-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 07

Mokymai ar turizmas? Keturių savivaldybių darbuotojai mokytis keliauja į Ispaniją

Keturių savivaldybių – Pagėgių, Tauragės, Šilalės ir Jurbarko vadovai ir pavaldiniai mokytis, kaip įdiegti vieno langelio principą, keliauja į Ispaniją, užuot patirties pasisėmę Lietuvoje, kitose savivaldybėse, kurios jau ne pirmi metai dirba pagal tokį modelį. Deja, Ispanija negarsėja kaip efektyvi kovotoja su biurokratija, o mokesčių mokėtojams šie valdininkų mokslai kainuos ne vieną tūkstantį eurų.
Madridas ruošiasi karūnavimui
Madridas / „Scanpix“ nuotr.

Pagėgių savivaldybės Administracijos direktorė Loreta Razutienė sako, kad svarstyta vykti ir į Šiaurės šalis, Norvegiją ar Švediją.

„Tiesiog visi dalinomės savo patirtimi, kas kur važiavęs, ir galų gale po visų diskusijų mūsų ekspertas Regionų plėtros tarybos narys pasiūlė Ispaniją kaip atsakingai organizuojančią šalį ir mes visi [už ją] nubalsavom“, – pasakoja ji.

Pasak Pagėgių savivaldybės Bendrojo ir juridinio skyriaus vedėjos Dalios Šėperienės, tokios kelionės reikalingos, nes tai patirtis savivaldybės darbuotojui: „Man aktualu pažiūrėti, kaip užsienio valstybės savivaldybėje „vaikšto“ dokumentai, kokios jų sistemos, kokia patirtis, kaip jie įgyvendina įstatymus.“

123rf.com/Madridas
123rf.com/Madridas

Tačiau LRT RADIJO bendradarbė Ispanijoje Kristina Nastopkaitė sako, kad Ispanija nėra ta šalis kuri galėtų pasigirti veiksminga kova su biurokratija.

„[Ispanija yra] neefektyvios, sudėtingos, lėtos ir labai sunkios biurokratijos šalis ir tikrai kol kas tai nesikeičia. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad prašydamas kokios smulkmenos praleidi daugybę valandų institucijų koridoriuose. Vieno langelio principo man patirti neteko“, – pasakoja K. Nastopkaitė.

Į Ispaniją rengiasi ir Pagėgių savivaldybės administracijos direktorė Dainora Butvydienė, nors nežinia, ar po kovą vyksiančių savivaldybių rinkimų ji liks poste.

„Aš esu valstybės tarnautoja ir tikiuosi po rinkimų „atsistatyti“ į valstybės tarnybą, kur, ko gero, dirbsiu toje pačioje savivaldybėje. Manau, kad ta patirtis, dirbant valstybės tarnyboje tikrai bus pravarti“, – įsitikinusi ji.

Kelionė rengiama skubiai. Apie jos pirkimą Pagėgių savivaldybė paskelbė rugpjūčio 30 dieną, o jau po mėnesio keturių savivaldybių vadovybė planuoja lankytis Ispanijoje. Mokymai penkiose Ispanijos savivaldybėse mokesčių mokėtojams atsieis apie 45 tūkst. eurų.Tai lėktuvų bilietai, nakvynė, maitinimas, vertėjas, transportas, dovanėlės Ispanijos vietos valdininkams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis stebisi, kodėl mokytis dirbti vieno langelio principu savivaldybių vadovai vyksta į Ispaniją, kai sostinės ir kai kurios kitos savivaldybės jau taip dirba ne vienus metus. Esą mokymai Vilniuje būtų kur kas pigesni.

„Važiuoti pasimokyti gerosios praktikos galima būtų ir į Vilnių. Mes tikrai gana gerai susitvarkę kai kuriuos procesus. Tokios komandiruotės dažnai yra suprantamos ir kaip motyvacinė priemonė darbuotojams, kurie gerai dirba, nori tobulėti – jie išsiunčiami į svečią šalį susipažinti su jos kultūra, pasisemti patirties ir kartu pailsi“, – aiškina P.Poderskis.

Kelionė į Ispaniją tik dalis Europos sąjungos finansuojamo projekto kaip geriau Tauragės regiono savivaldybėse teikti paslaugas ir aptarnauti gyventojus. Visa europinio projekto vertė – 900 tūkst. eurų. Pirmojo etapo – 500 tūkst. eurų, savivaldybių indėlis jame – 75 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius