Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 04 /16:18

Po įtarimų dėl mobingo ir seksualinio priekabiavimo pareigas palieka Nacionalinio transplantacijos biuro vadovas

Po įtarimų dėl mobingo ir seksualinio priekabiavimo pareigas palieka Nacionalinio transplantacijos biuro vadovas Artūras Bagotyrius. Jis prašymą išeiti iš darbo pateikė ketvirtadienį, 15min pranešus apie įstaigoje atliekamus tyrimus ir įtarimus vadovo atžvilgiu.
Artūras Bagotyrius
Artūras Bagotyrius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai, kad A.Bagotyrius nutarė palikti pareigas, 15min patvirtino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Šiandien atėjo prašymas, dabar teisininkai jį išnagrinės ir artimiausiomis dienomis priimsiu sprendimą“, – teigė ministras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Dulkys

Prasidėjo nuo vienos moters skundo

Mindaugas Masedunskas keletą metų dirba koordinatoriumi Nacionaliniame transplantacijos biure – rūpinasi sklandžiu transplantacijos procesu. Tačiau paskutiniai metai su terminuota sutartimi trejų metų laikotarpiui įdarbintam vyrui įsimins ilgam – jis atsidūrė ginčo su įstaigos vadovu A.Bagotyriumi epicentre.

Anot vyro, maždaug prieš keturis mėnesius iš darbo išėjusi kolegė prieš biuro vadovą parašė skundą dėl mobingo ir seksualinio priekabiavimo. Tada prie skundo prisidėjo ir daugiau žmonių, atskirą skundą parašė ir jis pats.

„Aš manau, kad toks žmogus neturėtų vadovauti tokiai įstaigai, nes donorystė yra jautrus dalykas, o kai dirba įstaigoje žmogus, kuris kaltinamas ne vienos moters – gal dešimties yra liudijimai – seksualiniu priekabiavimu... Jis taip pat yra didelis mobingo šalininkas“, – 15min sakė M.Masedunskas.

123RF.com nuotr./Transplantacija
123RF.com nuotr./Transplantacija

„Jis įstaigai yra daugiau trukdantis veiksnys, o ne atvirkščiai. Kaip įstaigos vadovas jis yra absoliutus nulis“, – pridūrė jis.

M.Masedunskas sakė ir savo akimis matęs nederamą vadovui elgesį su kolegomis, o iš pasakojimų žinantis ir bjauresnių dalykų.

„Aš tai žinau iš bendradarbių pasakojimų, o pats esu matęs, kai jis prieina prie bendradarbės, sėdinčios prie darbo stalo, lyg ir pasižiūrėti į monitorių, su dešine ranka apsikabina, vos ne žandą prie žando pritraukia, spaudžia į šoną, ranką uždeda ant dešinės rankos, laikančios pelę, bando ją pastumdyti“, – kalbėjo įstaigos darbuotojas.

Jis įstaigai yra daugiau trukdantis veiksnys, o ne atvirkščiai. Kaip įstaigos vadovas jis yra absoliutus nulis.

„Man tai – graudžiai juokingas vaizdelis. Bet yra kolegė, kuri pasakojo labai šlykščių dalykų, kai prisitraukia kažkur pagavęs koridoriuose už diržo, vos ne lenda bučiuotis, paėmęs už rankos nuolat siūlo kur nors nuvažiuoti papietauti, o kai pasako, kad aš turiu vyrą, tai jis atsako – aš įsimylėjau savo darbuotoją, o ji savo vyrą myli, netvarka“, – pasakojo jis.

M.Masedunskas teigė, kad pats buvęs ne kartą apstaugtas įstaigos vadovo „visiškai lygioje vietoje“.

„Donorystės procesai vyksta visą parą. Nuo 8 iki 17 valandos visus procesus atlieku aš, o kitomis valandomis, savaitgaliais užsiima naktiniai koordinatoriai. Bėda ta, kad dėl visų problemų, susijusių su naktinių koordinatorių darbu, kaltas būdavau aš. Apstaugiamas buvau aš už tai, ką daro naktiniai koordinatoriai“, – sakė M.Masedunskas.

Darbuotojui – pranešėjo statusas

M.Masedunskas 15min taip pat atskleidė, kad šiuo metu yra gavęs pranešėjo statusą dėl to, jog pranešė apie galimą A.Bagotyriaus pažeidimą.

Pasak vyro, įstaigos vadovas, kai Valstybinė darbo inspekcija pradėjo tyrimą dėl mobingo, įstaigos lėšomis samdė advokatų kontorą savo asmeniniams poreikiams – kad galėtų apsiginti.

„Aš persiunčiau viską SAM su prašymu suteikti man tą statusą, jie tai persiuntė prokuratūrai, ji birželio pabaigoje suteikė man šitą statusą“, – pasakojo M.Masedunskas.

Tačiau netrukus po to įstaigos vadovas pradėjo „slėpti galus“ – sutartis su advokatų kontora, anot pranešėjo, buvo nutraukta.

Pats esu matęs, kai jis prieina prie bendradarbės, lyg ir pasižiūrėti į monitorių, su dešine ranka apsikabina, vos ne žandą prie žando pritraukia, spaudžia į šoną, ranką uždeda ant dešinės rankos.

Pranešėjo statusas apsaugo darbuotoją – jo negalima atleisti iš darbo, kol vykdomas tyrimas.

Pasak M.Masedunsko, įstaigos vadovas būtent tai ir bandė padaryti – atleisti neįtikusį darbuotoją anksčiau laiko.

„Direktorius darė visus veiksmus, kad mane išgrūstų anksčiau, tai, kai sužinojo, kad gavau šitą statusą ir jis negali man nieko padaryti, žmogus sakė, jis vos infarkto negavo, nes jis buvo įsitikinęs, kad mane išgrūs“, – kalbėjo biuro darbuotojas.

Jo teigimu, A.Bagotyrius buvo subūręs darbo grupę ir kaltino jį tuo, jog nepranešė apie potencialų organą Čekijoje, tačiau, anot M.Masedunsko, tą organą paimti tuo metu nebuvo galimybių.

„Mes apie antrą nakties gavome iš Čekijos pasiūlymą ar dėl kepenų, ar širdies. Organo išėmimas iš donoro buvo numatytas šeštą ryto. Vienintelis būdas, kaip mes galime pasiekti šitą šalį, yra lėktuvu – mes turime sutartį su Karinėmis oro pajėgomis, jie tokiu atveju suteiktų lėktuvą „Spartan“, tačiau yra problema, kad jį paruošti reikia penkių valandų“, – pasakojo M.Masedunskas.

„Faktas tas, kad mes neturėjome galimybės. Matydamas, kad šansų pasiimti šitą organą nėra, aš tiesiog atmečiau pasiūlymą“, – pridūrė jis.

Po to, kai apie tai informavo įstaigos vadovą, jis sakė iš vadovo sulaukęs frazės „tau galvoti nereikia, tu turi tik vykdyti nurodymus“.

KAM nuotr./Orlaivis C-27 „Spartan“
KAM nuotr./Orlaivis C-27 „Spartan“

Tyrimų lavina

SAM 15min teigė, kad ministras Arūnas Dulkys tyrimą dėl A.Bagotyriaus galimo tarnybinio nusižengimo, gavus darbuotojų skundus, pavedė specialiai komisijai atlikti birželio pradžioje.

Anot ministerijos, darbuotojų skunduose buvo pateikta informacija apie įstaigos vadovo „galimai neetišką, nepagarbų elgesį biuro darbuotojų atžvilgiu ir sukurtą galimai netinkamą, psichologiškai nesaugią darbo aplinką“.

Išvadą komisija ministrui pateikė liepos viduryje, o ministras žada priimti sprendimą dėl A.Bagotyriaus per mėnesį.

„Taip, mano įsakymu sudaryta komisija atliko Nacionalinio transplantacijos biuro direktoriaus A.Bagotyriaus galimai padaryto tarnybinio nusižengimo tyrimą ir man pateikė išvadas. Šiuo metu su jomis susipažįstu.

Norėdamas turėti visą informaciją, prieš priimdamas sprendimą, kreipiausi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kuri mūsų persiųstos informacijos pagrindu taip pat atlieka tyrimą dėl Nacionalinės transplantacijos biuro darbuotojo skunde nurodytų aplinkybių“, – 15min sakė A.Dulkys.

Surašė protokolą

Valstybinė darbo inspekcija informavo 15min, kad patikrinimas pagal gautus skundus dėl galimų darbo įstatymų pažeidimų Nacionaliniame transplantacijos biure buvo atliekamas gegužės–birželio mėnesiais.

Įstaigos vadovui A.Bagotyriui po patikrinimo inspekcija teigė surašiusi administracinio nusižengimo protokolą ir reikalavimą pašalinti nustatytus pažeidimus.

Vis dėlto detalesnės informacijos inspekcija nepateikė.

15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija
15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija

Tyrimas šiuo metu vis dar atliekamas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje.

„Tyrimas dėl galimos diskriminacijos šioje įstaigoje yra atliekamas. Daugiau detalių atskleisti negalime“, – 15min sakė tarnybos atstovė spaudai Izabelė Švaraitė.

Kaltinimus neigia

Nacionalinio transplantacijos biuro atstovė spaudai Ieva Radzevičiūtė 15min sakė, kad įstaigoje „nebuvo nei mobingo, nei seksualinio priekabiavimo“.

Ji taip pat sakė, kad įstaiga nėra ir nebuvo sudariusi jokios sutarties su advokatų kontoromis.

Šį atsakymą 15min gavo po to, kai tiesiogiai telefonu kreipėsi į direktorių, tačiau šis telefonu kalbėti nesutiko, o vėliau parašė žinutę, teigdamas, kad sunegalavo.

Netrukus po to į žurnalistą kreipėsi įstaigos atstovė I.Radzevičiūtė.

A.Bagotyrius Nacionaliniam transplantacijos biurui vadovauja nuo 2019 metų gruodžio.

Jis laimėjo konkursą, kuriame dalyvavo 14 pretendentų, galiausiai po pokalbio su dviem atrinktaisiais vadovą paskyrė tuometinis ministras Aurelijus Veryga.

A.Bagotyrius yra įgijęs ekonomikos ir visuomenės sveikatos mokslų magistrą, turi daugiau nei 20 metų vadovaujamo darbo patirtį.

Jis ėjo direktoriaus pavaduotojo pareigas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, taip pat buvo Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros generalinio direktoriaus pavaduotoju.

Abejoja kompetencija

M.Masedunskas, be kita ko, teigė abejojantis ir vadovo kompetencija vadovauti tokiai įstaigai.

„Būna susitikimai, ataskaitos, kur reikia paaiškinti, kas, kur, kaip ir kada, tu jam gali 25 kartus aiškinti, kaip yra skirstomi organai – aš nežinau, arba jam yra neįdomu, arba jam rūpi įvaizdis, kaip įsiteikti, o mūsų vidiniai reikalai jam yra visiškai neįdomūs“, – sakė įstaigos darbuotojas.

Apie tai, kad įstaigos vadovas gali būti nelabai kompetentingas, 15min anonimiškai pasakojo ir kiti Nacionalinio transplantacijos biuro darbuotojai.

Jie taip pat liudijo ir apie keistą, neprofesionalų, nederamą A.Bagotyriaus elgesį su kolegomis bei tvirtino, kad taip įstaigos vadovas elgtis neturėtų.

Pasak jų, nuo to laiko, kai įstaigai pradėjo vadovauti A.Bagotyrius, ją dėl netinkamo vadovo elgesio paliko dauguma tuo metu dirbusių darbuotojų.

Nacionaliniame transplantacijos biure dirba 15 darbuotojų – būtent tiek pavardžių nurodyta oficialiame puslapyje, tačiau, rekvizitai.lt duomenimis, jų yra per 50.

„Tai, kas nurodyta puslapyje, yra etatiniai darbuotojai, o rekvizituose nurodytas skaičius jau yra kartu su ekspertais, dirbančiais įvairiuose projektuose“, – teigė biuro atstovė spaudai I.Radzevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius