Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 27

Nacionalinis diktantas darosi vis populiaresnis

Šeštadienį Lietuvoje ir 23-ose užsienio šalyse vyko pirmasis šių metų nacionalinio diktanto etapas. Organizatoriai pastebi, kad kiekvienais metais diktantas darosi vis populiaresnis – šiemet Lietuvoje jį rašė maždaug 7 tūkst. gyventojų. Tai 1 tūkst. daugiau nei pernai ir maždaug 5 tūkst. daugiau nei pirmą kartą.
Sostinės savivaldybėje diktantą rašė maždaug 200 gyventojų panorusių pasitikrinti lietuvių kalbos žinias.
Sostinės savivaldybėje diktantą rašė maždaug 200 gyventojų panorusių pasitikrinti lietuvių kalbos žinias. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šiemet pirmajame nacionalinio diktanto etape jėgas panorę išmėginti vilniečiai tai padaryti galėjo miesto savivaldybėje ir 19-oje mokyklų. Į savivaldybę susirinko maždaug 200 gyventojų. Jie diktantą, kuriam buvo parinktas linksmas Vandos Juknaitės kūrinys „Skubėkime augti“, rašė maždaug pusvalandį.

Diktantas neatrodė sunkus

Diktantą rašiusi Indrė sakė, kad šiemet buvo kiek lengviau nei praėjusias metais. „Pernai padariau dvi klaidas. Tikiuosi, kad šiemet jų daugiau nebus“, – vylėsi mergina. Kitas vilnietis, vardu Inas taip pat tikino rašyti diktantą sekėsi neblogai. „Vis dėlto, manau, kad viena kita klaidelė bus. Pernai taip pat rašiau. Šiemet diktantas atrodė lengvesnis“, – kalbėjo vyras.

„Visi žodžiai išvardyti kaip taisyklėse. Tiesiog reikėjo labiau pasiruošti. Mažai ruošiausi, tiesiog internete pasižiūrėjau sunkesnius žodžius“, – sakė Lina, diktantą rašiusi ir pernai, o šiemet jo rašyti atsivedusi ir mažametį sūnų.

Garbaus amžiaus vilnietė Elena džiaugėsi, kad diktantą rašyti jai sekėsi gerai. „Man labai patiko tekstas. Bet kažkas buvo negerai su garso technika. Galvojau, kad viena blogai girdėjau, bet ir kiti skundėsi. O šiaip tai su džiaugsmu rašiau, nors ir jaudinausi“, – sakė moteris. Ji pasakojo diktantą rašiusi jau ne pirmą kartą. „Ir pernai dalyvavau, ir pirmą kartą, kai vyko, dalyvavau. Tada net patekau į finalą. Man tai buvo didelė šventė“, – pasakojo moteris.

Žinias tikrinosi ir užsienyje

Kaip sakė viena diktanto organizatorių, savaitraščio „Atgimimas“ direktorė Dalia Jonkaitytė, diktantą rašė ir užsienio šalyse gyvenantys lietuviai. Išankstiniais duomenimis, Gruzijoje lietuvių kalbos žinias tikrinosi 8, o Vokietijoje – 7 tautiečiai. Pranešama, kad čia diktantą rašyti norėjo ir daugiau žmonių, tačiau jiems atvykti sutrukdė prapliupęs lietus. 

Anot D.Jonkaitytės, nacionalinį diktantą taip pat rašė JAV, Jungtinėje Karalystėje, Suomijoje, Švedijoje, Ispanijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Estijoje, Liuksemburge ir kitose šalyse gyvenantys lietuviai. Tiesa, šiemet diktanto nerašė Australijoje gyvenantys tautiečiai, nors pernai buvo rašiusiųjų ir ten.

Šiemet gyventojai diktantą galėjo rašyti ir internetu. Bendrovė „Microsoft Lietuva“ sukūrė sprendimą, kad gyventojai, negalėję atvykti į savivaldybes ar Lietuvos atstovybes užsienyje, galėtų rašyti diktantą, o vėliau pasitikrinti, ar nepadarė klaidų. Tiesa, internautai į raštingiausio piliečio titulą nepretenduoja.

Raštingiausias paaiškės gegužę

D.Jonkaitytės teigimu, nacionalinio diktanto finalas vyks gegužės 8 dieną Lietuvos televizijoje. Tą pačią dieną bus paskelbtas ir raštingiausias šalies gyventojas.

„Raštingiausieji atrenkami atsižvelgiant į visų dalyvavusiųjų bendrą lygį. Pavyzdžiui, pernai į finalą pateko lietuvaičiai, padarę iki 2 klaidų. Viena ryškiausių – dauguma gyventojų nemokėjo teisingai užrašyti V.Landsbergio pavardės“, – kalbėjo D.Jonkaitytė.

Šiemet, pašnekovės teigimu, Valstybinė lietuvių kalbos komisija sakė, kad diktantas yra labai lengvas, todėl bus sudėtinga atrinkti finalo dalyvius. „Komisija turi įtarimą, kad visi parašys labai gerai“, – sakė ji.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad pirmą kartą Nacionalinis diktantas buvo surengtas 2005 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius