Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 31

Molėtų bažnyčios rekonstrukcija besirūpinantis A.Paukštys: privalėjau tai padaryti, čia mano gimtinė

Aukštųjų technologijų bendrovės „Teltonika“ įkūrėjas ir vadovas Arvydas Paukštys Lietuvoje remontuoja jau trečią bažnyčią. Pirmasis šalyje mecenatas šįkart nusprendė padėti kraštui, iš kurio yra kilęs. Jis 15min teigė, kad bažnyčios rekonstrukcija jau eina į pabaigą, o netrukus Molėtuose bus baigtas statyti ir „Teltonikos“ technologijų centras.
Pasivaikščiojimai po Molėtus
Pasivaikščiojimai po Molėtus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

1,5 mln. eurų neužteks

„Jau einame į pabaigą. Dabar atnaujinami bokštai, stogas, langai keičiami, fasadas – visa rekonstrukcija vyksta šimtu procentų“, – apie bažnyčios rekonstrukciją teigė A.Paukštys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Paukštys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Paukštys

Jis sakė, kad rekonstrukcijai skirta 1,5 mln. eurų, tačiau panašu, kad prireiks dar papildomų lėšų.

„Gal neužteks jau dabar – truputį brangsta medžiagos, galbūt tilpsim į 1,6 mln. eurų biudžetą“, – sakė „Teltonikos“ vadovas.

Pasak jo, Molėtų šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios rekonstrukcija turėtų būti baigta spalio mėnesį.

Tai greičiausiai nebus paskutinis didesnis A.Paukščio prisidėjimas prie šio miesto gyventojų gerovės.

„Molėtai yra trečias toks didesnis projektas. Aišku, tų mažų yra daug, bet tokius didelius projektus sunku pakelti. Žiūrėsim pagal situaciją, kokie bus kiti projektai“, – svarstė A.Paukštys.

Jis teigė, kad Molėtų bažnyčiai remonto reikėjo, taip pat čia – savas kraštas, iš kurio jis yra kilęs.

„Kažkaip mačiau, kad bažnyčia buvo daug metų apleista, neremontuota iš lauko pusės, vidų klebonas susiremontavo. Artimieji, giminaičiai vis sakė – kitiems kraštams padedi, o savo kraštui nepadedi, tai privalėjau ateiti ir padaryti tuos dalykus, nes čia mano gimtinė, tėviškė“, – pasakojo „Teltonikos“ įkūrėjas.

Artimieji, giminaičiai vis sakė – kitiems kraštams padedi, o savo kraštui nepadedi, tai privalėjau ateiti ir padaryti tuos dalykus, nes čia mano gimtinė, tėviškė.

Molėtų šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia statyta XX a. pradžioje. Ji yra saugoma valstybės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pasivaikščiojimai po Molėtus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pasivaikščiojimai po Molėtus

Bažnyčią kartu su parapijiečiais statė kunigas Kazimieras Bandzevičius, statybos darbus prižiūrėjo inžinierius Stepanas Sestržencevičius.

1944 metais Molėtų bažnyčia buvo subombarduota, nugriauti bokštai, nuplėštas stogas, ji nukentėjo ir per gaisrą, kilusį po poros metų.

Bokštai buvo atstatyti tik 1977 metais. Vidus remontuotas 2007–2009 metais, tačiau išorė remonto nematė jau keletą dešimtmečių.

„Jis Molėtams atiduoda širdį“

Molėtų šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonas Kęstutis Kazlauskas 15min teigė norintis prieš A.Paukštį nukelti kepurę – jis Molėtams atiduoda savo širdį.

„Reikia kepurę nukelti prieš A.Paukštį. Ir aš keliu, ir visa parapija kelia. Jis čia yra krikštytas, jam čia labai daug sentimentų. Jis labai myli savo kraštą ir atiduoda širdį Molėtams“, – padėkos negailėjo dvasininkas.

Jo teigimu, rekonstrukcijos metu bus atstatyti autentiški bažnyčios bokštai, dar stovėję iki Antrojo pasaulinio karo, kai buvo nugriauti.

„Keičiami 28 langai, visas stogas keičiamas, atstatomi nauji bokštai. Jie kažkada buvo padaryti, pastovėjo iki karo, per karą numušė, paskui padarė kažkokius kitus bokštus, o mes dabar suprojektavom ir atstatome tokius, kokie buvo pradžioje“, – teigė K.Kazlauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pasivaikščiojimai po Molėtus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pasivaikščiojimai po Molėtus

Pasak jo, rekonstrukcija jau buvo reikalinga, kadangi nemažai medinių detalių jau buvo supuvusios, o paskutinį kartą fasadas dažytas prieš maždaug 27 metus.

Molėtų bažnyčia – ne pirma, prie kurios rekonstrukcijos prisideda A.Paukštys. Jis taip pat finansavo sudegusios Balbieriškio bažnyčios atstatymą ir Alvito bažnyčios statybas.

Šių bažnyčių rekonstrukcijoms skirta keli milijonai eurų. Už Balbieriškio bažnyčios atstatymą A.Paukščiui suteiktas nacionalinio mecenato vardas.

Jis tapo pirmuoju tokiu mecenatu Lietuvoje.

Technologijų centro statybos artėja prie pabaigos

Lėšos Molėtų bažnyčiai – ne vienintelė A.Paukščio investicija, Molėtuose šiuo metu baigiamas statyti ir „Teltonikos“ technologijų centras.

Teltonika
Teltonika

„Įkurtuvės turėtų būti rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje. Darbai jau eina į pabaigą. Šiuo metu darbuotojus autobusais iš Molėtų vežiojamės į Vilnių – jie čia mokosi ir dirba, norisi, kad jau nuo rudens jie dirbtų vietoje, tame centre“, – pasakojo A.Paukštys.

Čia ketinama gaminti elektromobilių įkrovimo stoteles, tinklo įrangą, taip pat įrengtas ir biuras centro darbuotojams. Iš viso centre turėtų dirbti 500 žmonių.

„Aišku, rajone surinkti tiek darbuotojų yra iššūkis, ten miestelis labai nedidelis. Surinkti 500 aukštos kvalifikacijos darbuotojų bus iššūkis, bet tikiuosi, kad aplinkiniuose rajonuose bus jų – Utenoje, Anykščiuose, Ukmergėje“, – teigė „Teltonikos“ savininkas.

Į šį technologijų centrą „Teltonika“ skelbia investuojanti 34 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius