Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 14 /15:29

Mokytojai mitingu atsisveikina su ministru Gintaru Steponavičiumi

Penktadienį dvi mokytojus vienijančios profsąjungos prie Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) surengė mitingą. Jame jie tarė „ate“ švietimo ir mokslo ministrui, liberalui Gintarui Steponavičiui.
Mitingo akimirka
Mitingo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Plakatuose ministras vadintas „sex ekspertu“, viceministras Vaidas Bacys – ufonautu. Mokytojai atsivežė ir balioną su ministro šaržu.

Į protesto akciją susirinkę mokytojai piktinosi, kad mokyklose nėra vietos jauniems, gabiems mokytojams, kad visos reformos priimamos autokratiškai, nesitariant su pedagogais. Iš Vilniaus rajono atvykę mokytojai vėl liejo tulžį dėl esą skubotai priimto Švietimo įstatymo, numatančio vienodą lietuvių kalbos brandos egzaminą lietuviams ir kitakalbiams.

„Norėčiau, kad jauniems mokytojams būtų didesnis stimulas ateiti dirbti į mokyklas, nes tokio amžiaus, kokio esu aš, jau reiktų tik išeiti. Aš beveik 50 metų dirbu mokykloje ir matau, kad visos reformos yra primetamos, nuleidžiamos ant galvos jėga. Mes nesame prieš lietuvius, mes mylime Lietuvą, bet mes norime išsaugoti ir savo tapatybę“, – aiškino, kodėl atėjo mitinguoti, matematikos mokytoja Teresa iš Vilniaus rajono Kalvelių Stanislavo Moniuškos gimnazijos.

Pasak jos, lenkų vaikai moka lietuviškai, tačiau toks skubotas egzamino suvienodinimas juos labai gąsdina.

Iš Telšių protestuoti atvykęs 25 metų geografijos mokytojas Andrius švietimo ir mokslo ministrui priekaištus bėrė dėl to, kad jis nesirūpina švietimu, o tik uždarinėja mokyklas.

„Mažinamos klasės, uždaromos mokyklos. Jos nyksta, o jaunų specialistų niekas nepriima“, – teigė Germanto pagrindinės mokyklos mokytas.

Pedagogus vienijančios profsąjungos teigia, kad šiemet mokyklų sumažėjo 120, o ne 30, kaip teigia ministras G.Steponavičius.

Profesinės sąjungos dabartinę ŠMM vadovybę kaltina sprendimus priimant nesitarus su mokytojais ir jų atstovais, vadovaujantis „pseudoliberalizmo“ principais ir vis labiau mažinant mokytojų ekonominį bei socialinį saugumą, neskaidriai ir neefektyviai naudojant švietimo lėšas ir ragina spręsti mokytojų darbo krūvi, išankstinio mokytojų išėjimo į pensiją, mažėjančių darbo vietų ir kitas vis aštrėjančias problemas.

Ministras „pabėgo“

Ministerijos atstovai su mitinguojančiais mokytojais pasikalbėti neišėjo. Ministras G.Steponavičius penktadienį vieši Kaune. Ten jis dalyvauja „Nemuno“ slėnio Gyvūnų sveikatingumo ir gyvūninės kilmės žaliavų kokybės centro atidaryme.

Mitingo organizatoriai pažymi, kad ministro darbotvarkėje vakar apie šią išvyką nebuvo skelbiama. Jie daro išvadas, kad ministras tiesiog paspruko nuo akistatos su mokytojais.

„Žinant į kokį renginį išvyko ministras, tai aš manau, kad jis eilinį kartą parodė, kad yra nedrąsus, švelniai tariant, žmogus, bijantis pažvelgti į akis socialiniams partneriams“, – sakė Audrius Jurgelevičius, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas.

„Ministras pabėgo į Kauną“, – dar aštriau rėžė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Žemaitijos regiono susivienijimo pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Pasak jo, tai ne pirmas kartas, kai G.Steponavičius suranda kitų darbų, kai mokytojai susirenka į protesto akcijas prie ministerijos.

Tiesa, mokytojų profsąjungoms minios mokytojų į mitingą sušaukti nepavyko.  Leidimas protestuoti buvo išduotas 500 žmonių, o į protesto akciją atvyko apie 200 mokytojų iš Žemaitijos, Vilniaus, Vilniaus rajono mokyklų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius