Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 07

Bendruomenė apie apgailėtiną mokyklą Vilniaus centre: įrangą per lietų dengia plėvele

Vilniaus Žvėrynas pastaraisiais metais gerokai išsiplėtė – čia pristatyta naujų daugiabučių, kai kur jie vis dar kyla. Tad mokyklos, kurių čia vos keletas, nesiskundžia mokinių stoka. Va tik bent vienos iš jų būklė – paprasčiausiai apgailėtina. Taip teigiama Kunigaikščio Gedimino progimnazijos, kuriai priklauso šis filialas Miglos gatvėje, direktoriaus laiške švietimo, mokslo ir sporto ministrei.
Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ieško sprendimų trejus metus

Kunigaikščio Gedimino progimnazijos administracija kartu su tėvų iniciatyvine grupe sako jau trejus metus sprendžiantys filialo Miglos gatvėje išlikimo klausimą. Esą visa mokyklos bendruomenė yra susirūpinusi tiek vaikų fiziniu saugumu, tiek ateitimi, ar vaikai kitais metais ir toliau galės lankyti šią mokyklą.

Belaukdami, kada čia prasidės koks nors remontas, mokyklos bendruomenės nariai nusprendė bent išorę papuošti piešiniais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.

„Mokyklos pastatas yra kritinės būklės ir, mano nuomone, kelia pavojų vaikų saugumui, tačiau nors pernai metais mokykla buvo įtraukta į planuojamų renovuoti mokyklų sąrašą, šiais metais šiame sąraše jos nebeliko.

Mokyklos vieta dėkinga tiek vaikų saugumui, tiek galimybėmis ugdymą organizuoti gamtoje, nes yra Žvėryne, Miglos g. gale, kur nėra tranzitinio eismo“, – rašte švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei rašo šios progimnazijos direktorius Rimantas Remeika.

Jis neslepia, kad bendruomenėje pasikalbama, jog Miglos gatvėje esantis sklypas gali būti patrauklus investuotojams, tad galbūt dėl to jų balsas dėl blogų mokymosi sąlygų vaikams nelabai girdimas.

Sąraše savęs pasigedo

Šių metų rugsėjo 23 dieną Vilniaus miesto savivaldybė savo interneto puslapyje paskelbė pranešimą „Sostinėje modernizuojamos mokyklos – eilėje dar devynios įstaigos“, kuriame teigiama, kad „šį rugsėjį baigta Vilniaus Antakalnio pradinės mokyklos rekonstrukcija, remonto darbai netrukus bus baigti ir S.Stanevičiaus gimnazijoje, o per ateinančius dvejus metus bus sutvarkyti net 9 švietimo objektai“.

Tarp toliau išvardintų mokyklų pradinio ugdymo filialo Miglos gatvėje nėra.

„Šiuo metu Vilniaus vystymo kompanija remontuoja keturias mokyklas – J.Lelevelio inžinerijos gimnaziją, V.Sirokomlės gimnaziją, J.Vienožinskio dailės mokyklą ir S.Stanevičiaus progimnaziją. Statoma nauja Tolminkiemio gimnazija duris atvers kitų metų rugsėjį, taip pat Bajoruose statomas naujas vaikų lopšelis-darželis.

Planuojama modernizuoti jau veikiančias mokyklas ir darželius, taip pat moksleivių sporto aikštynus ir neformaliojo ugdymo įstaigas. Bus kapitaliai suremontuotas darželis „Malūnėlis“, A.Mickevičiaus licėjus, rekonstruoti Lazdynų, Gabijos aikštynai, Žirmūnų gimnazijos baseinas, Vyturio ir Šeškinės pradinės mokyklos, neformaliojo ugdymo centrai“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Mokyklos pastato būklė Miglos g. savivaldybei yra žinoma, šiuo metu yra sprendžiamas klausimas dėl remonto būdo.

Tačiau dabar, paklausus apie Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialo galimą remontą, savivaldybė jau sako kitaip.

„Mokyklos pastato būklė Miglos g. savivaldybei yra žinoma, šiuo metu yra sprendžiamas klausimas dėl remonto būdo: renovacijos ar rekonstrukcijos. Pastatas iš sąrašo nebuvo išbrauktas, nes dar nėra galutinio sąrašo renovuojamų objektų“, – taip komentuoja situaciją dėl šios mokyklos Vilniaus miesto savivaldybė.

Kapitalinio remonto nebuvo

Šiandien progimnazijos Miglos skyriuje, kuris įkurtas 1991 metais vietoj buvusio darželio, mokosi 290 vaikų (12 klasių), mokymuisi išnaudojamas kiekvienas laisvas kampelis, todėl, anot direktoriaus, nelieka vietos dirbti nei psichologui, nei socialiniam ar specialiajam pedagogui.

Mokykla neturi ir sporto salės. Pastatas statytas dar 1969 m. ir niekada kapitaliai neremontuotas. Jos vidus atnaujintas tiek, kiek prie to prisidėjo tėvai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.

Sudėjus jų ir savivaldybės paramą buvo pakeisti langai, savivaldybė suremontavo virtuvės patalpas.

„Rašau Jums, nes be visuotino viešumo Lietuvoje nebūna pokyčių. Labai skaudu, kai Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kalba apie mistines „tūkstantmečio“ mokyklas, bet nekreipia dėmesio į tas mokyklas, kurios savo turiniu dirba kaip Lietuvos ateities mokyklos, nors procesą tenka organizuoti apgailėtinose patalpose.

Galima pastebėti, kad jeigu Lietuvos ūkiuose gyvuliai būtų laikomi tokiose sąlygose – tai gyvūnų globos draugijos seniai būtų pakėlę triukšmą!“ – ministrei rašė R.Remeika.

Jis taip pat akcentavo, kad „tėvų parama mokykla aprūpinta naujausia technologine įranga, tik gaila, kad esant lietingam orui, modernią įrangą reikia dangstyti polietileno plėvele, nes lietus lyja į klases tiesiai per sienas“.

Galima pastebėti, kad jeigu Lietuvos ūkiuose gyvuliai būtų laikomi tokiose sąlygose – tai gyvūnų globos draugijos seniai būtų pakėlę triukšmą!

Anot R.Remeikos, dėl kritinės padėties į mokyklos steigėją – Vilniaus miesto savivaldybę – raštu buvo kreiptasi keturis kartus, o praeitais metais gauta žinia, kad mokykla įtraukta į planuojamų renovuoti sąrašą. Tačiau, kaip jau minėta, sąraše jos bent kol kas nėra.

Vengia pasakoti apie gerus rezultatus

Direktorius tvirtina, kad mokinių standartizuotų testų rezultatai yra 10–20 proc. geresni nei Vilniaus m. ir 20–30 proc. geresni nei Lietuvos vidurkis. Tačiau šią informaciją garsiai mokykla skelbti vengia, taip, kaip teigia, mėgindama sumažinti norinčiųjų ateiti čia mokytis skaičių.

Tik tai nelabai padeda: Miglos g. skyrius kiekvienais metais priimą 72 mokinius, o norinčių mokytis vidutiniškai būna apie 250 vaikų.

„Mokyklos pastatas galutinai susidėvėjęs ir, mano nuomone, kelia grėsmę vaikų saugumui. Tiek elektros instaliacija, tiek šildymo bei vandentiekio sistemos visiškai supuvusios ir tenka kiekvieną mėnesi atlikti avarijų likvidavimo bei padarinių taisymo darbus.

Sienų ir pamatų konstrukcijos ištrupėjusios, atsivėrę konstrukcijos metaliniai elementai“, – prašydamas ministerijos pagalbos rašė R.Remeika.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Remeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Remeika

Būklė – bloga arba labai bloga

UAB „Pastatų priežiūros tarnyba“ 2019 m. spalį surašytame Statinio apžiūros akte teigiama, kad mokyklos Miglos gatvėje sienų būklė yra bloga, sienų blokai vietomis ištrupėję, kaip ir tarpblokinės siūlės, todėl reikalingas viso fasado remontas ir atnaujinimas.

Remontuoti reikia ir stogą, jo būklė patenkinama, nors stogo karnizinės plokštės aptrupėjusios, matosi armatūra. Remontas būtinas ir pamatams, jų būklė apibūdinama kaip labai prasta. Langų ir durų būklė patenkinama, dauguma lauko durų nusidėvėjusios.

Kaip bloga apibūdinama ir laiptinių, koridorių, holų būklė. Būtina keisti naujais šalto ir karšto vandentiekio tinklų vamzdynus, įrengti naują lietaus nuvedimo sistemą, remontuoti šildymo sistemą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius