Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 11

Muitininkai jaučiasi kaip grūdus saugančios alkanos pelės

Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius teigia, kad jo pavaldiniai džiugina sulaikytos kontrabandos kiekiu, tačiau muitininkų profsąjungų atstovai atsako besijaučiantys kaip grūdų maišus saugančios alkanos pelės.
Muitinė
Muitinė / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Muitininkų profsąjungos atstovė Virginija Rubikaitė teigė, kad Vilniaus teritorinės muitinės darbuotojai priversti po kelis mėnesius laukti algų. Jos teigimu, avansą už lapkričio mėnesį Vilniaus muitininkai gavo to mėnesio pabaigoje, o likusią algos dalį – tik šių metų sausio pradžioje.

„Muitinėje vyksta bankrotas. Pirmiausia tai yra moralinis bankrotas, nes per  20 nepriklausomybės metų nebuvo muitinės darbuotojas šitaip negerbiamas“, – Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų partijos frakcijos posėdyje dramatizmo nestokojo Muitinės darbuotojų profsąjungos atstovė.

Pažadėjo išdalinti 83 tūkst. litų

Savo ruožtu Muitinės departamento vadovas atkirto, kad Vilniaus teritorinės muitinės darbuotojai vidutiniškai uždirba po 2833 litus „popieriuje“. Jis aiškino, kad už lapkričio mėnesį algas muitinės pareigūnai gavo gruodį, o už gruodį – sausio pradžioje.

A.Šipavičiaus teigimu, algos už gruodį išmokėtos iš 2011-ųjų metų biudžeto tam, kad nerekėtų atleisti 500 pareigūnų.

Be to, pasak A.Šipavičiaus šiemet, pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką, septyniolikai muitinės pareigūnų bus padalinti 83 tūkst. litų paskatinimui.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė pripažino, kad ne visos įstaigos darbuotojų paskatinimui Vyriausybės skirtus pinigus ketina skirti tokia tvarka, kaip muitinė.

„Turiu pripažinti, kad buvo daug buvo rūgščių komentarų, kad muitininkams teks po 50 litų, bet noriu pabrėžti, kad paskatinti pareigūnus yra vadovo atsakomybė. Ar jis nori taikyti lygiavos principą ir visiems padalinti po 50 litų, ar paskatinti geriausius darbuotojus, yra vadovo apsisprendimas“, – Seime sakė I.Šimonytė.

Įtariamieji – 15 muitininkų

Muitinės departamento generalinis direktorius teigia, kad šiemet itin didelis dėmesys skiriamas Muitinės pareigūnų prasižengimams.

„Šiemet jau 15 muitinės pareigūnų yra pareikšti įtarimai dėl nusikalstamos veiklos“, – Seime sakė A.Šipavičius.

Per visus praėjusius metus įtarimai nusikalstama veika buvo pareikšti 12 muitininkų.

Tai, kad Lietuvos muitinė kovoje su kontrabanda kovoja sėkmingai, anot A.Šipavičiaus įrodo tai, kad Europos Sąjungos tabako gamintojų įsteigto fondo kovai su kontrabanda didžiausia dalis  tenka Lietuvos valstybei.

Šiemet jau 15 muitinės pareigūnų yra pareikšti įtarimai dėl nusikalstamos veiklos, – sakė A.Šipavičius.Muitinės departamento generalinis direktorius teigė, kad per Lietuvos sieną gabenamos kontrabandos 80 proc. yra skirta Vakarų Europos rinkai, o tik 20 proc. Lietuvai.

Jo teigimu, Kontrabandos vienodai daug gabenama ir per Baltarusijos, ir per Rusijos sieną.

Orientuosis į „passatinę“ kontrabandą

Pasak A.Šipavičiaus, šiemet muitininkai orientuosis į „passatinę“ kontrabandą, nes pastebėta, kad ji sudaro nemažą dalį visos kontrabandos.

„Jos mastai tokie, kad vienas „passatas“ per metus suveža vieną vilkiką cigarečių“, – pažymėjo Muitinės departamento vadovas.

Jis pažymėjo, kad svarbus pokytis šiemet bus ir tas, kad Seimas nustatė didesnes bausmes paprastiems kontrabandos vežėjams ir šie, manoma, bus labiau linkę atskleisti visą kontrabandos tinklą, savo užsakovus.

„Anksčiau vairuotojas neatskleisdavo organizatorių, nes žinojo, kad bauda bus sumokėta, o kai grės laisvės atėmimas bus labiau linkęs atskleisti organizatorius“, – Seime sakė A.Šipavičius.

Kita vertus, A.Šipavičiui kelia nerimą Lietuvos gyventojų teigiamas nusiteikimas kontrabandinių degalų atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius