Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 24

Nacių medžiotojas Efraimas Zuroffas prabilo apie teigiamas permainas Lietuvoje

Garsusis nacių medžiotojas, Simono Wiesenthalio centro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas rašinyje „The Jerusalem Post“ pasidžiaugė teigiamomis permainomis Lietuvoje, kurią jis paprastai dažnai kritikuoja dėl neatsakingo požiūrio į tragišką šalies žydų likimą. Kaip pavyzdžius E.Zuroffas pasitelkė reakciją į aktorės Astos Baukutės elgesį TV laidoje ir – kažkodėl – mokinių maištą Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje.
Efraimas Zuroffas.
Efraimas Zuroffas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokių įžvalgų apie Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos mokinių sukilimą prieš mokytojo Mariaus Janulevičiaus atleidimą kaip E.Zuroffo dar, regis, nebuvo.

Lietuvių kalbos mokytojas pats teigė, kad susiriejo su įstaigos direktore, bet konkrečių kivirčo ir jo atleidimo priežasčių nenurodė, aiškindamas apie įsisenėjusias problemas.

Tiesa, nurodė, kad Vaidutė Šumkauskienė nebuvo patenkinta jo kartu su gimnazistais sukurtu filmu, kuriuo M.Janulevičius pasidalijo internete.

15min nuotr./Marius Janulevičius
15min nuotr./Marius Janulevičius

O E.Zuroffas, atrodo, yra įsitikinęs, jog direktorės sprendimas atleisti M.Janulevičių susijęs būtent su jo su mokiniais susuktu filmu apie Holokaustą Lietuvoje „The Forgotten“ („Užmiršti“). Esą gimnazistai stojo į kovą prieš antisemitizmą.

Pateikė savo versiją

„Ne kiekvieną dieną Lietuvoje mokiniai užblokuoja įėjimus į mokyklą ir pareikalauja sugrąžinti į darbą mylimą mokytoją. Kas išjudino šiuos mokinius?“ – rašinyje klausia E.Zuroffas.

Ir atsako pastebėdamas, kad reikia išskirti oficialią ir tikrąją istorijos versijas.

„Anot direktorės, Marius Janulevičius šiurkščiai bendravo su viena mokyklos valytoja ir dėl to buvo skubiai atleistas.

Toks žingsnis gali atrodyti per griežtas, bet tikroji mokytojo atleidimo priežastis visai kita“, – rašo E.Zuroffas ir pristato filmą „The Forgotten“.

Juostą kartu su mokytoju M.Janulevičiumi sukūrė gimnazistai Andžej Davlevič, Deividas Švenčionis ir Dominykas Veršalovičius.

VIDEO: Mariaus Janulevičiaus su Vilniaus Laisvės gimnazijos mokiniais sukurtas filmas „THE FORGOTTEN/ UŽMIRŠTI“

Anot E.Zuroffo, ši mokinių trijulė iš pradžių filmo idėją nunešė istorijos mokytojai, tačiau pastaroji neva „juos bandė atkalbėti ir paaiškino, kad kur kas geriau nagrinėti lietuvius užklupusias istorines tragedijas“.

E.Zuroffas: „Nesiimkite žydų likimo“, – tokia buvo mokytojos žinia. Bet trys berniukai norėjo nagrinėti Holokaustą ir projektą įvykdė laisvu laiku, jiems entuziastingai padedant M.Janulevičiui.“

„Nesiimkite žydų likimo“, – tokia buvo mokytojos žinia. Bet trys berniukai norėjo nagrinėti Holokaustą ir projektą įvykdė laisvu laiku, jiems entuziastingai padedant M.Janulevičiui.

Filmas buvo sukurtas ir atsidūrė internete, o kai apie jį sužinota, mokyklos veiksmų ilgai laukti neteko – atsirado pretekstas atleisti M.Janulevičių. Bet tokios mokinių reakcijos nesitikėta.

Po kurio laiko direktorė buvo atleista, o M.Janulevičius netrukus bus grąžintas į pareigas. Mano nuomone, dar prieš metus apie tokią įvykių eigą nebuvo galima nė pagalvoti“, – tvirtina E.Zuroffas.

Mokytojas: versija nepagrįsta

Pats M.Janulevičius, bendraudamas su 15min, E.Zuroffo versijos apie įvykių „Laisvės“ gimnazijoje priežastis plačiai nekomentavo, bet leido suprasti, kad ji nepagrįsta.

„Tepasakysiu, kad versija, jog aš buvau atleistas būtent dėl šito filmo, yra nepagrįsta, – 15min teigė M.Janulevičius, šį antradienį jau grįžęs į darbą gimnazijoje. – Aš buvau atleistas ne dėl to.“

Istorija prasidėjo lapkričio 24 dieną. M.Janulevičius anksčiau portalui pasakojo, kad tą dieną lietuvių kalbos mokytojai stebėjo vieni kitų pamokas, o kadangi lituanistų pamokos dubliuojasi, mokytojai buvo priversti palikti savo klases, davę moksleiviams savarankiško darbo. Ši metodinė veikla buvo suplanuota mokyklos mėnesio plane, kurį tvirtina pati direktorė.

15min nuotr./Marius Janulevičius
15min nuotr./Marius Janulevičius

„Taigi pirmoji drausminė nuobauda man buvo skirta už pravaikštą, kai aš stebėjau kolegės pamoką, tuo pat metu turėdamas savąją. Tą patį darė visi lituanistai, bet nuobaudą už pravaikštą gavau tik aš.

Direktorei aiškinau, kad tai nėra pravaikšta, nes vadovavausi jos pačios patvirtintu mėnesio planu. Tačiau direktorė, remdamasi tam tikrais mokyklos taisyklių punktais, teigė, kad esą savavališkai pasikeičiau tvarkaraštį.

VIDEO: Dėl mokytojo atleidimo protestavusios mokinės: „Savom akim matėm, kaip mokytojai verkė“

Įdomu, kad tai nebuvo dienos ar kelių dienų pravaikšta arba girtavimas darbe, už ką skiriami papeikimai, t.y. jau sunkesnioji nuobaudų rūšis. O aš gavau papeikimą. Tą pačią dieną, kaip tyčia, susiginčijau su valytoja, kuri tuo metu budėjo.

Tai buvo ginčas visiškai dėl buitinių klausimų – kabinetų rakinimo ir panašiai. Mes šiek tiek apsibarėme, bet viską išsprendėme. Po poros dienų jau visiškai susitaikėme ir aš pamiršau tą istoriją“, – pasakojo „Laisvės“ gimnazijos mokytojas.

Būtent ši istorija ir tapo atleidimo priežastimi: oficialiai mokytojas atleistas dėl nekorektiško elgesio su valytoja.

Valdžia atsilieka nuo jaunimo

Kitas šio aktyvisto dėmesio nusipelnęs įvykis – aktorės, buvusios parlamentarės A.Baukutės sprendimas LRT laidoje „Atspėk dainą“ pasišvaistyti nacistiniais gestais ir šūksniais „Žydas, žydas!“

Laidos „Atspėk dainą“ stop kadras/15min/Asta Baukutė
Laidos „Atspėk dainą“ stop kadras/15min/Asta Baukutė

Lietuviškame feisbuke kilus tikrai audrai, LRT reagavo žaibiškai – laida buvo nutraukta, jos kūrėjai ir televizijos vadovai atsiprašė, o su A.Baukute daugiau bus nebendradarbiaujama.

Laida buvo įrašyta, tačiau nei režisieriai, nei montuotojai skandalingų akimirkų neiškirpo ir paliko eteryje, nors programa buvo transliuojama geriausiu laiku penktadienio vakarą.

Lietuviškame feisbuke kilus tikrai audrai, LRT reagavo žaibiškai – laida buvo nutraukta, jos kūrėjai ir televizijos vadovai atsiprašė, o su A.Baukute daugiau bus nebendradarbiaujama.

„Auditorija A.Baukutei plojo, bet reakcija Lietuvoje buvo žaibiška. Visą kitą savaitę vietos žiniasklaida skyrė itin daug dėmesio šiai istorijai, o tai, kaip pastebėjo autorė Rūta Vanagaitė, yra dar vienas signalas, kad Lietuvos visuomenės požiūris į Holokaustą keičiasi teigiama linkme“, – rašo E.Zuroffas.

„Niekas prieš dvejus metus nebūtų galėjęs įsivaizduoti, kad nacių saliutą per televiziją demonstruojantis asmuo sukels nacionalinį skandalą. Dabar Lietuvoje būti antisemitu tapo labai nepopuliaru ir pavojinga, anksčiau to nebuvo“, – sakė R.Vanagaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūtos Vanagaitės knygos „Mūsiškiai“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūtos Vanagaitės knygos „Mūsiškiai“ pristatymas

Tiesa, E.Zuroffui užkliuvo A.Baukutės pasiteisinimai: „Ji išdrįso pareikšti, kad myli žydus ir kad nacių saliutu siekė atkreipti visuomenės dėmesį į žydų, kurie yra nuostabiausi ir protingiausi žmonės pasaulyje, tragediją.“

Garsusis nacių medžiotojas, nors ir pasidžiaugęs ryžtinga jaunesnių ir labiau išsilavinusių lietuvių pozicija, vis dėlto pažymėjo, kad Lietuvos Vyriausybei dar reikia daug dirbti.

Esą Lietuvos valdžia iki šiol nepripažino tikrojo lietuvių dalyvavimo Holokauste masto ir toliau deda lygybės ženklą tarp nacių ir komunistų nusikaltimų: „Tik tada, kai bus imtasi veiksmų šiais klausimais, bus tiksliai įvertintas tikrasis Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto siužetas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius