-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 20

Moralinis ministro bankrotas

Laikinasis finansų ministras Rimantas Šadžius, nebeturintis iš ko skirti biudžeto lėšų daugeliui institucijų už suteiktas paslaugas ir prekes, dar neseniai užsispyręs tvirtino: krizės Lietuvoje nebus. Dabar jau visiems aišku, kad ministras melavo.

Pasaulio spauda apie artėjančią finansų krizę trimituoti ėmė dar 2007-ųjų pabaigoje. Tačiau iš finansų ministro R.Šadžiaus kalbų atrodė, kad Lietuva bus vienintelė šalis, kuriai finansiniai sunkumai negresia. Jis nenorėjo girdėti nei apie vis didėjančią nevaldomą infliaciją, nei laukiamas tokios infliacijos pasekmes.

Melavo sklandžiai

„Šiandien nėra pagrindo visus žmones gąsdinti, kad čia kažkas baisaus vyksta, kad reikia kažkokių antikrizinių komitetų. Tikrai nemanau, kad tokioms priemonėms atėjo laikas“, – tvirtino jis dar prieš penkis mėnesius. (vzinios.lt, 2008.06.26)

„Mūsų pozicija tokia: krizės nėra. Ekonomika auga labai sparčiai.(...) Priemonių mes turime. Bet nėra ką stabilizuoti – Lietuvos ekonomika veikia stabiliai. Infliacija paūmėjusi, bet mūsų valstybėje ji nesukelia realios grėsmės. Tokie ultimatumai, kurie dabar pateikiami, yra politikavimas“, – kalbėjo R.Šadžius kitame interviu. („Respublika“, 2008.06.28)

„Valstybės biudžeto lėšų surinkimas ir toliau vyks sklandžiai“, – tikėjosi R.Šadžius dar rugpjūtį.(penki.lt, 2008.08.18)

Yla išlindo iš maišo

Tik spalio pabaigoje, pristatydamas Seime kitų metų biudžetą, R.Šadžius bene pirmą kartą viešai pripažino, kad biudžeto pajamų planas bus sunkiai įvykdomas dėl įsisiautėjančios finansų krizės. Nueinantis ministras to slėpti jau negalėjo, tačiau ir tuomet tvirtino, kad biudžeto projektas yra „pakankamai tinkamas tolesniam darbui“. Esą taupyti biudžeto išlaidas reikės, tačiau „galbūt ne tokiais mastais, kaip apie tai yra šnekama“.

Laukia liūdni laikai

Nereikėjo laukti nė kitų metų: jau dabar valstybės piniginėje lėšų ėmė stigti katastrofiškai. Kaip praneša „Lietuvos rytas“, ministerijos, švietimo, kultūros ir kitos įstaigos jau savaitę negauna pinigų atsiskaityti už įvairias paslaugas ir įsigytą turtą. Mėnesio pabaigoje nebus kuo sumokėti už elektrą ir patalpų šildymą. Įsakymą, kuriuo nurodoma apriboti lėšų skyrimą, lapkričio 11-ąją pasirašė pats R.Šadžius. Mat valstybės biudžete spalį trūko 575 mln. litų. Dabar Finansų ministerija jau neslepia, kad situacija nesikeis iki metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius