-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 22

Naktinės kariškių pratybos Vakarų Lietuvoje audrino ir gyventojus, ir poilsiautojus

Nesunku įsivaizduoti, kad žmonės, naktį prižadinti karinės technikos gausmo, nelieka itin patenkinti. Susierzinimas tik išauga, kai ir kitą dieną gyventojai (ar poilsiautojai) neranda atsakymų. Tačiau bent pastarąjį sykį už vėlyvus sraigtasparnių skrydžius, galėjusius drumsti poilsiautojų ramybę, atsakomybę prisiėmė Lietuvos kariškiai.
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“
Asociatyvi iliustracija: sraigtasparnis karinėse pratybose / Alfredo Pliadžio nuotr.

Keli Lietuvos pajūryje poilsiaujantys 15min skaitytojai vasaros pabaigoje skundėsi, kad apie 1 val. nakties tarp Palangos ir Šventosios skraidė „karinis sraigtasparnis“. Liudininkai tuomet teigė, kad gausmas buvo specifinis, todėl žmonės nutarė, kad orlaivis karinis. Vienas 15min pašnekovų tuomet minėjo, kad „ne tik naktį, bet ir praeitą savaitgalį dienos metu skraidė“.

Vasarą 15min kreipėsi į visas tarnybas, kurios galėtų ką nors žinoti apie poilsiautojų ramybę drumsčiusius skrydžius, tačiau informacijos apie tai nebuvo.

Sraigtasparniai ne tik vidury nakties triukšmavo, švietė gyventojams į langus, taip trukdydami poilsį, bet dar ir šaudė miškuose gąsdindami miegančius žmones, – piktinosi vienas Purmalių gyventojas.

„Rugpjūčio 28 d. naktį nei Lietuvos kariuomenės, nei Valstybės sienos apsaugos tarnybos, nei sąjungininkų sraigtasparniai minėtame ruože neskraidė“, – redakciją užtikrino Lietuvos kariuomenės atstovai.

Neseniai į 15min kreipėsi dar vienas vietos gyventojas, nurodęs iš esmės tas pačias aplinkybes ir problemą, dėl kurios skundėsi vasarotojai. Redakcija vėl ėmėsi aiškintis, regis, tendencingos ir keistokai miglota tampančios situacijos.

Pastarąjį sykį jokios mistikos nebelikę. Į akis krenta nebent didžiulis skirtumas, kaip nakties metą supranta gyventojai, ir kaip kariškiai: lieka nesutapimas, kariuomenė teigia, kad skrydžiai buvo baigti iki vidurnakčio, tačiau gyventojai skundžiasi, esą trukdė ilsėtis kone iki paryčių.

15min gavo gyventojo pranešimą „Klaipėdos rajone ramybę trukdė skraidantys sraigtasparniai.“

Laiško autorius papasakojo, kad naktį iš šeštadienio į sekmadienį (formaliai rugsėjo 17 d.), apie 3-4 val. nakties, Klaipėdos rajone virš Purmalių kaimo bei Dragūnų rajono porą valandų skraidė nežinomi sraigtasparniai, apie kuriuos nebuvo jokių pranešimų ar kitų įspėjimų.

„Šie ne tik vidury nakties triukšmavo, švietė gyventojams į langus, taip trukdydami poilsį savaitės pabaigoje, bet dar ir, manoma, šaudė miškuose gąsdindami miegančius žmones“, – piktinosi purmališkis.

Šiuo atveju Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas patvirtino, jog pareigūnai raštu ir iš anksto buvo informuoti, kad rugsėjo 11–22 d. vakarinėje Lietuvos dalyje vyks LR kariuomenės pratybos.

Dar išsamesnę informaciją suteikė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Visuomenės informavimo poskyris.

Patvirtiname, kad minėtu metu vyko pratybos. Karinių oro pajėgų sraigtasparnis naktį iš šeštadienio į sekmadienį atliko skrydžius, kuriuos baigė apie 24 val. nakties.

Kariai nakties metu buvo vietovėje ir atliko įvairaus pobūdžio užduotis, kurių metu galėjo būti naudojama šaudymo imitacija. Apie pratybų šurmulį gyventojai buvo įspėti Klaipėdos rajono savivaldybės svetainėje internete.

„Informuojame, kad šių metų rugsėjo 11–22 dienomis vakarinėje Lietuvos dalyje vyks Lietuvos kariuomenės pratybos. Mokymų metu vykdomų taktinių užduočių metu bus naudojamos mokomosios imitacinės priemonės ir ginklai.

Taip pat informuojame, kad 2017 m. rugsėjo 12, 14, 15, 27, 28 dienomis Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariai Palangos, Padumblės, Ganyklos, Begėdžių, Piliakalnio, Aisėnų, Bilveišio, Parubežio, Jomantų, Katališkės, Trako, Upitėnų, Kelmynės, Jurkiškės, Kankaičių, Liepaičių, Bareikių, Medžioklės, Kalnų, Stanaičių, Mataičių, Žąsyčių ir Dauskių miškuose vykdys lauko taktines pratybas. Pratybų metu nebus naudojamos mūšio imitacinės priemonės (mokomieji šoviniai ir pirotechnika). Apkasų įrengimo ir kiti kasimo darbai taip pat nebus vykdomi“, – rašyta paviešintame pranešime.

Apie tai, kad Vakariniame Lietuvos regione treniruosis Lietuvos kariai, internete skelbė ir mūsų šalies kariuomenė: „Rugsėjo 11–22 dienomis vakariame Lietuvos regione vyksta Lietuvos kariuomenė pratybos. Jų metu treniruojamasi atlikti krašto gynybos veiksmus ir stiprinti vienetų bendradarbiavimą. Pratybos suderintos su regiono savivaldybėmis ir saugumo institucijomis.

Šios pratybos kasdieninei gyventojų veiklai įtakos neturėtų turėti. Minimaliai gali būti panaudota aviacija ar mokomosios karinės imitacinės priemonės.

Lietuvos kariai tikisi gyventojų supratimo ir iš anksto dėkoja už bendradarbiavimą.“

„Gyventojų dar kartą atsiprašome už patirtus nepatogumus“, – pažymima Lietuvos kariuomenės atstovų paaiškinime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius