Viena pagrindinių šių metų mugės naujovių – senovės lietuvių tautinių rūbų paroda-pristatymas, kuris vyks šalia restorano „Miesto sodas“, prie pagrindinės renginio scenos.
Praėjusiais metais organizatoriai sulaukė apie 300 mugės dalyvių. Šiais metais tikimasi panašaus amatininkų ir ūkininkų skaičiaus. Viena iš organizatorių, „Žaliojo ąžuolyno“ atstovė Audronė Didžiagalvienė pasidžiaugė, kad Kauno miesto savivaldybė savivaldybė žadėjo organizatorius atleisti nuo verslo mokesčio. „Iš šventės dalyvių bus renkamas tik simbolinis 30 litų mokestis elektros, transporto sąnaudoms padengti“, – teigė A.Didžiagalvienė.
Ant prekystalių – maisto gaminiai iš visos Lietuvos
Skirtingų Lietuvos regionų aprangą pristatanti paroda – neatsitiktinė. Šiemet mugėje daugiausia dėmesio bus skiriama šalies istorinio, kultūros bei kulinarijos paveldo pristatymui. Rengėjai planuoja, kad prekystaliai, kurie bus išrikiuoti nuo Centrinio pašto iki Soboro, Laisvės alėjoje, bus nukrauti autentiškais dirbiniais, maisto gaminiais.
Ši mugė – tai šeimos šventė. Susirinkę dalyviai nesiekia pelno. Mes visi norime parodyti ką sugeba Lietuvos amatininkai ir koks svarbus jų darbas. Sakė viena iš mugės rengėjų, Žemės savininkų sąjungos pirmininkė Antanina Venckūnienė
Jau dabar žinoma, kad mugėje savo produkcija prekiaus ekologiškos mėsos, pyragų bei naminio alaus gamintojai. Pavyzdžiui, jau 20 metų alų gaminantis Vytautas Zubavičius iš Pasvalio šventės lankytojams siūlys įsigyti iš apynių pagamintu alumi ,,Apinys“, ,,Vytautas“ bei gira ir midumi.
Mugėje dalyvaus ir kasmet jos dalyvius rekordinio dydžio gaminiais stebinančios kulinarinio paveldo atstovės Teresė Kelečienė ir Dalia Grumadienė. ,,Kiekvienais metais bandome nustebinti mugės lankytojus. Šiais metais kepsime didžiausią aguonų vyniotinį”, – žadėjo D.Grumadienė.
Dzūkijos krašto patiekalus populiarinanti Bronė Bašinskienė į šventę ketina atsivešti tradicinių Dzūkijos patiekalų: ant kopūstų lapų keptų bandų, kurios valgomos su spirgučių ir grietinės padažu bei kundelių, kurie yra panašūs į cepelinus, tik apvalesni ir valgomi su voveraičių padažu.
Pasak Lietuvos žemės savininkų sąjungos atstovo Gintaro Nagulevičiaus, ši mugė – puiki verslo pradžia smulkiesiems verslininkams: ,,Dažnai kaimo ūkininkai nedrįsta miestiečiams pristatyti savo produkcijos. Mes skatiname juos dalyvauti, nes norime suteikti galimybę visiems amatininkams supažindinti šventės lankytojus su savo gaminiais“.
Amatininkai ir prekybininkai, norintys dalyvauti mugėje, dar gali registruotis tel. (8 37) 22 33 10, 8 612 22 008, 8 614 61 900, el. pašto adresais: lzss@zur.lt, audrone@zaliasisazuolynas.lt.
Kas – Rudens gėrybių ir amatų mugė
Kada – rugsėjo 11–12 dienomis
Kur – Laisvės alėjoje