neturėjo būti pradinėje mokykloje.

Be to, vyras piktinosi, esą mokyklos direktorius nenori pripažinti savo atsakomybės.

„Jeigu dabar užsiglaisto, tai paskui vėl gali kažkas atsitikti“, – būgštavo jis. Tiesa, vyras sakė, kad mokyklos vadovas ir mokytoja atsiprašė.

Jeigu dabar užsiglaisto, tai paskui vėl gali kažkas atsitikti.

Jis pasakojo, kad sūnus į mokyklą neina, mokosi namuose. Jis lankosi pas gydytojus – trečiadienį numatomas piršto perrišimas.

Buvo uždengti ir aptverti suolais

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus rajono policijos komisariato 1-ojo veiklos skyriaus nutarime atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą nurodoma, kad policijos pareigūnai bendravo su Rukainių gimnazijos pradinio ugdymo mokytoja, per kurios pamoką įvyko incidentas.

Pareigūnams ji pasakojo, kad per fizinio ugdymo pamoką nusivedė mokinius į pradinės mokyklos sporto salę, kurioje stovi treniruokliai. Mokytoja norėjo su jais supažindinti mokinius.

E.Ovčarenko/15min.lt nuotr./Treniruokliai
E.Ovčarenko/15min.lt nuotr./Treniruokliai

Treniruokliai sporto salėje buvo uždengti ir aptverti suolais. Kaip teigiama policijos rašte, mokiniams mokytoja paaiškino, kam skirti treniruokliai ir parodė keletą pratimų.

Mokiniai norėjo pabandyti atlikti kelis. Mokytoja policijos pareigūnams sakė, kad mokiniams nepradėjus sportuoti ji juos informavo, kad pratimus reikia atlikti atsargiai ir taisyklingai, nes gali susižeisti ar sugadinti treniruoklius.

Ji pasakojo, kad susižalojęs vaikas atsisėdo ant treniruoklio, skirto mankštinti kojas. Anot mokytojos, ji buvo greta jo ir stebėjo jį bei kitus mokinius.

„Apie 12.05 val. mokytoja išgirdo, kaip jis sušuko, kad prispaudė pirštą, kad jam skauda. Mokytoja paaiškino, kad, kaip vaikas vėliau jai aiškino, norėjo kažką pasukti ar pataisyti, savarankiškai nusprendė pastumti ar pajudinti treniruoklį. Mokytoja iškart vaiką nuvedė į Rukainių ambulatoriją, o 12.10–12.15 val. paskambino vaiko motinai ir pranešė apie nelaimingą atsitikimą“, – sakoma policijos nutarime, kurį gavo berniuko tėtis.

Mokytoja paaiškino, kad, kaip vaikas vėliau jai aiškino, norėjo kažką pasukti ar pataisyti, savarankiškai nusprendė pastumti ar pajudinti treniruoklį.

„Labai gaila“

Rukainių gimnazijos direktorius O.Nikončikas iš 15min sužinojo, kad policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl mokykloje susižalojusio antroko.

Jis pabrėžė, kad atsiprašė vaiko tėčio dėl įvykusio incidento. Taip pat O.Nikončikas patikino, kad treniruokliai iš karto buvo „uždaryti“, vaikams neprieinami.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Šančių mokykla/Asociatyvi nuotr.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Šančių mokykla/Asociatyvi nuotr.

Jis aiškino, kad į pradinę mokyklą jie buvo atnešti iš pagrindinio mokyklos pastato, kuriame vyksta remontas.

„Treniruokliai buvo uždengti. Galvojome, kad nebūtų kokių bėdų. Bet taip įvyko, kaip įvyko. Niekas nenorėjo – šalia stovėjo mokytoja, vaikai. Nelaimingas atsitikimas. Ir tėvui pasakiau „atsiprašau“, ir mamai. Labai gaila“, – sakė Rukainių gimnazijos direktorius.

Jis sakė, kad su mokytoja aplankęs berniuką namuose, jo atsiprašęs.

„Labai gaila. Man pačiam asmeniškai labai gaila, kad taip atsitiko. Niekas nenorėjo, niekas neplanavo. Paprasčiausiai nepasisekė“, – kartojo mokyklos vadovas.

Man pačiam asmeniškai labai gaila, kad taip atsitiko. Niekas nenorėjo, niekas neplanavo. Paprasčiausiai nepasisekė.

O.Nikončikas patvirtino, kad minėti treniruokliai nebuvo skirti mažiems vaikams. Mokytoja, pasak jo, tikriausiai norėjo paaiškinti vaikams, ką galima su jais daryti, pasidalyti teorinėmis žiniomis.

Tai, kad ji leido naudotis vaikams treniruokliais, jo teigimu, turbūt pedagogės klaida.

Taip pat O.Nikončikas akcentavo, kad mokykloje buvo surinkti visi pasiaiškinimai, užpildytas U formos aktas, policijai pateikti dokumentai.

Dėl mokinio traumos rimtumo buvo kreiptasi į ligoninę. O.Nikončikas teigė gavęs pažymą, kurioje nurodyta, kad vaiko trauma nepriskiriama prie sunkių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje