Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 15

Naglis Puteikis jau metus remontuoja namo stogą: ginčai su kaimynais ir valdžios institucijomis

„Žmogus nesugeba susitvarkyti savo namuose, ką kalbėti apie atstovavimą visos Lietuvos“, – kreipęsis į 15min ironizavo klaipėdietis Arūnas Vainius, bendrijos „Žalias kiemas“ pirmininkas, kurio kaimynas yra žinomas politikas Naglis Puteikis, ką tik nesėkmingai kandidatavęs į prezidentus. Prieš metus minėtame name kilus gaisrui nudegė pastato stogas. N.Puteikis įsipareigojo sutvarkyti namo stogą, su dviem kaimynėmis sutaręs, jog perims jų palėpės dalis, tačiau, anot A.Vainiaus, darbus galimai vykdė nelegaliai, o galiausiai paliko likimo valiai. Tuo metu N.Puteikio sutuoktinė Nina Puteikienė patikino, jog viskas užtruko, nes tik prieš mėnesį gautas tvarkybos darbų leidimas, nors tokiems darbams paprastai jo nė nereikia.
Namo, kuriame gyvena N.Puteikis, stogas pernai nukentėjo nuo gaisro. N.Puteikis jį įsipareigojo sutvarkyti.
Namo, kuriame gyvena N.Puteikis, stogas pernai nukentėjo nuo gaisro. N.Puteikis jį įsipareigojo sutvarkyti. / A.Vainiaus nuotr.

Pernai žiemą pačiame Klaipėdos centre, Vytauto gatvėje stovinčiame name kilo gaisras. Šis pastatas yra pastatytas 1909 metais, yra paveldosauginis, tad jo tvarkyba yra griežčiau reglamentuojama.

Kaip 15min informavo Klaipėdos priešgaisrinės priežiūros skyrius, name kilusio gaisro priežastis – krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimai. Medinės konstrukcijos buvo arti dūmtraukio, jos buvo nuolat veikiamos karščio, mediena paveikta karščio užsidegė. Nudegė virš N.Puteikio ir kito kaimyno, kurio bute kilo gaisras, esanti stogo dalis.

Pasak bendrijos „Žalias kiemas“ pirmininko A.Vainiaus, kaimynai žinojo apie viename butų esančią krosnelę ir buvo informavę įvairias institucijas apie galimą gaisrą, taip netrukus ir įvyko.

Po gaisro buvo sušauktas bendrijos narių susirinkimas, tačiau N.Puteikis pasisiūlė pats sutvarkyti stogą. A.Vainius redakcijai atsiuntė protokolą, ant kurio matyti N.Puteikio parašas ir prierašas „Aš atsakingas už namo (...) stogo dengimo organizavimą ir visas iš to kylančias pasekmes“.

„Televizijoje jis mojavo Nausėdos namo nuotrauka, o aš siūlau, kad parodytų savąjį namą. Nuotraukoje pavaizduotas stogas, kurį Puteikis pasišovė remontuoti, tai darė pažeisdamas įstatymus ir nelegaliai dirbdamas“, – įpykęs kalbėjo A.Vainius, atsiuntęs redakcijai nuotraukų ir situaciją vadindamas buitine nesąmone. Esą visą šį laiką kieme priversta pagalių, vėjas kedena ant stogo esančią plėvelę.

Televizijoje jis mojavo Nausėdos namo nuotrauka, o aš siūlau, kad parodytų savąjį namą. Nuotraukoje pavaizduotas stogas, kurį Puteikis pasišovė remontuoti, tai darė pažeisdamas įstatymus ir nelegaliai dirbdamas, – įpykęs kalbėjo A.Vainius

Pasak A.Vainiaus, po gaisro N.Puteikis sutarė su kaimynėmis, našlėmis, kad sutvarkys namo stogą ir jam, gyvenančiam viršutiniame aukšte, pereis palėpės dalys.

„Aš siūliau įvertinti žalą, nustatyti kaltininkus, samdyti įmonę, kuri remontuos, siekti draudimo išmokos, nes butas, kuriame kilo gaisras, jį turėjo, arba kaltininkas turės sumokėti. Puteikis išvadino mane sukčiumi, sakė, kad noriu užsidirbti ir pasižadėjo pats sutvarkyti stogą, esą viską pats padarys ir niekas nekainuos. Buvo pradėta dirbti, kažkokie darbai vyko ir naktimis, sudegusios konstrukcijos buvo mėtomos ant grindinio.

Mano galva, dirbta pažeidžiant saugumo reikalavimus, apie tai informavau tiek Kultūros paveldo departamentą, tiek Aplinkos ministeriją, kitas įstaigas. Buvo atvykę statybos inspekcijos, Kultūros paveldo departamento Klaipėdoje atstovas, kuriam anksčiau pats Puteikis vadovavo, tačiau viskas vyko labai nenoriai. Galiausiai darbai buvo numesti. Įsivaizduokime, jei Vilniuje taip būtų ar Klaipėdoje, Anikės aikštėje, ir taip darytų tūlas žmogelis, o ne Puteikis. Stebiuosi, pasirodo, reikia užimt poziciją, vaidmenį mieste ar Lietuvoje ir gali daryt, ką nori“, – sakė A.Vainius.

Jis tikino kaip bendrijos pirmininkas vis sulaukiantis klausimų, kada bus sutvarkytas stogas, tačiau atsakymų neturintis. Pasakojo kreipęsis į keletą institucijų ir prašęs įvertinti žalą, padarytus darbus, surašyti aktą, tuomet rengti projektą ir daryti darbus bendrijos vardu.

„Jei pradėsiu tęsti darbus, vadinasi, kaip pirmininkas pripažįstu ir legalizuoju jų pradėtus darbus, bet pirma turi būti konkrečios išvados“, – įsitikinęs pirmininkas.

Lipo apžiūrėti stogo

Nudegusį stogą apžiūrėti vykęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus specialistas Laisvūnas Kavaliauskas pamena, jog situacija buvusi sudėtinga, kadangi buto, kuriame kilo gaisras, savininkas, neįsileido institucijų darbuotojų. Jo žiniomis, Statybų inspekcija vidun pateko tik iš trečio karto.

„Aš virš Puteikio buto užlipau, nufotografavau nedidelį kamputį. Gana stipriai buvo nudegęs stogas, tarp Puteikio ir kaimyno. Ten turbūt ir to žmogaus kaltė, prisiėmė atsakomybę ir bandė tvarkyti. Žinoma, gaila, kad žmonės nepaiso įstatymų ir tvarkų, bando patys kažką daryti, o, deja, pažeidžiant tvarkybos darbų reglamentus. Už tai yra atsakomybė. Buvo komisija sudaryta. Žinau, kad tuos veiksmus tyrė statybų inspekcija, teisėtumą visų darbų, nežinau, kokį sprendimą priėmė“, – sakė L.Kavaliauskas.

Žinoma, gaila, kad žmonės nepaiso įstatymų ir tvarkų, bando patys kažką daryti, o, deja, pažeidžiant tvarkybos darbų reglamentus, – sakė L.Kavaliauskas

Anot specialisto, leidimas stogo tvarkybai yra būtinas. Darbai turi būti suderinti su ugniagesiais, Kultūros paveldo departamentu ir kitomis institucijomis.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Laisvūnas Kavaliauskas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Laisvūnas Kavaliauskas

Stabdė iniciatyvumą

Klaipėdos savivaldybės paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška 15min sakė, jog dėl šio namo visos institucijos gavo daugybę skundų.

„Šis atvejis mums žinomas, nes neeilinis. Skundai rašyti nuo statybų inspekcijos iki prokuratūros. Ir savivaldybės statinių priežiūros poskyris turėjo reikalų su skundais. Kiekviena pusė savo versijas dėstė. Mums nėra įdomu gyventojų ginčai, mums svarbu, kad pastatas būtų sutvarkytas.

Buvo paprašyta parengti projektą ir pagal jį atlikti darbus. Įvyko trintis dėl projekto rengimo. Seimo narys, kuris valdo turtą, manė, kad jam projekto nereikia, kad galėtų atkurti gaisro suniokotą pastato stogą, bet iš tikrųjų teisės aktai reikalauja, kad būtų rengiamas supaprastintas projektas. Ginčas nebuvo kilęs ypatingas, bet buvo padarytas projektas ir suderintas ir tik savininko klausimas, kada jis darbus įgyvendins. Pats savininkas buvo suinteresuotas sutvarkyti stogą, nes patiria nuostolius. Skubėjo, net per daug, neparengiant projekto, teko iniciatyvumą pristabdyti, nes reikalingas projektas, pastatas saugomas, yra miesto istorinėje dalyje“, – sakė V.Juška.

Įvyko trintis dėl projekto rengimo. Seimo narys, kuris valdo turtą, manė, kad jam projekto nereikia, kad galėtų atkurti gaisro suniokotą pastato stogą, bet iš tikrųjų teisės aktai reikalauja, kad būtų rengiamas supaprastintas projektas, – sakė V.Juška

Nina Puteikienė: leidimas jau gautas

Naglis Puteikis prezidento rinkimų įkarščio fone į 15min skambučius neatsiliepė. 15min susisiekus su jo sutuoktine Nina Puteikiene ši patikino, jog netrukus darbai bus pradėti ir stogas sutvarkytas, o kaimynas vietoj to, kad kištų pagalius į ratus, geriau galėjo ateiti į pagalbą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Seimo narys Naglis Puteikis su žmona Nina
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Seimo narys Naglis Puteikis su žmona Nina

„Mes metus laiko mynėme savivaldybės slenksčius prašydami leidimo, jis prieš kokį mėnesį gautas, medžiagos supirktos, yra viršuje ir bus bendras stogas sutvarkytas. Architektai sakė nematę kito tokio atvejo, kai dėl čerpių keitimo būtų atliekamos tokios procedūros, kaip pas mus. Suprantame, kad namo vaizdas nelabai koks.

Namo pirmininkas, užuot padėjęs, visą laiką trukdė. Kai buvo darbininkai, komisijas kvietė, skaičiavo kiek dirba, kiek nedirba, jie likvidavo avarinę situaciją, ir Naglis dirbo. Mes šiame name gyvename nuo 2003 metų. Visą laiką stogas buvo problema, viso namo problema, pirmininkas nesiėmė jokio veiksmo, kad stogas būtų sutvarkytas. Atlikinėjo kitus keistus veiksmus – sudarinėjo sąmatas sienų šiltinimui, nors klausiau susirinkimuose, kada stogas bus sutvarkytas. Mes prisiėmėm atsakomybę dėl stogo remonto už tai, kad perleido palėpę dviejų butų savininkai. Arūnas negeranoriškai ir nedraugiškai elgiasi. Kaip pirmininkui tenka atsakomybė ir pareiga padėti, o ne stengtis pakenkti.

Nesmagu, bet procedūros neįmanomai ilgos. Gaila, nes per tą laiką galima buvo darbus pasidaryti. Didžiausias nuostolis tai mums patiems, ačiū Dievui, kad namuose sausa.

Palėpė buvo pilna statybinių atliekų, bendrija bylinėjosi su kitu kaimynu dėl jų ir nieko nepavyko, bet Naglis visą tą statybinį laužą išvežė, sutvarkė“, – situaciją komentavo N.Puteikienė.

Statybų inspekcija: leidimas nebuvo būtinas

Raštišką komentarą dėl situacijos atsiuntė Statybų inspekcija, nurodžiusi, jog gauti statybos leidimo N.Puteikis neprivalėjo.

„Dėl galimai savavališkų statybos darbų – šalinant gaisro padarinius buvo remontuojamos namo bendros stogo konstrukcijos. Statybos įstatyme nurodyta, kad privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą kultūros paveldo statinio paprastajam remontui, kai keičiama statinio išvaizda, išskyrus atvejus, kai būtina skubiai sutvarkyti stichinės nelaimės sukeltus padarinius; aplinkos ministro nustatytais atvejais statinio paprastajam remontui mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros ir aplinkos ministrų nustatytais atvejais kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje ar kitoje teritorijoje – kai keičiama pastato išvaizda, išskyrus atvejus, kai būtina skubiai atlikti statybos darbus, reikalingus avarijos grėsmei, jos ar stichinės nelaimės padariniams pašalinti.

Statybos techniniame reglamente nurodyta, kad leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą privalomas atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo ar viešojo pastato paprastąjį remontą mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje, – kai keičiama pastato išvaizda, išskyrus atvejus, kai būtina skubiai atlikti statybos darbus, reikalingus avarijos grėsmei, jos ar stichinės nelaimės padariniams pašalinti.

Atsižvelgiant į aukščiau nurodytą teisinį reguliavimą, nustatyta, kad stogo remonto darbams šalinant gaisro pasekmes statybą leidžiantis dokumentas nebuvo privalomas, Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas pažeidimo dėl stogo paprastojo remonto darbų nenustatė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius