Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 09 25

Mokyklų bei vaikų darželių direktoriams rotacija negresia

Pradinių, vidurinių mokyklų, progimnazijų, gimnazijų ir net vaikų darželių vadovai gali būti ramūs. Savo kėdėse jie, nors ir praradę kompetenciją, galės dirbti kad ir po šimtą metų. Seimas ketvirtadienį atmetė ir grąžino konservatoriui Antanui Matului tobulinti įstatymo projektą, kuriuo buvo siūloma įvesti nuostatą, kad švietimo įstaigų vadovai skiriami penkerių metų kadencijai, o paskui vėl turi dalyvauti konkurse.
Seksuali mokytoja
Seksuali mokytoja / 123RF nuotr.

Už tai, kad tokios Švietimo įstatymo pataisos nebūtų toliau svarstomos balsavo 45 iš salėje buvusių 67 Seimo narių.

Nepaisant to, kad projekto autorius intensyviai bandė kolegas įtikinti, kad rotacija yra geras dalykas, o  savo jėgas išbandyti konkursuose visai ne pro šalį ir geriausių Lietuvos mokyklų geriausiems vadovams, juk patys geriausieji vis tiek galės dirbti nors ir visą gyvenimą, bet beveik niekas jo pastabų nė girdėti nenorėjo.

Kaltino mokyklų griovimu

Kolegos tiek iš kairės, tiek iš dešinės A.Matulą kaltino vos ne valstybės švietimo sistemos griovimu,kaimo mokyklų ardymu ir panieka garbiems direktoriams.

A.Matulas bandė įtikinti, kad mokyklos likusios kone paskutinės valstybėje biudžetinės, kurių vadovams netaikomi jokie rotacijos principai, kai tuo tarpu net ligoninėse ir poliklinikose ši tvarka pasiteisino, tačiau jokie argumentai neveikė.

Ir čia savi, ir čia savi..., - apmaudo neslėpė A.Matulas.

„Medicinoje, sutinku. Ten yra problema, kad paprastų civilių, o ne medikų, įtaka menka ir jiems reikia tokios tvarkos, kad ateitų į vadovus. Tačiau čia reikia galvoti apie vaikučių ateitį“, - projektui priešinosi socialdemokratas Eduardas Šablinskas.
 
Jam pritarė ir socialdemokratas Bronius Pauža, atkreipęs dėmesį į kaimo mokyklas, ir „tvarkietis“ Kęstas Komskis, tikinęs, kad kartelė direktoriams ir taip per aukšta ir kad jų dalyje mokyklų net trūksta.

Visur savi?

Konservatorių tokios kalbos glumino. Jis tikino nežinąs nė vienos mokymo įstaigos, kuri būtų be vadovo. Galiausiai neištvėręs pats A.Matulas nurodė, kodėl jo projektui nepritaria nei konservatoriai, nei socialdemokratai.

„Mano kolegos krikščionys demokratai sako, kad gal nereikia šito projekto, nes išmėtys savus. Prieina socdemai, sako mes nebalsuosim, nes išmėtys savus. Ir čia savi, ir čia savi...“, - apmaudo neslėpė A.Matulas.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis anksčiau yra teigęs, kad mokyklų direktorių rotaciją vertina dviprasmiškai. Jis pripažino, kad „daliai direktorių pagaugais nugara nueina“ vien išgirdus apie tokią mintį ir sutiko, kad rotacija būtų naudinga miesto mokyklose.

„Manęs idėja nežavi, miestuose – taip, tačiau kas bus, kai nedidelėje pradinėje kaimo mokyklėlėje staiga pasakys direktoriui, kad ieškotųsi darbo kitur. Nemanau, kad to reikia per prievartą. Reikia žiūrėti, kaip mokykla laikosi, kokie egzaminų rezultatai, kiek buvo patyčių, mokytojų striptizo – t.y. ar nebuvo nesąmonių mokykloje ir pagal tai vertinti mokyklos direktorių.“, - teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius