-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 21

Mokyklos slenkstį mina trimečiai

Kad galėtų išlikti, 11 mokinių turinti Zarasų rajono Antalieptės mokykla mokinukais pavertė ir trejų ketverių metų mažylius.

Nediduko Zarasų rajono Antalieptės miestelio žmonės negali patikėti savo akimis, kai šiokiadienių rytais mato iš geltonojo autobusiuko išlipančius ir į mokyklą traukiančius trimečius bei keturmečius vaikučius. Tačiau jie visiškai nestebina ugdymo įstaigos vadovo. Jis įsitikinęs, kad tokių mažylių vežiojimas į mokyklą padeda spręsti socialines problemas. Nors vienam tokiam vaikučiui rodomas dėmesys mokesčių mokėtojams per metus kainuos kone 20 tūkst. litų, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) tam pritaria.

Kad galėtų išlikti, 11 mokinių turinti Zarasų rajono Antalieptės mokykla mokinukais pavertė ir trejų ketverių metų mažylius.

Kadaise buvusi vidurinė, vėliau pertvarkyta į pagrindinę, nuo šių mokslo metų Antalieptės mokykla tapo Dusetų gimnazijos pradinio ugdymo skyriumi. Didžiulėje trijų aukštų mokykloje mokosi 11 pradinukų ir ikimokyklinukų (anksčiau juos vadinome nulinukais). Taip pat mokyklos slenkstį mina 6 ikimokyklinukai, kitaip tariant, darželinukai.

Dalį mažųjų į mokyklą atveda patys tėvai, likusius atveža geltonasis autobusiukas. Šiai ugdymo įstaigai savo trimetes atžalėles patikėję tėvai jau susidūrė su problema, kai jiems nepavyko išrūpinti nemokamo maitinimo, nes iš tikrųjų šie vaikučiai nėra mokiniai. Tačiau į sąrašus mažyliai įtraukti, todėl mokesčių mokėtojams kainuoja kaip tikri mokiniai.

Antalieptės pradinio ugdymo skyriaus vedėjas Romualdas Baniulis LŽ tikino, kad jo vadovaujamoje įstaigoje šiuo metu susidariusi kritinė situacija. „Tam, kad skyrius gyvuotų, jį turėtų lankyti mažiausiai 16 pradinukų ir ikimokyklinukų. Dar iki rugsėjo 1-osios tikėjomės tiek turėti. Tačiau reikiamo mokinių skaičiaus nepavyko sulaukti“, – sakė jis.

Skyriaus vedėjas pripažino, kad šiemet, pirmąsyk po sovietmečio, įstaigoje pradėjo veikti tarsi darželis – ikimokyklinio ugdymo klasė, ją lanko 6 vaikai nuo 3 iki 4,5 metų.

Mokykloje, kurią lanko 17 vaikų – mokinių ir nemokinių – dirba 4 pedagogai. Taip pat yra 5 etatai, skirti administracijai ir aptarnaujančiam personalui. Zarasų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Stanislovas Kaulavičius suskaičiavo, kad pernai, kol Antalieptėje mokėsi 28 vaikai, kiekvieno jų mokymas mokesčių mokėtojams per mokslo metus atsieidavo beveik 15 tūkst. litų. Kitų rajono mokyklų mokiniams reikėjo kiek daugiau nei po 6 tūkst. litų. Vedėjas prognozavo, kad šiemet Antalieptės mokiniams išlaikyti skiriamų lėšų dar padaugės.

S.Kaulavičius nemano, kad nesiryžtant uždaryti mokyklos, turinčios 11 mokinių ir 6 ją lankančius mažylius, švaistomi valstybės pinigai. „Investuojama juk į žmogų, kuris yra neįkainojamas“, – įsitikinęs Švietimo skryriaus vedėjas.

Anot ŠMM Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėjos Gražinos Šeibokienės, ikimokyklinio (darželinukų) ugdymo skyrių galima steigti tik tada, kai jį lanko ne mažiau kaip 5 vaikai. Tad 6 ikimokyklinukus surinkusi Antalieptės mokykla įstatymų nepažeidė. Kad šių vaikelių išlaikymas brangesnis, G.Šeibokienė nemato didelės bėdos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius