-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 04

„Mumbajaus skerdikas“ laukia teismo nuosprendžio

Indijos teismas antradienį turėjęs skelbti, ar vienintelis likęs gyvas iš dešimties ginkluotų užpuolikų, 2008 metais įvykdžiusių didelio masto teroro išpuolius Mumbajuje, bus pasiųstas į kartuves, sprendimą nukėlė į ketvirtadienį.
Teroristai atakavo Mumbajų
Teroristai atakavo Mumbajų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prokurorai siekia, kad 22 metų Mohammedui Ajmalui Amirui Kasabui būtų skirta mirties bausmė.

Po metus trukusio bylos nagrinėjimo pirmadienį jis buvo pripažintas kaltu dėl nužudymų ir karo veiksmų per 166 žmonių gyvybes nusinešusią apgultį.

„Būtų pasityčiota iš teisingumo, jeigu jam nebūtų skirta mirties bausmė, – valstybinis prokuroras Ujjwalas Nikamas sakė teismui. – Jis paties velnio agentas; visuomenės ir visos žmonijos gėda“.

U.Nikamo ir kaltinamojo advokato K.P.Pawaro argumentus dėl skirtinos bausmės išklausė teisėjas M.L.Tahaliyani.

Dėl nužudymų ir karo veiksmų prieš Indiją M.A.A.Kasabui gresia mirties bausmė, tačiau aiškų nuosprendį žadama skelbti ketvirtadienį.

„Mumbajaus skerdikas yra kaltas“, – skelbia bulvarinio dienraščio „Mail Today“ antraštė. M.A.A.Kasabo byla kelias pastarąsias dienas buvo pagrindinė Indijos žiniasklaidos ir visuomenės debatų tema.

2008 m. lapkritį per išpuolius Indijos finansų sostinėje iš viso žuvo 166 žmonės, o dar daugiau kaip 300 buvo sužeisti. Dėl tų atakų taip pat buvo įšaldytos Indijos taikos derybos su kaimyniniu Pakistanu.

Beveik niekas neabejojo, kad M.A.A.Kasabas bus pripažintas kaltu, nes prokurorai teismui pateikė daugybę įrodymų, tarp jų DNR ir pirštų atspaudų tyrimų išvadas.

M.A.A.Kasabas dalyvavo viename iš kruviniausių tų atakų epizodų.

Praėjusių metų balandį prasidėjęs teismo procesas buvo itin atidžiai stebimas, nes atakos Mumbajuje smarkiai sukrėtė Indijos visuomenę ir šalyje yra dažnai lyginamos su 2001 m. rugsėjo 11–osios teroro išpuoliais Niujorke bei Vašingtone.

Daugelis Indijos gyventojų, ypač kai kurių aukų artimieji, seniai ragino įvykdyti egzekuciją M.A.A.Kasabui, o šis spaudimas dar labiau sustiprėjo, kai jis buvo pripažintas kaltu.

„Kasabas turėtų būti pakartas, o mes jo neturėtume gailėti“, – sakė Smita Salaskar. Jos vyras policijos snaiperis Vijayus Salaskaras buvo nušautas, kai M.A.A.Kasabas ir jos bendrininkai spruko po išpuolio Mumbajaus geležinkelio stotyje.

Tačiau paskelbus mirties nuosprendį, tikriausiai prasidėtų ilgas apeliacijų nagrinėjimo procesas, kurio baigtis neaiški, sako apžvalgininkai.

Indijoje nei viena egzekucija nebuvo įvykdyta nuo 2004 metų, o nuo 1998 metų įvykdytos tik dvi mirties bausmės.

Indijos vidaus reikalų ministras P.Chidambaramas pirmadienį sakė, kad M.A.A.Kasabo kaltės pripažinimas yra žinia Pakistanui „neeksportuoti“ terorizmo, taip pat Indijos demokratijos ir įstatymo viršenybės triumfas.

Indija įsitikinusi kad atakas Mumbajuje suplanavo ir įvykdė Pakistane veikianti oficialiai uždrausta islamistų grupuotė „Lashkar–e–Taiba“ (LeT) bei ją palaikantys elementai kaimyninės šalies kariuomenėje.

Tarp įtariamų pakistaniečių sąmokslininkų – tos grupuotės įkūrėjas Zakiuras Rehmanas Lakhvi, taip pat Zararas Shahas bei Hafizas Saeedas, kurių labdaros organizaciją „Jamaat–ud–Dawa“ daugelis laiko LeT rėmėja.

Z.R.Lakhvi ir Z.Shahas yra vieni iš septynių įtariamųjų, kurie šiuo metu teisiami netoli Islamabado esančiame Ravalpindžio mieste.

M.A.A.Kasabas – vienintelis likęs gyvas iš užpuolikų grupės, įvykdžiusios išpuolius Mumbajuje. Kiti devyni buvo nukauti Indijos saugumo pajėgų šturmą prabangiuose trijuose prabangiuose viešbučiuose, geležinkelio stotyje, viename turistų dažnai lankomame restorane ir žydų kultūros centre.

Beveik niekas neabejojo, kad M.A.A.Kasabas bus pripažintas kaltu, nes prokurorai teismui pateikė daugybę įrodymų, tarp jų DNR ir pirštų atspaudų tyrimų išvadas, taip pat apsaugos kamerų nufilmuotų vaizdo įrašų bei nuotraukų ir daugiau nei 600 liudininkų parodymus.

Prokurorai nurodė, kad M.A.A.Kasabas yra matomas vienoje iš labiausiai įsimintinų per tuos išpuolius padarytų nuotraukų – jis buvo nufotografuotas traukinių stotyje su kuprine ir laikantis Kalašnikovo automatą.

Teisėjas pirmadienį pareiškė, kad M.A.A.Kasabas buvo apmokytas Pakistane „kariauti“ prieš Indiją ir yra tiesiogiai arba kolektyviai atsakingas dėl 52 žmonių nužudymo traukinių stotyje.

Dėl išpuolių Mumbajuje buvo įšaldytos Indijos ir Pakistano taikos derybos, tačiau pastaruoju metu jau žengta kai kurių atsargių žingsnių dėl to dialogo atnaujinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius