Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 09

Nacionalinės bibliotekos rekonstrukcijai trūksta lėšų

Pastoliai Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje gali užsibūti – pradėtai rekonstrukcijai pabaigti trūksta lėšų.
Martyno Mažvydo biblioteka
Martyno Mažvydo biblioteka / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos rekonstrukcija gali sustoti vos pradėta. Statybininkai dalį pastato ruošdami rekonstrukcijai išgriovė, o už tai, kad darbai būtų pabaigti, sumokėti nėra kam, rašo „Vilniaus diena“.

Pagal statybų projektą bibliotekos rekonstrukcijos darbams reikia 56 mln. litų. Pernai iš Valstybės investicijų programos ji gavo 7 mln. litų, šiemet buvo numatyta skirti dar 6 mln. litų. Persvarsčius biudžetą ši suma buvo sumažinta iki 3 mln. litų. Šiais metais, kad rekonstrukcija nesustotų, bibliotekai reikia 11 mln. litų.

„Naivu tikėtis, kad su tokiu finansavimu greitai baigsime. Užtruksime dešimtmetį ar daugiau. Tačiau jei valstybei atrodo, kad šventėms reikia daugiau pinigų nei Nacionalinei bibliotekai, ką dar galiu pridurti?“ – liūdnai šyptelėjo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktorius Vytautas Gudaitis.

V.Gudaitis baiminosi, kad delsiant tęsti darbus ne tik kyla statybų kaina, bet ir grėsmė pastato saugumui.

„Didžiausioje knygų saugykloje palei sienas buvo įrengtos lentynos, kurias jau išgriovėme. Sienos stovi be jokių pertvarų, jų niekas neprilaiko. Jei niekas nieko nedarys, visko gali būti. Kaip Šeškinėje: kiek gali – stovi, o paskui ima ir nugriūva. Investicijas sumažins, o kas paskui? Ims ieškoti kaltų?“, – svarstė V.Gudaitis.

Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje šiuo metu yra beveik 7 mln. įvairių leidinių. Kasmet šis skaičius dar auga. Pasak direktoriaus, turimiems leidiniams jau neužtenka vietos.

„Bibliotekoje – knyga prie knygos, jų svorio niekas neapskaičiuoja. Dėl to atsitiko taip, kad vietoj 2 mln., kiek turėjome laikyti pagal projektą, saugyklose buvo net 4 mln. knygų. Yra daugiau nei 2 mln. senovinių knygų, kurias reikia peržiūrėti. Mes juokaujame, kad gal dar kur kitas Martyno Mažvydo „Katekizmas“ yra. Negi imsi viską ir išmesi?“, – kalbėjo V.Gudaitis.

Kol vyksta statybos, į biblioteką skaitytojai turi eiti aplinkui. Vietoj 800 žmonių skaityklos dabar gali aptarnauti keturiskart mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius