Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 26

Muzikalus atminimo vakaras žmonėms, kurie išėjo, tačiau jų instrumentai skamba

Šiaulietis tautodailininkas ir liaudiškų muzikos instrumentų meistras Albertas Martinaitis sukvietė visus prijaučiančius etnokultūrai į vakarą, kuriame atgijo jau Anapilin išėjusių muzikantų instrumentai. Taip pat skambėjo akmeniniai skudučiai, gaudė vežimo rato stebulė.

Šiaulių universiteto bibliotekoje neįprastą muzikinį vakarą surengęs liaudiškų muzikos instrumentų meistras Albertas Martinaitis teigia, jog artėjant Vėlinėms norisi pagerbti tuos, kurie kažkada tarp mūsų gyveno, mus linksmino.

Pagrindinis vakaro dėmesys skirtas smuikininkui Antanui Navickui, kuriam šiemet būtų sukakę 100 metų.

Paradoksalu, kad jau būdamas garbaus amžiaus, nepriklausomos Lietuvos saulėtekyje, šis muzikantas visa jėga grįžo į jau pamirštą etnokultūrinį kelią. Pradėjo vėl gaminti liaudiškus kontrabosus – basetles.

A.Martinaitis buvo A.Navicko mokinys. Perėmė jo žinias ir perdavė jas dar keliems meistrams. Taip šis amatas išgyveno, išplito.

LMTA docentė Gaila Kirdienė A.Navicką prisiminė kaip savo knygos herojų.

Jūratės Vyliūtės bei Gailos Kirdienės knygoje „Lietuviai ir muzika Sibire“ sutilpo visas ešelonas liaudies muzikantų. Daugybė jų išmoko groti tremtyje, iš savo tėvų.

Vienas knygos herojų Romualdas Baltutis dalyvavo vakare. Leidinio „Sibiro Alma Mater“ sudarytojas papasakojo, kaip tėvas Sibire mokė jausti ritmą ir tobulintis nuo ryto iki vakaro.

Muzikantų rankose suskambo jau amžino atilsio iškeliavusių muzikantų instrumentai. G.Kirdienė pravirkdė Antano Pralgauskio smuiką. A.Martinaitis griežė su Jono Pučkaus armonika.

VIDEO: Etnomuzikologijos vakaras – kaip atsirado muzika

Tradicinių amatų meistras Albertas Bartašius, senovės baltų kovų ir gyvensenos draugovės „Kauno kuopa“ narys Skalmantas Barkauskas ir Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos mokytojas Arūnas Stankus papasakojo, kaip atrado muziką, kaip šiandien dirba ir kuria.

Gamindamas muzikos instrumentus jaunas vaikinas gali sulaukti ne mažiau merginų dėmesio nei raumenų kalnas.

A.Bartašius pabrėžė, kad kai kuriems žmonėms žadinti meilės muzikai nereikia: „Jiems tas mygtukas jau nuspaustas.“

S.Barkauskas prisiminė, kad prie kovotojų jis jautėsi menkas, tačiau grodamas ir gamindamas muzikos instrumentus jaunas vaikinas gali sulaukti ne mažiau merginų dėmesio nei raumenų kalnas.

A.Stankus į vakarą atsivedė visą pulką savo auklėtinių, kurie pūtė akmeninius skudučius, grojo kitais muzikos instrumentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius