Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 18

Grįžęs iš Egipto Muitinės departamento darbuotojas atėjo į darbą – poelgį vertina Imuniteto tarnyba

Muitinės departamente pastaruoju metu – neramūs laikai. Negana to, kad muitininkai skundžiasi, jog neturėdami pakankamai apsaugos priemonių yra priversti akis į akį bendrauti su vairuotojais, paaiškėjo, jog vienas Muitinės departamento darbuotojas nesilaikė saviizoliacijos – grįžęs iš Egipto pirmadienį atėjo į darbą. Muitinės atstovai teigia, kad darbe jis prabuvo apie pusvalandį, šį poelgį vertina muitinės Imuniteto tarnyba. Muitinė pripažįsta, kad postuose dirbantiems muitininkams apsaugos priemonių trūksta – prašoma Vyriausybės pagalbos.
Panemunės kelio muitinės postas
Panemunės kelio muitinės postas / V.Radžiūno / Lrt.lt nuotr.

Muitininkų profesinė sąjunga savo feisbuko paskyroje pasipiktino Muitinės departamento atstovu spaudai Vitu Volungevičiumi, radijo eteryje pareiškusiu, kad postų pareigūnai yra saugūs, nes tiesiogiai nekontaktuoja su žmonėmis.

„Gal nežino, kad dokumentai muitininkui į rankas patenka tiesiai iš vairuotojo rankų, o kur dar reikalavimas ir vairuotojo kabiną patikrinti“, – tokiomis kalbomis piktinosi jie.

Atsakydamas į 15min klausimus departamento atstovas spaudai pripažino, kad informacija buvo netiksli.

„Atsiprašome už reportaže pateiktos informacijos netikslumus. Apgailestaujame, kad dėl radijo reportaže pasakytų ar neaiškiai pateiktų žodžių, sudėtingu šaliai laiku vyksta nesusikalbėjimas socialiniuose tinkluose, kai šiuo metu labiausiai reikia susitelkimo, supratimo ir vienybės visiems kovoje su pandemija (...) Teiginys, jog muitininkai tiesiogiai nekontaktuoja su asmenimis buvo pateiktas, atsižvelgiant į tai, kad muitinės deklaracijos muitinei pateikiamos elektroninėmis ryšio priemonėmis, todėl šiuo atveju muitinės pareigūno ir asmens kontakto nėra“, – teigiama atsakyme.

V.Volungevičiaus teigimu, muitinės pareigūnai kontaktuoja su asmenimis postų prekių pateikimo vietose atsižvelgdami į riziką, susijusią su muitinės formalumų atlikimu, ar draudimais ir apribojimais.

„Minėtų kontaktų atveju muitinės pareigūnai privalo dėvėti jiems skirtas apsaugos priemones, kuriomis muitinės įstaigos aprūpintos“, – teigė jis.

Tačiau muitininkai viešai melu pavadino tai, kad muitininkai aprūpinti priemonėmis.

„Vieni postai negavo vienkartinių pirštinių, kiti respiratorių, bet jei ir gavo – tai tik butaforinį vienetų kiekį (pasifilmuoti, kai atvyks valdžios “kovotojai„ su koronavirusu). Jei kuris postas gavo vienkartines kaukes, jos ir yra vienkartinės – užsidedi ir būni visą parą, nes kitos nėra, nors kaukė duoda efektą, kai keičiama 1-2 kartus per dieną, o ne viena – parai, o kitai pamainai jų jau gali ir nebeužtekti. Su vienomis vienkartinėmis pirštinėmis, jei jas į postą atvežė, irgi tenka būti visą parą“, – skundžiasi muitininkai.

V.Volungevičius, teigęs, kad muitininkai aprūpinti, į klausimą, ar trūksta priemonių, sakė, jog muitinei apsaugos priemonių trūksta taip pat kaip ir ligoninėms, policijai kitoms valstybės institucijoms.

„Muitinė imasi visų priemonių, kad tarnyboje pareigūnai būtų aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis“, – aiškino jis.

Pasak atstovo, situacija pablogėjo, kai padaugėjo viruso nešiotojų atvejų ir buvo paskelbtas karantinas, o kaimyninės Europos Sąjungos šalys pradėjo griežčiau kontroliuoti asmenų, vykstančių su transporto priemonėmis judėjimą prie vidinių ES sienų.

Anot jo, suprasdamas padėties rimtumą, departamentas antradienį raštu kreipėsi į Vyriausybę, prašydamas apsaugos priemonių.

Grįžęs iš Egipto pasirodė darbe

Muitininkus pykdo ne tik apsaugos priemonių trūkumas.

Profesinė sąjunga viešai pareiškė, kad „rūpestį“ jais pademonstravo Personalo skyriaus vedėjas Irmantas Lideikis, prieš dvi dienas išėjęs kasmetinių atostogų.

Kad taip buvo, 15min patvirtino V.Volungevičius.

Maža to, anot muitininkų, Muitinės departamento personalo skyriaus vyresnysis patarėjas Žydrūnas Butkevičius, grįžęs iš Egipto, pasirodė darbe.

Departamento atstovas spaudai V.Volungevičius 15min tai patvirtino.

Anot jo, patarėjas iš Egipto grįžo praėjusį ketvirtadienį, o į Muitinės departamentą buvo atvykęs pirmadienį 8 val.

Atstovas patikino, kad Ž.Butkevičius dėvėjo kaukę „ir kitas asmeninės apsaugos priemones“.

„Iš darbo saviizoliacijai išvyko apie 8 val. 30 min. Dėl Personalo skyriaus vyresniojo patarėjo minėtų veiksmų, susijusių su saviizoliacija Muitinės departamento Imuniteto tarnyba atlieka vertinimą.“, – patikino jis.

G.Skaistė kreipėsi į Vilių Šapoką

Su prašymu suteikti apsaugos priemones su kertančiais sieną asmenimis bendraujantiems muitininkams trečiadienį į finansų ministrą Vilių Šapoką kreipėsi konservatorė Gintarė Skaistė.

„Muitinės pareigūnai kasdien bendrauja su tolimųjų reisų vairuotojais ir kitais sieną kertančiais asmenimis, savo funkcijų nuotoliniu būdu jie atlikti negali. Jei virusas išplistų tarp šių pareigūnų, sutriktų muitinės veikla: vėluotų maisto, kitų būtinųjų priemonių tiekimas visiems Lietuvos gyventojams. Todėl rūpintis jų saugumu – mūsų visų pareiga. Tačiau šiandien muitinės pareigūnams suteikiamas apsaugos lygis yra tikrai nepakankamas“, – išplatintame pranešime cituojama ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius